În plină degringoladă, Germania, prima economie a UE, își decide viitorul
Favoriți în sondaje,...
Prin urmare, pânâ în februarie anul viitor, la benzina cu co 95 și la motorină , prețul nu va putea fi mai mare de 480 forinţi pe litru, adică în jur de 6,5 lei la cursul actual. Decizia a venit după ce prețul carburanților a depășit pragul psihologic de 500 de forinți (circa 1,4 euro), evoluție care a influențat și rata de creştere a preţurilor, reprezentând 30% din inflaţia pe luna octombrie.
Preţurile rămân liberalizate pentru carburanţii premium. Benzinăriile care nu pot practica preţul plafonat vor trebui să îşi sisteze activitatea. Cei care vor practica alte preţuri vor fi amendaţi cu sume între 270 şi 8.200 de euro, iar la a doua abatere benzinăria se va închide pe o perioadă limitată.
Argumentul guvernului în luarea acestei măsuri a fost reducerea inflaţiei. În octombrie, rata a fost de 6,5% faţă de octombrie anul trecut, iar prognozele estimează pentru noiembrie depăşirea ratei de 7%. Prin plafonarea preţului carburanţilor există şanse ca inflaţia să rămână la 7% sau chiar mai puţin.
Citește și Gaze naturale pentru Europa. Putin a ordonat, Gazprom a executat
Întrebarea este ce se va întâmpla după expirarea termenului, pe 15 februarie. Dacă preţul petrolului va rămâne ridicat, creşterea bruscă va fi un şoc, atât pentru economie, cât şi pentru populaţie. În plus, nimic nu garantează că după expirarea termenului comercianţii nu vor încerca să recupereze pierderile prin preţuri ridicate. E drept, şi guvernul va putea decide că va prelungi măsura, de exemplu până în luna aprilie, când vor avea loc alegeri.
Imediat după anunţarea plafonării, valoarea acţiunilor companiei petroliere MOL a scăzut cu 7%, dar analiştii consideră că profitul anual al companiei nu va scădea cu mai mult de 1-2%. Mai problematică este situaţia benzinăriilor. Majoritatea lor sunt deţinute de marile companii, MOL, Shell, OMV, Lukoil, care pot suporta o scădere a veniturilor timp de 3 luni. Însă există şi benzinării private, care vor resimţi această măsură, în timp ce marii producători le vor vinde carburanţii la acelaşi preţ en gros.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Favoriți în sondaje,...
SUA apără acordul propus de...
Președintele argentinian Javier...
Guvernul s-a decis în privința...
Despre ultimele decizii ale președintelui Trump, despre...
Rating susţinut de apartenenţa...
Un avertisment adresat în...
Ministrul Finanțelor se află la...
Declinul social-democraților...
Portofoliul Berkshire Hathaway,...
SUA reacționează la taxele...
Reciclarea textilelor,...
Pe de altă parte, Bitpanda, a...
Rețea extinsă de conducte...
Termenele de livrare care ar putea determina...
Cel mai bogat om din lume, devenit mâna dreaptă a...
Aplicația de inteligență...
Afacerile stârnesc interes până...
Data de 28 februarie 2025 este...
Donald Trump a câștigat...
Ce se întâmplă cu sezonul turistic din Santorini....
SUA ar putea tăia accesul...
Care este secretul? Nu este...
O selecție a celor semnificative informații ale zilei...
Cercetătorii chilieni au...
Hon Hai propune o colaborare cu...
La o lună după începutul celui de-al doilea mandat al...