De ce românii ezită să-și cumpere locuințe chiar și prin programul Prima Casă
Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
Familie / Foto: Freepik
Familie / Foto: Freepik
Românii nu se mai înghesuie să-și cumpere locuințe motivele fiind clar unele economice.

Dumitru Nancu, directorul general al FNGCIMM, a declarat pentru DCBusiness că acest program este singurul în care beneficiarii pot opta pentru avans de 5% și că ”garanția fondului este 50% pentru locuințele până în 70.000 euro, a doua facilitate este faptul că singura locuință care mai poate fi achiziționată cu un TVA de 9%, până în marja a 120.000 euro, sunt locuințe prin Noua Casă, peste 120.000 și 140.000 intră în TVA de 19%. De asemenea, locuințele între 70.000 euro și 140.000 euro, avansul este 15%, restul creditelor ipotecare merg pe avans de 25%. Dobânda rămâne aceeași, maxim 2% plus IRCC-ul.”

Însă, Dumitru Nancu a arătat că din cauza creșterii ROBOR-ului, a IRCC-ului și a inflației apetitul românilor a scăzut pentru investiții noi și, bineînțeles, și din cauză că la 456 km de graniță este un război, ”te face să te gândești de două ori dacă să investești în imobiliare” la care se mai adaugă factorii de context geopolitic cât și scăderea natalități.

Programul Noua Casă 2024

Programul Noua Casă din 2024 a fost actualizat, facilitând achiziționarea de locuințe prin intermediul creditelor. Valoarea creditelor variază în funcție de prețul locuinței, iar dobânda este calculată pe baza Indicelui de Referință pentru Creditele Consumatorilor (IRCC), la care se adaugă o marjă fixă de aproximativ 2%.

Conform programului, pentru achiziționarea unei locuințe cu prețul de până la 70.000 Euro, avansul minim este de 5%, iar pentru locuințele între 70.001 și 140.000 Euro, avansul minim crește la 15%. Durata maximă a creditului poate ajunge până la 30 de ani.

Asigurarea obligatorie a locuinței și asigurarea facultativă a imobilului sunt parte integrantă a programului, iar garanțiile includ ipotecă și depozit colateral.

Pentru a aplica în cadrul programului, este necesar să îndepliniți anumite criterii, inclusiv să nu dețineți deja o locuință sau să dețineți maxim una care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă. Programul poate fi accesat și de către cupluri, cu condiția ca fiecare să îndeplinească criteriile de eligibilitate.

Pentru cei interesați de închirierea unei locuințe achiziționate prin program, trebuie să obțineți acordul băncii și să solicitați acordul Ministerului Finanțelor Publice.

După achiziționarea unei locuințe prin program, există anumite formalități pe care trebuie să le îndepliniți, inclusiv obținerea acordului de radiere a ipotecii după rambursarea integrală a creditului garantat.

Pentru a vă oferi detalii precise privind costurile și procedurile, este recomandat să contactați una dintre băncile partenere în program, care includ Banca Românească, Banca Transilvania, BCR, BRD GSG, CEC Bank, First Bank, Garanti Bank, ING Bank, Intesa Sanpaolo Bank, OTP Bank, Raiffeisen Bank, Unicredit Bank și Vista Bank.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel