De ce Rusia accelerează jaful și războiul din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Militari ucraineni / Foto: Președinția Ucrainei
Militari ucraineni / Foto: Președinția Ucrainei
În timp ce Rusia avansează rapid în estul Ucrainei, capturând mine strategice de cărbune, uraniu și litiu, politicienii occidentali continuă să parieze pe resursele naturale ale Ucrainei pentru a acoperi datoriile externe ale țării. Această strategie devine din ce în ce mai nesustenabilă, pe măsură ce Ucraina pierde teren și acces la resursele sale critice.

Rusia intensifică raptul în Donbass

De la mijlocul anului 2024, Rusia și-a schimbat tactica în estul Ucrainei, vizând direct minele strategice de resurse naturale din Donbass. După capturarea Vuhledarului, cunoscut ca un important sit de cărbune, trupele rusești au avansat spre mine de litiu și uraniu situate în zone precum Șevcenko. În ultimele luni, minele care produceau 65% din cărbunele necesar industriei siderurgice a Ucrainei au intrat sub control rusesc, scrie Responsible Statecraft.

Potrivit estimărilor, producția de oțel a Ucrainei ar putea scădea la doar 10% din nivelul prebelic până în 2025, un declin devastator pentru economia țării.

Impact economic sever asupra Ucrainei

Înainte de 2013, resursele minerale reprezentau peste o treime din exporturile Ucrainei. Astăzi, odată cu pierderea accesului la aceste resurse, agricultura a devenit sectorul dominant. Cu toate acestea, agricultura nu poate compensa deficitul creat de pierderea resurselor minerale. Ucraina se confruntă cu deficite de cont curent estimate la 6,5% din PIB în 2024 și 5,7% în 2025, conform Fitch Ratings.

Într-un efort de a acoperi aceste pierderi, Ucraina a apelat la împrumuturi externe, precum cele din partea SUA și G7. Totuși, cu o datorie publică ce depășește 100% din PIB, capacitatea Ucrainei de a-și onora obligațiile financiare devine din ce în ce mai incertă.

Occidentul continuă să mizeze pe resursele naturale ale Ucrainei

În ciuda avansului rusesc, politicienii occidentali văd resursele naturale ale Ucrainei, estimate de Forbes Ucraina la 14,8 trilioane de dolari, ca fiind cheia pentru rambursarea datoriilor. Senatorul Lindsey Graham a afirmat că mineralele ucrainene, precum litiul și uraniul, ar putea deveni o sursă importantă de profit pentru economiile occidentale.

Această abordare a fost inclusă în planul de reconstrucție al președintelui Zelenski, prezentat în octombrie 2024, care prevede utilizarea resurselor naturale pentru a asigura sprijin financiar din partea SUA și UE. Recent, premierul britanic Keir Starmer a semnat un parteneriat pe 100 de ani cu Ucraina, vizând accesul la sectorul energetic și mineralele critice ale țării.

Rusia avansează în timp ce Occidentul întârzie

Deși politicienii occidentali își exprimă optimismul în privința resurselor Ucrainei, peste jumătate din acestea se află deja în teritoriile controlate de Rusia. Fostul președinte rus Dmitri Medvedev a criticat dur Occidentul, declarând că „paraziții occidentali cer Ucrainei să lupte până la ultimul om pentru a-și plăti datoriile.”

Pe măsură ce Rusia cucerește din ce în ce mai multe resurse strategice, iar Ucraina se afundă în datorii, viitorul economic al țării devine tot mai incert. Președintele Trump, care susține o încetare a focului, ar putea schimba această dinamică, dar până atunci, Ucraina continuă să piardă teren în fața Kremlinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea

pixel