De ce reducerea dobânzilor americane este atât de importantă pentru piețele globale
Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
La bursă / FOTO: Freepik
La bursă / FOTO: Freepik
Rezerva Federală va face miercuri o mult așteptată reducere a dobânzilor, prima din ultimii patru ani, o decizia cu repercusiuni mult dincolo de granițele Statelor Unite.

Amploarea acestei prime măsuri și amploarea relaxării generale rămân încă o necunoscută, în condițiile în care alegerile din SUA reprezintă un alt factor care, din perspectiva investitori, poate încurca socotelile. În ultimă instanță, piața speră că anunțul de miercuri al Fed va fi pe măsura așteptărilor și va permite economiei americane să evite o aterizare brutală.

„Încă nu știm încă ce fel de ciclu vom intra – va fi în 1995, când reducerile au fost de doar 75 de puncte de bază sau ca în 2007-2008, când au fost de 500 de puncte de bază”, a comentat Kenneth Broux, de la Société Générale. 

Câteva scenarii schițate de analiști despre ceea ce s-ar putea întâmpla pe piețe:

1. Piața de obligațiuni

În primăvară, când inflația americană a depășit previziunile,  investitorii s-au întrebat cât ar putea reduce ratele dobânzilor ceilalți, adică Banca Centrală Europeană sau Banca Canadei, dacă Fed ar rămâne pe hold în acest an, înainte ca și monedele lor să se slăbească mult, ceea ce ar crește presiunea asupra prețurilor.

Reducerile americane încep în sfârșit să reconforteze regiunile cu economii mai slabe decât Statele Unite. În plus, decizia Fed va veni în avantajul piețor globale de obligațiuni, care se mișcă, de regulă, în pas cu titlurile de Trezorerie.

Prin urmare, este de așteptat ca randamentele obligațiunilor guvernamentale ale SUA, Germaniei și Marii Britanii să înregistreze prima lor scădere trimestrială de la sfârșitul anului 2023, când era anticipată o schimbare a cursului Fed.

2, Mai mult spațiu de manevră

Pe de altă parte, rate americane mai scăzute ar putea oferi băncilor centrale din țările emergente o mai mare marjă de manevră pentru relaxare și pentru susținerea creșterii interne. Aproape jumătate din cele 18 piețe emergente urmărite de Reuters a început deja să reducă ratele în acest ciclu, înaintea Fed, eforturile de relaxare fiind concentrate în America Latină și Europa emergentă.

Dar volatilitatea și incertitudinea legate de prezidențialele americane umbresc perspectivele. „Alegerile din SUA vor avea o incidență considerabilă asupra acestei situații, deoarece, în funcție de diferitele politici fiscale, ele chiar complică ciclul de reducere a ratelor”, a spue Trang Nguyen, de la BNP Paribas. „Este, prin urmare, posibil să asistăm la mai multe acțiuni idiosincratice din partea băncilor central”, a adăugat el.

3. Pentru un dolar mai puternic?

Economiile care speră că reducerile ratelor din SUA vor slăbi și mai mult dolarul, consolidându-și astfel monedele, ar putea trăi o mare dezamăgire. JPMorgan nota, recent, că, după o primă reducere a ratei Fed, dolarul s-a consolidat în trei din ultimele patru cicluri.

Pentru dolar, evoluția va depinde, în mare măsură, de locul în care se situează ratele SUA în raport cu celelalte. Potrivit unui sondaj Reuters, dacă yenul și francul elvețian, un refugiu sigur, s-ar putea înscrie pe o traiectorie haotică, lira sterlină și moneda australiană ar putea câștiga doar un avantaj marginal de randament față de dolar.

Atâta timp cât dolarul nu devine o adevărată monedă cu randament scăzut, își va păstra atractivitatea pentru investitorii din afara SUA. Între timp, economiile asiatice au fost primele care au anticipat reduceri din SUA, wonul sud-coreean, bahtul thailandez și ringgit-ul malaezian crescând în iulie și august. Yuanul chinezesc a recuperat pierderile suferite de la începutul anului față de dolar.

4. Șanse de creștere

Bursele mondiale, care au intrat recent într-o degringoladă parcă fără sfârșit pe fondul temerilor legate de starea de sănătate a marilor economii ale lumii, ar putea reveni pe creștere, dacă rate mai scăzute din SUA vor stimula activitatea economică și vor evita o recesiune.

Acțiunile globale au scăzut cu mai mult de 6% în trei zile la începutul lunii august, în urma datelor slabe privind piața muncii din SUA. „Întotdeauna piața rămâne instabilă în preajma primei reduceri, deoarece se întreabă de ce băncile centrale reduc dobânzile”, a spus Emmanuel Cau, de la Barclays.

„O reducere fără înseamnă că piețele își vor reveni”, a continuat el, adăugând că banca a favorizat sectoarele cu rate mai mici, cum ar fi imobiliare și servicii publice. O aterizare ușoară din Statele Unite ar trebui să fie benefică și în Asia, deși Nikkei a scăzut cu peste 10% față de recordul din iulie din cauza creșterii yenului și a ratelor dobânzilor în Japonia.

5. Sectorul metalelor, dependență mare 

Segmentul materiilor prime, al metalelor prețioase și al celor industriale, precum cuprul, ar urma să beneficieze de reducerile dobânzilor Fed, iar pentru acestea din urmă, perspectivele cererii și o aterizare slabă sunt esențiale.

Scăderea ratelor și slăbirea dolarului, care nu numai că reduce costul de oportunitate al deținerii de metale, ci și costul de oportunitate al cumpărării acestora pentru cei care folosesc alte valute, ar putea alimenta dinamica.

„Rate ridicate au fost ca un vânt din față pentru metalele de bază, ceea ce a dus la o distorsiune negativă semnificativă a cererii fizice din cauza reducerii stocurilor”, a spus Ehsan Khoman de la MUFG.

Metalele prețioase ar putea câștiga, de asemenea, teren. Aurul, care are, în general, o relație negativă cu randamentele, deoarece cea mai mare parte a cererii este pentru investiții, depășește de obicei alte metale în timpul reducerilor de rate. „Speculatorii de pe piețele futures ale Comex sunt poziționați pentru acest lucru”, a spus John Reade, de la World Gold Council. „S-ar putea întâmpla să cumperi zvonuri și să vinzi realitate”. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Bursa de la București
Tehnologie avansată
Ședință de Guvern
Avion
Pager / sursa foto: Flickr.com

Nicuşor Dan vânează ţânţarii din Cişmigiu cu drona

Primarul general al Capitalei a făcut un anunţ despre o...

Elon Musk
Contor electric / Foto: Arhivă

Avertisment privind prețul energiei electrice după plafonare

Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia...

Profesorul Mircea Coșea
București / Foto: Freepik
Volodimir Zelenski și Jens Stoltenberg / Foto: NATO / Flickr
Explozia unul pager într-un magazin alimentar
La benzinărie
Google / sursa foto: Freepik.com
Telefon Huawei Mate XT Trifold
Date oficiale / FOTO: Frames
O nouă mare provocare

Fond de 30 de miliarde dolari pentru inteligența artificială

Fond destinat investițiilor în dezvoltarea centrelor de...

O femeie se uita la un produs în timpul cumpărăturilor
Energie verde / Foto: Freepik
Damen Shipyars

Damen Shipyards Mangalia a reușit să încheie două contracte

Damen Shipyards Mangalia (DSMa), aflată în procedura de...

Start-up

Germania promite miliarde de euro pentru start-up-uri

Companiile tinere au nevoie de „opțiuni de finanțare mai...

Documente în Parlament

Programele IMM PLUS și Noua Casă au bugete majorate

Guvernul României a emis o ordonanță de urgență, ce...

Inflație

România, cea mai mare rată a inflației și în august

Rata anuală a inflaţiei în Uniunea Europeană a scăzut în...

Printre rândurile de viță de vie / FOTO: Freepik

În China, vinul este o afacere dominată de femei

China i-a luat prin surprindere pe specialiști cu...

Turcia

Gaz lichefiat: De ce Turcia semnează contract după contract

Este deja al treilea astfel de contract semnat pe o...


pixel