Subiectul articolului? Ucraina, desigur. Dar nu despre evoluția situației de pe front, ci despre discuții pe care aliații Kievului le-ar purta cu privire la o posibilă încetare a focului. În ultimă instanță, apărarea rămâne un domeniu unde prețurile sunt influențate, la fel ca și petrolul, de altfel, de geopolitică.
Prin urmare, la Bursa de la Paris, grupul Thales a pierdut, ieri, 5%, iar Dassault Aviation a cedat 3,7%. La Frankfurt, acțiunile Rheinmetall, producător de tancuri, muniție și echipamente militare, au scăzut cu 6%, în timp ce Hensoldt, furnizor de soluții optronice, senzori și electronice militare, a scăzut cu 5%. La Londra, titlurile BAE Systems s-au depreciat cu 4,4%, în timp ce la Milano, gigantul Leonardo a cedat 3,8%.
Un sentiment de piață
Citând surse bine informate, agenția Bloomberg anunța în articolul ei de ieri că reprezentanţii oficiali ai aliaților Ucrainei au schițat în linii mari scenariul unui sfâșit negociat al conflictului cu Moscova, astfel că începe să prindă contur o posibilă rezolvare a crizei.
Autorul materialului adăuga că aliații insistă, totuși, asupra faptului că ultimul cuvânt îl va avea, desigur, Ucraina. Și că nimeni nu ar face presiuni asupra președintelui Volodymyr Zelensky să înceapă negocieri de pace.
Cert este că această informație a găsit, așa cum se întâmplă destul de des, ecou la bursă. „Primind o astfel de informație, mai ales din partea unei instituții de presă care se bucură de încredere în rândul jucătorilor de la bursă, sectorul se consolidează. Este normal. Este sentimentul de piață care acționat. Sectorul este sensibil la cea mai mică perspectivă a unei încheieri a conflictului. Iar pe piață, tot ce a crescut brusc la un moment, așa cum s-a întâmplat cu societățile din industria apărării, este sortit să scadă, poate la fel de brusc, în orice clipă, practic”, consideră analistul de la Bloomberg.
El s-a grăbit, totodată, să sublinieze că, ”la modul concret, o încetare a focului nu are darul de a influența puternic rezultatea vreuneia dintre marile companii de resort. Ca atare, pe termen mediu sau lung nu mă îngrijorează soarta sectorului, "Concret, o încetare a focului nu ar avea niciun impact asupra rezultatepentru că are loc o corecție, o recapitalizare a mijloacelor militare din Europa”, adăugat el.
Un sector sensibil
Merită amintit că februarie 2022, când a izbucnit conflictul din Ucraina, industria apărării a revenit dintr-o dată pe radarele investitorilor. Până atunci, acțiunile companiilor de apărare fuseseră destul de neglijate, din cauza atractivității limitate de o serie de neajunsuri, precum mediu, guvernanță socială, criterii extrafinanciare. În plus, privirile erau atrase de laboratoarele farmaceutice, care au făcut bani frumoși în timpul pandemiei.
Conflictul din Ucraina a schimbat situația, o serie de state europene, precum Germania, Finlanda și Polonia, alegând să majoreze cheltuielile militare. Mai mult, fondurile care anterior exclueau sectorul apărării din opțiunile lor de investiții și-au revizuit atitudinea.
Speculații fac jocurile, de multe ori
Acest lucru a dus la o creștere puternică a pieței de valori pentru aceste titluri. Cel mai grăitor caz rămâne Rheinmetal, ale cărui acțiuni au crescut de aproximativ cinci ori începând din februarie 2022, când soldații ruși au năvălit în Ucraina.
Un lucru este însă de netăgăduit. Aceste creșteri care pot stârni indivia oricăror companii se pot nărui precum un castel de nisip la cea mai mică informație care ar putea schimba datele problemei. Altfel spus, speculațiile fac, în multe cazuri, jocuri. În august, spre exemplu, această piață a apărării a avut un moment de cumpănă după ce s-a anunțat că Germania și-ar putea reduce reduce sprijinul pentru Ucraina. Știri apărute din răstălmăcirea unor declații.
În aprilie, Goldman Sachs a considerat că acțiunile de apărare și-au atins cu siguranță întregul potențial.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
Câştigul salarial mediu net...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...