Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Introdusă în 2009 ca instrument împotriva crizei financiare și pentru a aduce bani la buget, taxa clawback s-a menținut până acum pentru că a adus venituri bune la buget. Ea ajunge și la 25% din suma decontată de CNAS producătorilor de medicamente.
Prin această taxă companiile farma achită diferența dintre cât are buget pentru decontări CNAS și cât se decontează efectiv.
Taxa a ținut totuși cheltuielile cu medicamentele compensate sub control și a adus între 300 și 400 de milioane de euro anual în bugetul CNAS.
Taxa ajunge și la 30% iar pentru medicamentele ieftine acest lucru este un dezastru din perspectiva companiilor farma care astfel nu mai au profit sau este unul mult prea mic ca să justifice comercializarea lor.
Taxa clawback introdusă în 2009 şi aplicată numai pentru companiile producătoare de medicamente, a crescut în trimestrul I din 2018 cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2017 şi cu aproape 55% faţă de trimestrul I din 2016, ajungând astfel la 24,13%, al treilea procent că mărime de când taxa a fost introdusă. În prezent a ajuns la 35%.
Potrivit producătorilor, singura soluție este renunțarea la taxă pentru medicamentele care costă mai puțin de 25 de lei, având în vedere că acestea au devenit nerentabile, 2.000 de produse ieftine din acaestă categorie dispărând de pe piață în ultimii ani.
Cei mai afectați sunt producătorii ce au principala activitate de producție în România și care și-au redus portofoliul. În plus, aceștia nu mai investesc în dezvoltare din cauza marjei mici de profit.
Producătorii cer acum un calcul diferențiat și exceptarea medicamentelor ieftine, generice, de la această taxă care nu afectează medicamentele noi, inovative. Altfel, anunță APMGR, medicamentele ieftine, sub 25 de lei, vor dispărea de pe piață.
Citește și: 2.300 de medicamente vor dispărea din farmacii. Alte 2.000 au fost deja retrase
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...