„Lipsa autorizaţiei de construire sau nerespectarea prevederilor acesteia, precum şi lipsa procesului-verbal de recepţie la terminarea lucrărilor constituie impedimente pentru recunoaşterea pe cale judiciară, în cadrul acţiunii în constatare, a dreptului de proprietate asupra unei construcţii realizate de către proprietarul terenului, cu materiale proprii”, se arată în hotărârea din 8 aprilie a ICCJ.
În mod normal, dacă o persoană construiește pe terenul ei, va dobândi acea nouă construcție, în temeiul accesiunii imobiliare artificiale (practic, e vorba de un mecanism de încorporare a unui imobil - construcția - în alt imobil - terenul pe care se construiește), conform Codului civil, scrie Avocatnet. Dacă nu nu există autorizație de construcție, persoanele care voiau să intabuleze construcția în cartea funciară aveau nevoie de un document cu care să facă acest lucru și, astfel, cereau instanței să constate operarea accesiunii imobiliare artificiale.
Citește și Impozitul pe locuință, NOUTĂŢI. Calcule și reduceri
Pe de altă parte, Legea nr. 50/1991 privind autorizarea executării lucrărilor de construcție prevede că intabularea în cartea funciară nu se poate face fără existența unei autorizații de construcție. De aici, a fost generată o jurisprudență contradictorie cu privire la statutul construcțiilor cu privire la care nu exista autorizație de construire. Mai exact, au existat soluții conflictuale în privința dobândirii dreptului de proprietate prin accesiune, într-un asemenea caz.
Cele două orientări jurisprudențiale au fost:
1) Lipsa autorizației de construcție nu poate duce la dobândirea dreptului de proprietate, întrucât inclusiv dobândirea dreptului de proprietate asupra unei construcții trebuie să aibă loc prin respectarea limitelor imperative ale legii (precum obligația de a exista autorizație de construcție).
2) Lipsa autorizației de construcție nu afectează însăși dobândirea dreptului de proprietate, ci are efecte în privința intabulării dreptului de proprietate și, de asemenea, poate duce la sancțiuni administrative.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...