Slovacia este ruta de tranzit cea mai importantă prin care gazele ruseşti ajung prin Ucraina spre Austria şi Cehia.
Conform datelor preliminare furnizate de operatorul slovac Eustream, livrările de gaze dinspre Slovacia spre Austria se situau la aproximativ 27 milioane metri cubi pe zi înainte de sâmbătă, când Gazprom a decis să oprească livrările spre OMV, pentru ca duminică să se reducă cu aproximativ 17%, până la 22,6 milioane metri cubi pe zi.
Pentru ziua de luni livrările programate dinspre Slovacia spre Austria se situează la 22,3 milioane metri cubi, mai arată datele Eustream. Cifrele preliminare indică faptul că aproximativ o treime din acea cantitate a fost livrată deja în cursul dimineţii.
Sursele citate de Reuters susţin că, înainte de oprirea livrărilor, OMV primea aproximativ 17 milioane metri cubi de gaze pe zi de la Gazprom, iar aceste volume au găsit noi cumpărători sau intermediari în Europa, care au intervenit şi au cumpărat gazele nevândute.
Deocamdată nu este clar cine cumpără aceste gaze şi, posibil, revinde volumele care anterior era livrate către OMV.
Citește și: De ce Rusia a tăiat gazele Austriei. Definitiv
Gazprom a anunţat sâmbătă că a oprit livrările către OMV, după ce compania austriacă a ameninţat că va opri o parte din sumele pe care le datorează grupului rusesc, drept despăgubiri pentru o decizie a unui tribunal de arbitraj care a dat dreptate OMV într-o dispută contractuală cu Gazprom.
Volume semnificative de gaze naturale ruseşti sunt vândute în continuare Slovaciei şi Ungariei, precum şi Cehiei, care nu are un contract direct cu Gazprom. De asemenea, volume mai mici ajung în Italia şi Serbia.
Separat, începând cu 1 octombrie, livrările de gaze din Slovacia spre Cehia au crescut dramatic până la 74% din totalul importurilor Cehiei, chiar dacă firmele din Cehia nu au contracte cu Gazprom.
Traderii şi analiştii intervievaţi de Reuters spun că aceste gaze ar putea proveni din Rusia şi livrate via conducta Turkstream sau Ucraina. Aceste gaze ar putea să fie excedentare pentru că depozitele de gaze sunt pline şi, de asemenea, este mai ieftin să livrezi gaze către Cehia decât gaze din Occident, din cauza unei taxe impuse de Germania care face mai scump tranzitul gazelor.
Doi mari cumpărători de gaze din Cehia au declarat pentru Reuters că ei nu cumpără gaze ruseşti. Dar unul dintre aceşti cumpărători, precum şi un analist de pe piaţa de energie, au spus că parteneri comerciali ai companiilor din Cehia ar putea cumpăra gaze de pe piaţă şi să îl livreze clienţilor din est.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...
China face un pas înainte în...
A încetat din viaţă Papa Francisc.
Cristina Popescu, directorul...
Șocul comercial declanșat de...
Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...
China acuză SUA de abuz...
Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...
Cifrele săptămânii de la Bursa...
Potrivit unui studiu, circa 15%...
Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...
Preşedintele Renault,...
Un avion Boeing destinat Chinei...
Numărul locuinţelor asigurate...
Redacţia DC Business vă urează...
Grupaj de ştiri.
În noile condiții generate de războiul tarifelor,...
Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...
Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...
Volkswagen ar putea muta o...