Decizie de ultimă oră pentru cei cu pensii de peste 4.000 de lei
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Ghișeu
Ghișeu
Guvernul a adoptat miercuri, 15 februarie, în cadrul ședinței săptămânale, un proiect de Ordonanță de urgență care vizează pensiile de peste 4.000 de lei.

Mai precis, este vorba despre restituirea contribuției la sănătate care a fost reținută pe parcursul anului 2022 celor care au pensii de peste 4 mii de lei.

Ordonanța a fost dată în urma deciziei de neconstituționalitate dată de Curtea Constituțională, la sfârșitul anului trecut.

Astfel, proiectul de OUG, care mai trebuie doar publicat în Monitorul Oficial pentru a se aplica, prevede că CASS-ul reținut pensionarilor în perioada 1 ianuarie - 27 decembrie 2022 urmează să fie restituit din oficiu, adică fără să fie nevoie de a se face vreo cerere, în tranșe lunare, în perioada 1 martie 2023 - 28 februarie 2024.

„Sumele reținute din veniturile din pensii realizate de persoanele fizice, cu titlu de contribuții de asigurări sociale de sănătate de la data de 01.01.2022 până la data de 27.12.2022 inclusiv, se restituie în tranșe lunare în perioada 01.03.2023 - 28.02.2024, după recalcularea venitului impozabil lunar corespunzător lunilor pentru care se efectuează restituirea, în conformitate cu prevederile Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal, cu modificările și completările ulterioare și reținerea diferențelor de impozit pe venit datorate”, scrie în proiectul de ordonanță.

Mecanismul de restituire se va aplica atât în cazul celor care au obținut în instanță dreptul la restituirea CASS-ului (în perioada 28 decembrie 2022 - 1 martie 2023), cât și celor care n-au inițiat o acțiune în justiție. Însă, mecanismul nu va viza pensiile militare și alte categorii de pensii speciale pentru care la reținerea CASS nu s-a diminuat cuantumul net al pensiilor plătite în 2022.

Așadar, restituirea CASS-ului se va face din oficiu, ceea ce înseamnă că pensionarii nu trebuie să facă cereri în acest sens la casele de pensii. „Plata către titularii drepturilor de pensii a sumelor care se restituie (...) se efectuează împreună cu drepturile de pensii aferente fiecărei luni, respectiv cu suma plătită participantului sau beneficiarului la sistemul de pensii administrate privat/sistemul de pensii facultative”, scrie în proiect.
În cazul pensionarilor care între timp au decedat sumele sumele cuvenite vor fi plătite urmașilor sau moștenitorilor acestora. Însă, în acest caz, pentru restituirea banilor va fi necesară depunerea unei cereri la casele de pensii în evidența cărora se aflau pensionarii la data decesului.

Așa cum s-a decis în decembrie 2022, prin Decizia Curții Constituționale 650/2022, impunerea plății CASS pentru pensiile ce depășesc 4.000 de lei, prin OUG 130/2021, este neconstituțională.

Citește și:

Inechitățile din sistemul de pensii. Ministrul Budăi: Rezolvarea depinde de ”doi pași”

Ministrul Muncii, Marius Budăi, a spus cum pot fi rezolvate problemele din sistemul de pensii și din cel de salarizare. 

Inechităţile din sistemul de pensii şi din sistemul de salarizare pot fi rezolvate dacă se fac doi paşi importanţi, a declarat, miercuri, ministrul Muncii, Marius Budăi.

"După cum ştiţi, aceste două legi au fost puse din păcate, între paranteze, plastic vorbind, pentru că dacă ne-am fi dus cu Legea salarizării la final, acum acordurile pe această lege ar fost mult mai mici şi ar fi avut un impact bugetar mult mai mic. Dacă Legea pensiilor ar fi fost aplicată, parte din inechităţi, dacă nu toate, pentru că nu putem avea pretenţia că toate sunt perfecte, sunt perfectibile, parte din inechităţi ar fi rezolvate, parte din impactul bugetar ar fi fost deja trecut şi impactul bugetar ulterior ar fi fost sigur mai mic. Ca să rezolvăm aceste inechităţi şi din sistemul de pensii şi din sistemul de salarizare avem nevoie de doi paşi. Primul pas este actul normativ, după care avem nevoie de impactul bugetar. Trebuie să vedem în condiţiile actuale, în condiţiile de economie globală actuală şi studiind foarte bine macroeconomic cifrele la nivel de ţară, care este perioada în care România îşi permite să rezolve şi să suporte acest impact. Cu siguranţă sunt trecute şi în PNRR - şi aceste reforme vor fi realizate la timp, aşa cum Ministerul Muncii până acum şi-a realizat toate reformele", a menţionat Marius Budăi, la un eveniment organizat de Confederaţia Europeană a Sindicatelor (ETUC), în parteneriat cu Blocul Naţional Sindical. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Florin Georgescu (BNR): Avem un capitalism semi-socialist

Asociaţii şi acţionarii companiilor au bani să le...

ANPC verifică magazinele online Temu și Shein

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor...

Directorul JPMorgan, vești bune despre economia americană

Anul trecut, banca pe care o conduce Jamie Damon, a...

Deturnare de ... aluminiu la Bursa Metalelor de la Londra

Nu a durat mult până când cineva a găsit o modalitate de...

Cum poate achiziționa China cipurile Nvidia interzise

Altfel spus, nimic nu este imposibil.

Curs valutar BNR. Una caldă, alta rece pentru leu

Curs valutar BNR, 23 aprilie 2023.

Șoferii pot achita Rovinieta pentru 10 zile prin SMS

O veste bună vine pentru șoferii care au nevoie de...

Adunarea generală a L’Oréal, „un start-up vechi de un secol”

Numărul unu mondial al produselor de frumusețe a...

Cum cad românii victime ale fraudelor online. Raport Revolut

Revolut prezintă primul său raport global despre...

Google face o nouă investiție majoră într-un centru de date

Google a ales Olanda pentru noul său centru de date în...

Tranzacţie pe piaţa românească de software

Adnumus intermediază cu succes achiziția de către Eleco...


pixel