De ce US Navy nu folosește tunurile cu laser ca să doboare proiectilele lansate de houthi în Marea Roșie

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
USS Preble
USS Preble
Navele de război ale marinei americane care au doborât drone și rachetele lansate de rebelii houthi în ultimele săptămâni au făcut-o, în general, cu arme și rachete care sunt mult mai scumpe decât amenințările pe care le resping.

Și, în mod notabil, din declarațiile oficialilor americani despre incidente lipsesc armele de ultimă generație pentru care armata a petrecut ani de zile dezvoltându-le pentru a face exact această treabă. 

Un raport recent al Serviciului de Cercetare al Congresului oferă câteva indicii cu privire la motivul pentru care se întâmplă acest lucru.

Marina nu are prea multe probleme în a doborî dronele de fabricație iraniană ale luptătorilor houthi, chiar și atunci când sunt lansate cu zecile odată. Dar Pentagonul începe să se îngrijoreze cu privire la utilizarea rachetelor interceptoare de 11 milioane de dolari pentru a doborî drone care pot costa doar câteva mii de dolari.

2. -imagine fara descriere- (the-laser-weapon-system-laws-is-temporarily-installed-aboard-uss-dewey-_78966900.jpg)

Sistem Laser Weapon System (LaWS) instalat temporar pe nava USS Dewey

Această disparitate de preț este motivul pentru care armata a început să caute lasere și alte arme cu energie dirijată, care promit "încărcătoare" ieftine și aproape nelimitate pentru a intercepta drone în număr mare. Statele Unite au desfășurat deja lasere la bordul navelor în mod eficient, începând cu USS Ponce în 2014.

În prezent, SUA desfășoară opt sisteme Optical Dazzler Interdictor Navy, sau ODIN, de 30 kW, pe distrugătoare din clasa Arleigh Burke. În 2022, a desfășurat un laser de înaltă energie cu puls luminos ultra rapid integrat și supraveghere, sau laser HELIOS, (60-kw până la 150 kw) la bordul USS Preble. Și există mai multe lasere în curs de dezvoltare, cum ar fi programul High Energy Laser Counter, sau HELCAP, și programul Layered Laser Defense, sau LLD. 

3. -imagine fara descriere- (arleigh-burke_08293500.jpg)

Dar există încă provocări tehnice în ceea ce privește extinderea laserelor pentru a putea lovi ținte, în special ținte rapide. În timp ce fasciculul laser în sine este literalmente la fel de rapid ca viteza luminii, la nivelurile actuale de putere este nevoie de mai multe secunde de urmărire pentru a provoca daune suficiente pentru a doborî o dronă. Marina și alte părți ale Departamentului Apărării lucrează la aceste provocări de scalare, iar susținătorii spun că laserele cu fibră optică vor ajuta la depășirea acestor limitări pentru a le face mai utile împotriva dronelor. 

Dar există un alt obstacol birocratic în calea unei implementări pe scară largă, unul atât de paradoxal încât ar putea proveni de la Joseph Heller. După cum se arată în raportul CRS: "Marina a lucrat pentru a dezvolta estimări de costuri pentru achiziția viitoarelor sisteme de arme cu laser pentru a sprijini considerațiile programatice ale Marinei", dar "Nu există programe anterioare de înregistrare pentru sistemele de arme cu laser de la bordul navelor în cadrul Departamentului Apărării din care să se poată face comparații istorice, în special în domeniul logisticii și al costului ciclului de viață". 

4. -imagine fara descriere- (arleigh-burke_1_98182900.jpg)

Cu alte cuvinte, Marina nu poate achiziționa lasere pentru nave pentru că nu a mai achiziționat niciodată un număr mare de astfel de arme și, prin urmare, nu știe cât ar putea costa. 

În momentul de față, estimările sunt "un laser din clasa de 60 kW cu un control al fasciculului relativ matur și integrarea sistemului de luptă la rate de producție moderate va fi de aproximativ 100 milioane de dolari [milioane] în cantități limitate. Pentru arme cu o putere mai mare și/sau complexitate mai mare a controlului fasciculului, estimările variază până la 200 milioane de dolari/unitate pentru laserele din clasa 250 kW", potrivit raportului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel