O nouă zi de creșteri la Bursa de la București: BET trece de 17.370 de puncte
Lichiditate solidă și aprecieri...
„Acest lucru i-a luat pe mulți prin surprindere”, a explicat Konstantinov, specialist în energie la ICIS. „Dacă această situație se va repeta la iarnă, când cererea crește semnificativ, va fi o problemă reală”, a atras el atenția.
Prețurile la electricitate au crescut în Franța, Olanda și Germania. După cum notează, în context, Financial Times, în Germania, prețul cu ridicata al energiei electrice cu livrare la începutul anului viitor a ajuns la 90 de euro/1 megawatt pe oră, aproape dublu față de valorile de la începutul anului.
În septembrie, când s-a înregistrat un vârf al evoluției prețurilor la energie electrică în Marea Britanie, acestea s-au dublat, practic, fiind de aproape șapte ori mai mari decât în 2020, relatează WSJ. Prețurile la electricitate în Marea Britanie s-au ridicat săptămâna trecută la până la 285 lire sterline/1 megawatt pe oră, potrivit ICIS, un nivel record din 1999.
Pentru a compensa declinul producției din parcurile eoliene, s-au folosit centrale electrice pe bază de gaz și cărbune. În același timp, prețurile gazelor din Europa, care au crescut de la începutul anului, au doborât un alt record. Luni, 13 septembrie, prețul pe bursă al gazului a pornit de la 727 dolari/1.000 de metri cubi, pentru a urca, după amiază, la 760 dolari. Un record absolut și o ascensiune impresionantă, având în vedere că, în iunie, prețul a fost un pic peste 300 de dolari/1000 metri cubi.
Citește și PREMIERĂ. Preț RECORD la energie electrică în Germania
Dmitry Marinchenko, directorul Grupului Fitch pentru resurse naturale și mărfuri, a menționat că printre motivele acestei scumpiri a gazelor se numără rezervele reduse de gaze din instalațiile europene de stocare a gazului. De ce? Pentru că iarna trecută a fost una geroasă, iar vara foarte fierbinte.
În plus, Gazprom refuză să pompeze mai mult gaz depozitele subterane din Europa și să crească vânzările pe piața spot, așteptând lansarea gazoductului Nord Stream-2, a cărui construcție a fost finalizată, dar a cărui dare în exploatare depinde de rapiditatea cu care se rezolvă chestiunile birocratice.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Lichiditate solidă și aprecieri...
Donald Trump ar dori să vadă...
Eveniment de proporții la...
Hidroelectrica a semnat un...
Reformă de amploare la...
„Este prețul libertății” – așa...
Trump atacă dur China pentru că...
Carnajul bursier continuă pentru actorii din acest...
Poziție fermă a SUA împotriva...
Guvernul pregătește compensații...
Leul s-a apreciat ușor joi în...
Fondul suveran al Norvegiei, afectat de declinul pieței...
După ce a jucat încă de la...
În ședința de Guvern de astăzi,...
Guvernul urmează, în ședința de...
Guvernul amână sancțiunile pentru e-Transport până la...
Firme care întrețin spații...
Cătălin Leonte, Director...
ROBOR în ușoară creștere,...
Guvernul continuă Programul de...
Cristian Popa (BNR) spune că:...
După ce a controlat inflația,...
CEC Bank acordă și în 2025...
Trump pierde omul-cheie din...
După aproape 100 de zile de...
Banii vin la timp în luna mai,...
Comisarul european Piotr...
Grupaj de știri.