De unde bani? Negrescu: Numai ”fabricile de salarii” înghit subvenții de 9 miliarde lei

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Sunt măsuri ce pot fi luate, voință trebuie și oameni competenți
Sunt măsuri ce pot fi luate, voință trebuie și oameni competenți
Analistul financiar, Adrian Negrescu, a vorbit despre bani. Mai precis de unde pot fi luați bani pentru majorările de pensii, de unde pot fi luați bani pentru a acoperi și alte cheltuieli bugetare. 

Sunt suficiente măsurile adoptate de Guvernul Marcel Ciolacu, astfel încât să aducă suficiente fonduri la buget pentru a acoperi măririle de pensii anunțate pentru anul viitor?

Artificii bugetare

”Mai pe scurt, nu”, a răspuns categoric Adrian Negrescu, într-o intervenție la postul de televiziune Antena 3 CNN. Adică, a explicat el, ”nu este de ajuns ceea ce s-a întâmplat cu Legea austerității trecute prin Parlament și cu artificii bugetare care nu aduc mai mulți bani la buget. Estimările legate de creșterile de taxe, adică de banii care vor fi aduși din taxe și impozite - imaginați-vă că se triplează impozitul la microîntreprinderi, apare un impozit nou pentru multinaționale - sunt penibile. Pentru că nu vor aduce mai mult de 10 miliarde de lei, în cel mai bun caz, în 2024. Asta în condițiile în care numai majorarea pensiilor ne costă undeva la nivel de 17 miliarde de lei de la 1 ianuarie și vreo 30 de miliarde de lei în ultimul trimestru al anului. Adică sunt vreo 50 de miliarde de lei pe care statul trebuie să le scoată de undeva”. 

Să vedem ce face ANAF

De unde i-ar putea scoate? Sunt mai multe variante, spune analistul financiar. ”În primul rând din reducerea evaziunii fiscale, unde, după cum spunea premierul Marcel Ciolacu, avem o evaziune fiscală de aproximativ de 150 de miliarde de lei în fiecare an. Hai să vedem că ANAF-ul își face treaba, că instituțiile statului rezolvă problemele, astfel încât să aducem măcar 50 de miliarde de lei. Pe de altă parte, să nu uităm că noi aruncăm cu banii în stânga și dreapta din punct de vedere bugetar. Numai pentru companiile falimentare, care nu sunt altceva decât niște fabrici de salarii, noi alocăm în fiecare subvenții de 9 miliarde de lei. 

Instituții fără relevanță

Nu mai zic de banii pentru salarizarea bugetarilor, fonduri care s-au dublat ca sumă în ultimii șase ani. Nu mai vorbesc de fluxul de alocări pentru tot felul de instituții care nu mai au nici o relevanță în România actuală, precum Institutul Levantului, dar și altele alături de diferite agenții, care, din punctul meu de vedere, nu ar mai trebui să funcționeze

Privatizare

Pe de altă parte, dacă statul vrea să facă rost de bani poate să privatizeze niște companii de stat care, din punctul meu de vedere, nu au nevoie de management privat, dar au nevoie de ajungă, de pildă, pe bursă, de unde pot si scoase câteva miliarde de lei cu care să creștem pensiile acestor oameni care suferă cel mai mult de pe urma inflației. 

De ce 400.000 de companii nu depun bilanț?

Ce ar trebui să facă statul pentru combaterea evaziunii fiscale? În primul rând ar trebui să se uite la Ministerul Finanțelor, de ce din 1,2 milioane de companii doar 800.000 își depun bilanțul în fiecare an. Oare ce fac celelalte 400.000 de companii care nu își depun bilanțul, adică datele financiare la Ministerul Finanțelor. Oare nu sunt aceste companii cele care fac evaziune în România? Adică trebuie luate la puricat aceste companii, trebuie văzut la fiecare unde se face evaziune fiscală și de ce nu își plătesc taxele către statul român”, consideră Adrian Negrescu.

Ce se întâmplă în portul Constanța

Pe de altă parte, gândiți-vă la un exemplu absolut clasic: ce se întâmplă în portul Constanța, unde mărfurile care vin din străinătate nu sunt controlate. Există doar un singur scaner, care funcționează foarte greu, în condițiile în care alte porturi din lume au câteva 10-15 scanere performante, care văd cu ajutorul razelor ce sunt în containerele de marfă care vin din afară. Pot fi luate niște măsuri concrete, dar să existe cu adevărat o voință politică în acest sens, să existe oameni competenți care să achiziționeze aparatură de ultimă generație menită să descopere, practic, transporturile care creează evaziune, mai ales în zona țigărilor, a băuturilor, a produselor alimentare procesate. Sunt foarte multe domenii în care se învârt, cu adevărat, miliarde de euro și pe care, din păcate, statul nu le controlează. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Deficit record în România, în contrast cu trendul european

Deficitul bugetar al României crește, contrar tendinței...

Strângere de mână / FOTO: Freepik
Beijing / FOTO: Freepik
Mină de suprafață / Foto: Pexels

Producţia de cărbune a României s-a prăbuşit

Cifre oficiale de la INS despre producţia de cărbune a...

Dolari / Foto: Freepik
TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio
ANAF / Foto: DCBusiness
Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Acord între Statele Unite și Uniunea Europeană privind TAXELE vamale pentru oţel şi aluminiu
Christel SCHALDEMOSE
ECOFIN / Foto: Comisia Europeană
foto: pexels.com

Cum s-a văzut în Coreea de Nord învestirea lui Donald Trump

Presa din Coreea de Nord a relatat despre ceremonia de...

Mina de litiu Shevchenkivske
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în prim-plan o selecție a celor mai...

Oficiul Național al Registrului Comențului
Wall Street / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Freepik
Unul dintre sediile companiei Novo Nordisk / FOTO: Site-ul oficial al companiei
Donal Trump
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Sediu al băncii Raiffeisen din Sankt Petersburg
Instabilitatea politică este periculoasă pentru economie
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro

pixel