De ce România riscă să depindă de FMI. Ce măsuri trebuie să ia viitorul Guvern

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
EXCLUSIV
Analistul economic Adrian Negrescu a tras un nou semnal de alarmă privind situația economică a României, în cadrul emisiunii Totul despre bani, difuzată de DCBusiness.

Într-o intervenție incisivă, acesta a avertizat că, fără măsuri ferme și rapide, țara riscă să ajungă din nou la mâna Fondului Monetar Internațional, cu tot ce presupune asta – condiții dure, reforme impuse și pierderea oricărei autonomii fiscale reale.

Trei măsuri urgente, „nu opționale”

În opinia lui Negrescu, Guvernul trebuie să ia de urgență trei măsuri esențiale pentru a evita colapsul bugetar:

1. Reducerea cheltuielilor publice, într-un moment în care acestea continuă să crească alarmant. „Cheltuielile au crescut cu 10% după primul trimestru. Continuăm să construim stadioane, să dăm salarii de zeci de mii de euro. Nu am strâns cureaua, dimpotrivă, ne comportăm ca și cum economia ar duduia. Trebuie tăiat în carne vie”, a spus el.

2. Combaterea evaziunii fiscale, printr-o reformă fiscală reală, care să sprijine economia, nu să o sufoce cu noi taxe. „Avem nevoie de o reformă fiscală care să reducă evaziunea, nu să inventeze alte biruri pe o economie deja slăbită de inflație și scăderea consumului.”

3. Stabilitate fiscală și predictibilitate, fără modificări haotice de taxe. „Investitorii străini au nevoie de garanții. Dacă în următoarele 6-12 luni mai creștem TVA-ul, accizele sau impozitul pe dividende, fondurile de investiții vor pleca. Iar România va rămâne cu ochii în soare.”

FMI – soluție sau capcană?

Adrian Negrescu nu a exclus varianta unui acord cu FMI, dar a avertizat că aceasta ar trebui să fie o măsură de urgență, nu o soluție de sistem. „Din păcate, am ajuns în situația în care FMI ar putea fi colacul de salvare, oferindu-ne 40-50 de miliarde de euro la dobânzi mai mici decât piața. Dar prețul vine sub forma unor reforme obligatorii și necruțătoare.”

El a subliniat că Fondul nu mai este „bau-baul” din anii 2000, dar negocierile cu această instituție cer experiență, expertiză și viziune economică reală, nu improvizații. „FMI-ul și-a schimbat metodele, sunt mai sofisticați, dar interesul lor rămâne același: să-și recupereze banii. Suntem noi capabili să negociem măsuri care să nu omoare economia? Aici e cheia.”

Avertisment pentru viitorul politic

Pe fondul instabilității politice și al unei guvernări interimare, mesajul lui Negrescu capătă o greutate suplimentară. El avertizează că, indiferent cine va veni la putere, România va trebui să dea semne clare de responsabilitate fiscală. În lipsa acestora, „nu doar investitorii vor fugi, ci ne vom trezi cu economia paralizată și cu mâna întinsă la instituțiile internaționale.”

O criză latentă, care cere decizii radicale

Intervenția lui Adrian Negrescu vine într-un moment de tensiune maximă pentru finanțele publice. Inflația rămâne ridicată, încasările bugetare sunt sub așteptări, iar presiunile pe cheltuieli cresc. În acest context, analistul atrage atenția că soluțiile nu mai pot fi amânate, iar măsurile cosmetice nu mai ajută. „Ori tăiem în carne vie acum, ori ne taie alții mai târziu.”

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mihai Daraban, președintele Camerei de Comerț și Industrie a României
Casă de schimb valutar
Ceaușescu pe șantier / Foto: Fototeca online a comunismului românesc / Cota: 116/1979
Declarația unică - Foto ilustrativ
Indicele ROBOR la 3 luni a început să scadă
Tanczos Barna

România va încasa 1,3 miliarde euro din tranşa 3 din PNRR

România va încasa, pe 10 iunie, 1,3 miliarde euro din...

Cristian Popa, BNR
Calendar fiscal

Modificări în declarația 100. Apare o nouă obligație fiscală

ANAF actualizează formularul 100, apare o nouă obligație...

OECD
București interbelic
Indici bursieri
Ședință de Guvern
Deficit comercial / Foto: Freepik
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Foto ilustrativ: Freepik.com
Jocuri de noroc
Bună dimineața! /FOTO: Freepik
Gazprom / Foto: Gazprom
BVB

Bursa de Valori București începe săptămâna cu evoluții mixte

BET și BET-NG în scădere, BET-FI și BET-BK în ușoară...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Investitorii români sunt îngrijorați
Indici bursieri

pixel