O succesiune de mari proiecte a ajutat Irlanda de Nord să dobândească o nouă reputație internațională în domeniul cinematografiei și al televiziunii. Un renume atât de mare, încât, după cum afirmă unii, Irlanda de Nord a devenit mai cunoscută după scenele din Game of Thrones decât după istoria zbuciumată și plină de violență care a marcat această țară până la acordurile de pace din 1998.
După renumitul serial HBO, încheiat în 2019, în Irlanda de Nord a fost realizat filmul ”The School for Good and Evil” și "The Northman", ambele de la Netflix și ambele lansate în 2022. Superproducția fantasy "Dungeons and Dragons", care urmează să apară pe marile ecrane în această primăvară, a fost filmată tot în Irlanda de Nord. Și tot aici se va turna serialul "Blade Runner 2099".
Mai trebuie adăugate filmele și serialele ale căror acțiuni se desfășoară în Irlanda de Nord, precum "Belfast" al lui Kenneth Branagh și comedia "Derry Girls" a Lisei McGee, aclamate la nivel internațional. ”Sunt, probabil, foarte mulți în lumea asta care au aflat de Irlanda de Nord după ”Game of Thrones” și habar nu au ce înseamnă, de fapt, țara noastră, habar nu au de istoria noastră atât de ficilă", a comentat Richard Williams, directorul executiv al Northern Ireland Screen, citat de AFP.
La vârful tehnologiei
Celebrele șantiere navale din Belfast pun acum la dispoziția regizorilor de succes spațiile lor generoase. Aici se află Titanic Studios, unul dintre cele mai mari studiouri din Europa, și Harbour Studios. Făcând o paralelă între construcțiile navale și realizarea unui film, Williams a constatat, printre altele, că ”și colo și colo trebuie să existe meșteri în tot felul de meserii, unele devenite, oarecum, istorie, altele aflate la vârful tehnologiilor moderne. Și colo și colo, totul trebuie realizat în limitele unui buget dat”.
Guvernul britanic oferă scutiri de taxe pentru acest sector, iar Irlanda de Nord se străduiește să ofere tehnologie de ultimă generație pentru studiourile cinematografice. Universitatea Ulster din Belfast a încheiat un parteneriat cu portul din Belfast pentru un nou proect, Studio Ulster.
Este vorba despre un complexul în valoare de 25 de milioane de lire sterline (28,49 milioane de euro), care spori considerabil numărul de studiouri din Irlanda de Nord, asigură Declan Keeney, directorul Ulster Screen Academy. ”Prin ceea ce facem noi, ridicăm, practic, industria cinematografiei la vârful tehnologiei. În plus, oferim servicii inclusiv producțiilor de televiziune. Avem o industrie în plină ascensiune, cu oameni entuziaști", a subliniat el, menționând că 900 de studenți lucrează deja la competențe 3D, producție și alte discipline legate de industrie.
Un peisaj care îți taie respirația
Dimensiunile reduse ale Irlandei de Nord și peisajul variat au atras, de asemenea, companiile de producție, completează Naomi Liston, manager pentru ”The Northman” și ”Game of Thrones”. "Foarte important pentru echipele de filmare, pentru actori, pentru toți implicați în realizarea unui film este de la studio până la coasta de nord, unul dintre cele mai frumoase locuri din Marea Britanie și din Europa, faci mai puțin de o oră", a explicat ea pentru AFP. "Se reduc din cheltuieli, ceea ce este minunat”, a subliniat Liston.
Acest succes în cinematografie și televiziune se răsfrânge și asupra sectorului turistic. La apogeul popularității "Game of Thrones" în 2018, Consiliul de Turism al Irlandei de Nord a declarat că serialul a atras 350.000 de vizitatori și a adus 50 de milioane de lire sterline (56,9 milioane de euro) în economia locală.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...