Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zile
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Debitul Dunării la intrarea în ţară va fi în scădere pe parcursul acestei săptămâni până la valoarea de 3.500 mc/s, situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie şi august, conform prognozei Institutului Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru perioada 27 iulie - 3 august 2024.
"Debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi în scădere în prima zi până la valoarea de 3.700 mc/s, apoi staţionar la valori de 3.700 - 3.600 mc/s, cu tendinţă de scădere la sfârşitul intervalului (3.500 mc/s), situându-se sub mediile multianuale ale lunilor iulie (5.350 mc/s) şi august (4.300 mc/s). În aval de Porţile de Fier debitele vor fi în general în scădere", se arată în prognoza INHGA.
Debitul maxim al Dunării la intrarea în ţară pentru luna iulie a fost estimat la 6.500 metri cubi/secundă (mc/s), mai mare faţă de valoarea medie multianuală de 5.350 mc/s, iar cel minim de 4.000 mc/s, relevă prognoza trimestrială emisă de hidrologi.
De asemenea, pentru luna august, debitul maxim al Dunării a fost estimat la 5.000 mc/s, iar cel minim la 2.800 mc/s, faţă de media lunii de 4.300 mc/s.
Potrivit INHGA, prognoza pe râurile interioare pentru săptămâna aceasta arată că debitele medii zilnice vor fi în general staţionare, exceptând râurile mari unde vor fi în scădere în prima parte a intervalului.
Hidrologii avertizează că sunt posibile creşteri de niveluri şi debite pe unele râuri mici din zonele de deal şi munte datorită precipitaţiilor prognozate.
Regimul hidrologic în iulie s-a situat la valori cuprinse între 30 şi 50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Jiului şi Bistriţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Călmăţui, Siret (exceptând cursul superior al Bistriţei), Prut mijlociu şi inferior şi pe râurile din Dobrogea.
În luna august, regimul hidrologic se va situa la valori cuprinse între 30-50% din mediile multianuale lunare, mai mari (50-80%) pe râurile din bazinele hidrografice: Vişeu, Iza, Tur, Someşul Mare, Arieş, Bega Veche, Bega, Timiş, Bârzava şi pe cursurile superioare ale Mureşului, Jiului şi Bistriţei şi mai mici (sub 30%) pe râurile din bazinele hidrografice: Rm.Sărat, Trotuş, Moldova, Suceava, Bârlad, Jijia, pe cursurile mijlocii şi inferioare ale Bistriţei şi Prutului, pe cursul Siretului şi pe râurile din Dobrogea.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Bun venit la ediția de azi, 29 octombrie, a...
Guvernul urmează să adopte în...
Proiectul de ordin prevede amânarea și anularea unor...
Gigantul rus Gazprom a raportat...
România și Bulgaria...
Alegerile din SUA pot afecta...
Cursul valutar comunicat de...
O analiză dată publicităţii...
ANPC propune noi reglementări pentru informarea...
Netflix extinde parteneriatul cu NBCUniversal iar...
Laurenţiu Neculaescu,...
Ministrul Mediului, Mircea Fechet, a anunțat că în...
Coreea de Nord a trimis soldați...
După un început de săptămână...
Angajaţii a peste o sută de...
Un abces dentar este o acumulare de puroi care poate...
Germania are nevoie de reforme şi investiţii pentru a...
Probabilitate confirmată de reprezentantul Kremlinului,...
Legislația în vigoare reglementează strict dobânzile...
Este vorba despre Zhang Yiming, a cărui avere este...
Laurenţiu Neculaescu,...
Australia este cel mai mare...
Laurențiu Neculaescu,...
Grupaj de știri.