Arieratele bugetului general consolidat au scăzut la 520 milioane de lei
Arieratele bugetului general...
Într-un studiu publicat zilele trecute, Fondul Mondial Internațional trăgea un nou semnal de alarmă, avertizând că, după criza bancară, ale cărei efecte nu s-au atenuat suficient pentru a răsufla ușurați, un nou pericol se prefigurează la adresa stabilității financiare mondiale. Este vorba despre sectorul non-bancar, care reprezintă acum jumătate din activele întregului sistem financiar global. Un domeniu care, subliniau experții FMI, dacă nu va beneficia de reglementări mai stricte, riscă să provoace altă criză.
Vești mai proaste decât așteptările
O atenționare care nu face decât să amplifice temerile legate de recesiune. De ce? Pentru că, în marea lor majoritate, rapoartele statistice vin de cele mai multe ori cu vești mai proaste decât se anticipa: o piață a muncii care nu se redresează, comenzi industriale în scădere, concedieri masive cu precădere în sectorul tehnologiilor și așa mai departe. Și chiar dacă tulburările recente de pe bănci nu sunt neapărat preludiul unei crize financiare majore, ele nu au darul de a îndepărta spectrul reciunii. Dimpotrivă, crede Frédéric Rollin, consilier în strategie de investiții la Pictet Asset Management.
Într-adevăr, criza bancară ar putea afecta creșterea, ocuparea forței de muncă, inflația și ar putea încurca planurile Rezervei Federale a SUA și ale Băncii Centrale Europene. După ce au reușit mai mult sau mai puțin să ajungă la un echilibrul dintre inflație și creștere, acum trebuie să lucreze pentru „a menține stabilitatea sistemului financiar”, subliniază, la rândul ei, firma de expertiză financiară Richelieu Gestion. Iar asta în condițiile în care creditarea a scăzut, iar costul împrumuturilor a urcat vertiginos pentru companii și gospodării, „crescând astfel riscul de percepție a unei recesiuni economice”.
Un cerc vicios
Piața muncii este mai puțin dinamică, ceea ce ar putea afecta consumul gospodăriilor. În Statele Unite, ofertele de locuri de muncă „ar urma să mai scadă, chiar dacă este dificil de determinat ritmul”, notează La Banque Postale Asset Management, în opinia căreia recenta creștere a prețului petrolului (în urma deciziei surpriză a OPEC+ de a-și restrânge producția, spre supărarea lui Joe Biden) nu face decât să complice și mai mult lucrurile.
În plus, deteriorarea climatului social din Europa subminează economiile. Marile puteri ale Bătrânului Continent au fost scena unor demonstrații de amploare în ultima vreme, și nu este vorba doar despre protestele din Franța legate de reforma pensiilor. În Marea Britanie, 2022 a fost anul cu „cel mai mare număr de zile nelucrate din cauza grevelor începând din 1989. Manifestări au fost și la începutul acestui an. În Germania, se conturează o mișcare masivă de grevă în sectorul transporturilor.
Aceste tulburări sociale semnificative apar pe fondul unei inflații pe care băncile centrale nu au reușit să o pună sub control și care, pentru oameni, a devenit deja absolut insuportabilă. În plus, inflația a devenit victima unui cerc vicios: majorările salariale au amplificat cheltuielile companiilor obligate să-și vândă mai scump produsele, fapt care a antrenat o creștere a prețurilor la raft. Ca atare, consideră Richelieu Gestion, BCE ar putea fi nevoită să ”reacţioneze mai puternic decât se aştepta”.
Până și aurul este de vină
Alți indicatori trădează anxietatea tot mai mare în legătură cu o posibilă cădere în recesiune, cum ar fi inversarea curbei randamentelor din Statele Unite (ratele pe termen lung sunt mai mici decât cele pe termen scurt, un fenomen rar care a prevestit istoric o fază de contracție a PIB-ului). ). Rata SUA pe 10 ani (a se vedea graficul de mai jos) testează zona de suport cheie de 3,26-3,43%.
În cele din urmă, aurul a stabilit un nou maxim anual și pare să se îndrepte către maximul său istoric. Metalul galben beneficiază de slăbirea dobânzilor pe termen lung (fenomen care îi este în mod tradițional favorabil) și de plebiscitul investitorilor care doresc să își diversifice deținerile, în fața unor vremuri mai incerte.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Arieratele bugetului general...
Conform sondajelor la ieșirea de la urne, CDU/CSU au...
România, în fruntea producției...
Favoriți în sondaje,...
Se dorește verificarea...
După o serie impresionantă de...
Litiul, cobaltul și nichelul...
Oficial BCE: „Am putea ajunge la acest nivel în câteva...
Autoritățile din Grecia monitorizează situația seismică
Angajații federali obligați să...
Ursula von der Leyen merge luni la Kiev, iar Emmanuel...
SUA apără acordul propus de...
O decizie dificilă pentru...
Președintele argentinian Javier...
Care este țara europeană care plătește abonamentul...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Cum poți obține 500 de lei de...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...