De ce sunt nemulțumiți fermierii din UE de acordul cu Mercosur?

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Agricultor / sursa foto: Freepik.com
Agricultor / sursa foto: Freepik.com
Un acord comercial încheiat de Uniunea Europeană cu țările din Mercosur și care include o componentă semnificativă legată de agricultură, a stârnit proteste din partea fermierilor din UE. Ei susțin că importurile agricole din America de Sud nu respectă standardele europene.

Acordul, datând din 2019 și publicat pe site-ul Comisiei Europene, trebuie încă aprobat. El prevede stabilirea unor cote de import pentru anumite produse agricole provenite din țările Mercosur – Argentina, Brazilia, Paraguay și Uruguay – fie fără taxe vamale, fie cu taxe reduse.

De asemenea, acordul le-ar oferi fermierilor din UE un acces mai bun la piețele din America de Sud, ceea ce ar putea stimula exporturile de produse precum vinul, brânza, laptele praf și uleiul de măsline.

Prezentăm mai jos principalele cote de import incluse în acord, majoritatea urmând să fie implementate treptat pe o perioadă de șase ani, împreună cu impactul lor potențial, conform unui studiu realizat de Centrul Comun de Cercetare (JRC) al Comisiei Europene.

Carne de vită

Conform acordului, UE va permite importul a 99.000 de tone de carne de vită, dintre care 55% carne de vită „proaspătă” de înaltă calitate și 45% carne de vită „congelată”, pe o perioadă de cinci ani, cu o taxă vamală de 7,5%.

Ceea ce reprezintă 1,2% din consumul total de carne de vită al UE, de 8 milioane de tone pe an. În prezent, UE importă aproximativ 200.000 de tone de carne de vită anual din țările Mercosur.

Această cantitate include așa-numita cotă „Hilton”, care permite Braziliei și Argentinei să exporte fiecare până la 10.000 de tone de carne de vită și 29.500 de tone de bucăți premium de carne de vită în UE în fiecare an. Taxele vamale actuale de 20% pentru această cotă ar urma să fie eliminate.

Conform JRC, deficitul comercial de carne de vită al UE cu țările Mercosur va crește de la 1 miliard de euro în 2023 la 1,4 miliarde de euro în 2032.

Pasăre

Acordul de liber schimb ar permite importul fără taxe vamale a 180.000 de tone de carne de pasăre pe an din țările Mercosur, adică 1,4% din consumul total de carne de pasăre al UE, estimat să ajungă la 12,6 milioane de tone în 2024, conform datelor UE.

Cele patru țări din Mercosur sunt deja principalii furnizori de carne de pui ai UE. Separat, Brazilia, cel mai mare producător mondial de carne de pasăre, ocupă primul loc, urmată de Ucraina.

Cele 180.000 de tone suplimentare reprezintă o creștere de 20% a volumului total al cotelor, ridicând la 10% ponderea importurilor în consumul de carne de pasăre al UE, potrivit producătorilor francezi de carne de pasăre.

Deficitul comercial de carne de pasăre cu țările Mercosur ar crește de la 600 de milioane de euro în 2023 la aproximativ 865 de milioane de euro în 2032, conform Centrului Comun de Cercetare (JRC).

Zahăr

În baza acordului, Brazilia va beneficia de eliminarea taxelor vamale pentru cota existentă de 180.000 de tone de zahăr destinat rafinării. Paraguay va primi o cotă nouă de 10.000 de tone scutite de taxe vamale.

Aceste volume reprezintă aproximativ 1% din consumul de zahăr al UE, estimat la 17,7 milioane de tone în 2024, față de o producție de 16,6 milioane de tone, conform datelor UE.

Deficitul comercial de zahăr cu țările Mercosur ar crește de la 223 de milioane de euro în 2023 la aproximativ 330 de milioane de euro în 2032, conform JRC.

Etanol

Țările Mercosur vor beneficia de două contingente tarifare diferite, totalizând 650.000 de tone (8,2 milioane de hectolitri).

Primul contingent, de 450.000 de tone, va fi scutit de taxe vamale pentru utilizări biochimice.
Al doilea contingent, de 200.000 de tone, va avea taxe reduse și va putea fi utilizat pentru toate scopurile, inclusiv combustibili. Cantitatea totală reprezintă aproximativ 15% din producția UE.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik
Defrișări

pixel