Dacă pe plan internațional, reacțiile nu au întârziat să apară, Canada și Marea Britanie criticând vorbele liderului de la Casa Albă, Kremlinul, extrem de prudent, s-a limitat să afirme că are nevoie de mai multe detalii pentru un comentariu pertinent. Cum se explică atitudinea rece din partea Moscovei. În principiu pot exista trei motive concrete.
În primul rând, conducerea Rusiei realizează schimbările care se produc în prezent la nivelul echilibrului internațional de forțe. Se duce o bătălie cruntă, practic nevăzută, pentru ocuparea de poziții avantajoase. Unii analiști afirmă că Occidentul, pus la grea încercare în ultimii ani de multiplele crizei care i-au afectat viața economică și socială, pierde treptat din ponderea avută pe arena mondială. Iar noul coronavirus cu toate problemele majore provocate nu a făcut, spun experții, decât să confirme neputința marilor puteri de a gestiona o astfel de nenorocire. În aceste condiții, Rusia își pune întrebarea dacă mai merită să facă parte din clubul G7.
În al doilea rând, Rusia nu mai vrea să revină în anii 1990, vremuri extrem de tulburi după dezintegrarea URSS, cu numeroase probleme și provocări în special pe plan intern, dar și extern, unde, după cum au declarat, de-a lungul anilor, politicienii ruși, Moscova mereu a fost privită precum vecinul mai necăjit și mai sărac cu duhul. Acum, Kremlinul își dorește să fie privit ca un egal, un deziderat exprimat de sute de mii de ori de actualul șef al diplomației, Serghei Lavrov, cât și de predecesorii lui.
Citește și China, gata de contra-atac. Trump a pus paie peste foc
Și în al treilea rând, poate cel mai important: liderii ruși nu vor sacrifica relațiile cu Beijingul, aflat acum în colimatorul Statelor Unite și al aliaților lor din cauza pandemiei izbucnită în China și din cauza căreia au murit sute de mii de oameni în întreaga lume. Atât Lavrov, cât și alți oficiali ruși, ba chiar președintele Vladimir Putin au ținut să transmită, de câte ori s-a ivit prilejul, că relația cu Beijingul este foarte importantă pentru Moscova. Deci, de dragul prieteniei cu marele său vecin asiatic, o prietenie catalogată de unii specialiști occidentali drept conjuncturală, nu va intra în eventuale jocuri occidentale
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Deficitul bugetar al României...
Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...
Dropshipping-ul câștigă tot mai...
Prețurile petrolului au fost...
BNR a publicat cursul valutar...
OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...
Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.
Indicatorul de Încredere...
Sindicatul inginerilor de la...
Un studiu publicat de Banca...
În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...
Guvernul României urmează să...
Agenția Națională pentru...
Ministerul Dezvoltării,...
Larry Fink, CEO al companiei de...
Curs valutar, 22 ianuarie 2025.