De ce pandemia a afectat mai mult femeile. Sondaj
Autor: Ciprian Dumitrache
Data publicării:
Numărul femeilor care au mare parte din responsabilitatea îngrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape s-a triplat în timpul pandemiei, de la 17% la 48%.
Numărul femeilor care au mare parte din responsabilitatea îngrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape s-a triplat în timpul pandemiei, de la 17% la 48%.
Presiunea pe care o resimt femeile care lucrează cu normă întreagă a crescut semnificativ de la declanşarea pandemiei de COVID 19, în contextul în care acestea se confruntă cu mai multe responsabilităţi casnice (65%) şi cu un volum total de muncă mai mare (33%), fiind implicate mai mult și în educația copiilor.

Numărul femeilor care au mare parte din responsabilitatea îngrijirii copiilor sau a altor membri ai familiei aproape s-a triplat în timpul pandemiei, de la 17% la 48%, deși măsurile de restricție au blocat în case ambii parteneri. Mamele care lucrează au raportat responsabilităţi suplimentare legate de îngrijirea copiilor (58%) şi de educaţie, în contextul şcolii online (53%).

Aproximativ 82% dintre participantele la studiu spun că rutina zilnică le-a fost perturbată de pandemie. 

Totuşi, multe dintre participantele la studiu consideră că există potenţial de a progresa în anul care urmează, fie prin preluarea unor responsabilităţi suplimentare, ca urmare a avansării în carieră (52%), fie prin obţinerea unei majorări de salariu (47%). În schimb, având în vedere eforturile pe care o astfel de decizie le-ar presupune, 60% pun sub semnul întrebării oportunitatea de a avansa în carieră. Dintre acestea, 41% invocă riscul deteriorării raportului dintre viaţa personală şi cea profesională, iar 30%, manifestarea unor comportamente nepotrivite în cadrul organizaţiei, cum ar fi actele de micro-agresiune sau excluderea din întâlniri ori din proiecte.

Citește și: Bill Gates: O să omoare de 5 ori mai mult decât pandemia. SCENARIU APOCALIPTIC

În contextul pandemiei, multe femei şi-au exprimat loialitatea faţă de angajatorii actuali, o treime dintre ele (32%) plănuind să rămână la actualul loc de muncă între doi şi cinci ani, iar 30%, mai mult de cinci ani. Întrebate fiind care sunt acţiunile care le-ar determina să rămână la actualul loc de muncă, 55% au menţionat o promovare sau o mărire de salariu, 48% mai multă flexibilitate în modul de lucru, 47% dotarea adecvată pentru desfăşurarea activităţii, 45% beneficii mai atractive, 40% oportunităţi suplimentare de învăţare şi cooptarea în proiecte interesante.

Studiul Deloitte "Understanding the pandemic's impact on working women" are la bază un sondaj la care au participat aproximativ 400 de femei din nouă ţări din întreaga lume.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel