De la 1 ianuarie 2026, orice turist intră în sistem. La propriu!

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Recepție de hotel / Foto: Freepik
Recepție de hotel / Foto: Freepik
Regulile de cazare devin mai stricte în România.

Toți turiștii vor fi înregistrați într-un sistem național unic: hotelurile și pensiunile, obligate să adopte noua platformă digitală de la 1 ianuarie 2026

Reguli stricte pentru cazare și sancțiuni pentru vizitatori: proiectul de hotărâre intră în dezbatere publică

Ministerul Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului a publicat un nou proiect de hotărâre care aduce schimbări majore în modul în care sunt gestionați turiștii în România. Potrivit documentului, începând cu 1 ianuarie 2026, toate structurile de primire turistică – hoteluri, pensiuni, moteluri și altele – vor fi obligate să înregistreze turiștii în Sistemul Informațional pentru Turism (SIT), o platformă digitală națională administrată de Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare în Informatică București.

Înregistrarea în SIT devine obligatorie

Toate unitățile de cazare vor avea obligația de a se înregistra în SIT până la 31 decembrie 2025, iar începând cu 1 ianuarie 2026 vor trebui să introducă în sistem datele fiecărui turist la momentul sosirii. Datele vor fi colectate automat, pe baza documentelor de identitate ale turistului, de către responsabilul cu formalitățile de cazare.

Documentele de identitate acceptate includ buletinul, cartea de identitate, pașaportul, permisul de conducere, licența de zbor sau carnetul de marinar pentru cetățenii români, și pașaportul, legitimația provizorie sau carnetul de mic trafic pentru cetățenii străini. Cazarea persoanelor care nu pot prezenta un act de identitate valabil va fi interzisă.

SIT va putea fi accesat și prin aplicație mobilă sau desktop, inclusiv pentru situații excepționale în care înregistrarea trebuie realizată de la distanță. După înregistrare și semnarea acordului de prelucrare a datelor, actul de identitate va fi restituit turistului.

Discriminarea la cazare va fi interzisă explicit

Un alt element important al proiectului este interzicerea oricărei forme de discriminare la cazare, inclusiv pe criterii de naționalitate, cetățenie, domiciliu, convingeri politice sau religioase. Refuzul cazării pe aceste motive, în condițiile în care există locuri disponibile și obligațiile contractuale sunt respectate, va constitui contravenție și va fi sancționat.

Vizitatorii turiștilor, amendați dacă rămân peste noapte fără să anunțe

Proiectul introduce și obligația vizitatorilor să anunțe personalul cazării dacă intenționează să petreacă noaptea alături de turistul găzduit. Nerespectarea acestei prevederi se va sancționa cu amenzi între 2.000 și 5.000 de lei.

Informarea turiștilor devine obligatorie

Unitățile de cazare vor fi obligate să informeze turiștii cu privire la procedurile de securitate aplicabile în locație. Până acum, legislația prevedea doar obligația de a asigura securitatea, fără a include explicit obligația de informare a oaspeților.

Cine aplică sancțiunile

Verificarea respectării noilor reglementări și aplicarea sancțiunilor vor reveni personalului de control din cadrul Ministerului Turismului, dar și polițiștilor – agenți sau ofițeri.

Implementare etapizată

Până la 31 decembrie 2025, toate unitățile de cazare vor trebui să se înregistreze în SIT.

De la 1 ianuarie 2026, va deveni obligatorie înregistrarea fiecărui turist în sistem.

Procedura exactă de operare și accesare a datelor va fi stabilită prin ordin comun al ministrului economiei și al ministrului de interne, în termen de 60 de zile de la publicarea hotărârii.

La fel, instrucțiunile de aplicare a sistemului SIT vor fi aprobate prin ordin comun al Secretarului General al Guvernului și al ministrului economiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O femeie completează un formular / Foto: Freepik
ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Transelectrica / FOTO: Facebook
Statistică / Foto: Freepik
Uniunea Europeană / Foto: Freepik / Parlamentul European
HistoSonics
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com

pixel