Decizii importante pe masa de lucru a Guvernului. Este vorba despre mulți bani
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Care sunt deciziile așteptate de români
Care sunt deciziile așteptate de români
Ședință de Guvern marți, la Palatul Victoria. Pe masa de lucru, proiecte privind două importante împrumuturi, investiții, compensarea preţului la energie, ajutoare, bani pentru primari. 

Guvernul urmează să aprobe în şedinţa de marţi un proiect de lege privind contractarea a două împrumuturi de la Banca Europeană de Investiţii, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane de lei, pentru lucrări de investiţii, reabilitări, consolidări şi dotări aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din mai multe judeţe şi municipiul Bucureşti.

Astfel, va fi adoptat proiectul de lege privind aprobarea contractului de finanţare - Răspunsul sectorului public din România la Covid-19 - dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 15 decembrie 2022 şi la Luxemburg la 19 decembrie 2022 şi a Contractului de finanţare - Răspunsul sectorului public din România la Covid-19 II - dintre România şi Banca Europeană de Investiţii, semnat la Bucureşti la 15 decembrie 2022 şi la Luxemburg la 19 decembrie 2022.

"Cele două proiecte constau în lucrări de investiţii (reabilitări, extinderi, consolidări, reabilitări capitale, modernizări, dotări etc.) aferente a 26 de unităţi spitaliceşti din judeţele Bacău, Bihor, Braşov, Călăraşi, Constanţa, Covasna, Dolj, Harghita, Giurgiu, Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman şi Municipiul Bucureşti, în valoare totală de aproximativ 1.440 milioane lei", se arată în expunerea de motive a proiectului.

Tot acolo se estimează că proiectele se vor finaliza în 2025. "Datele finale de disponibilizare a împrumuturilor sunt de până la 36 de luni de la data semnării Contractului de finanţare, în cazul împrumutului în valoare de 87 milioane Euro, respectiv 48 de luni de la data semnării Contractului de finanţare, în cazul împrumutului în valoare de 123,6 milioane Euro", se precizează în expunerea de motive.

Un alt proiect de lege vizează modificarea şi completarea Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal.

Prin proiectul supus aprobării în Guvern se propune, între altele, îmbogăţirea paletei de activităţi destinate reintegrării sociale a persoanelor private de libertate şi prevenirii infracţionalităţii.

"În acest sens, proiectul de lege îşi propune introducerea în Legea nr. 254/2013 privind executarea pedepselor şi a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal a unui temei expres care să permită Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor elaborarea, în colaborare cu alte autorităţi sau instituţii publice ori alte persoane juridice de drept public, organizaţii guvernamentale şi neguvernamentale, programe de interes naţional care să fie aprobate prin hotărâre a Guvernului şi destinate facilitării accesului persoanelor private de libertate la servicii educaţionale, psihologice şi sociale", se arată în expunerea de motive.

În şedinţa de executiv va fi aprobat un proiect de ordonanţă de modificare a Legii-cadru nr.153/2017 privind salarizarea personalului plătit din fonduri publice prin care se majorează indemnizaţiile lunare ale preşedinţilor şi vicepreşedinţilor consiliilor judeţene şi primarilor şi viceprimarilor unităţilor administrativ-teritoriale care implementează proiecte finanţate din fonduri europene nerambursabile şi/sau fonduri externe rambursabile, precum şi prin Mecanismul de redresare şi rezilienţă cu până la 50%.

Tot prin ordonanţă se va dispune reorganizarea unor instituţii publice din domeniul feroviar în subordinea Ministerului Transporturilor şi Infrastructurii, care vizează măsuri imediate privind situaţia Autorităţii Feroviare Române - AFER şi Autorităţii de Siguranţă Feroviară Română - ASFR ca entităţi cu personalitate juridică distinctă.

Un alt proiect de ordonanţă are în vedere modificarea şi completarea Legii nr. 207/2022 pentru reglementarea unor măsuri privind cadrul general aplicabil constituirii şi funcţionării băncilor de dezvoltare din România.

Tot printr-un proiect de ordonanţă, care propune modificarea şi completarea OUG nr. 195/2002 privind circulaţia pe drumurile publice, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, se are în vedere crearea cadrului legal în baza căruia este constituită şi ţinută evidenţa centralizată a vehiculelor înregistrate la nivelul primarilor comunelor, ai oraşelor, ai municipiilor şi ai sectoarelor municipiului Bucureşti, prin constituirea unui registru unic de către Direcţia generală permise de conducere şi înmatriculări.

Guvernul, prin ordonanţă, va aduce îmbunătăţiri şi OUG nr. 166/2022 privind unele măsuri pentru acordarea unui sprijin categoriilor de persoane vulnerabile pentru compensarea preţului la energie, suportat parţial din fonduri externe nerambursabile.

Vor fi aprobate, prin hotărâre, plafoanele alocate ajutoarelor naţionale tranzitorii în sectoarele vegetal şi zootehnic, pentru anul de cerere 2022.

Printr-o altă hotărâre va fi aprobat Mecanismul naţional de identificare şi referire a victimelor traficului de persoane.

Pe agenda şedinţei figurează şi un proiect de hotărâre privind guvernanţa Platformei de Cloud Guvernamental prin care se urmăreşte asigurarea cadrului juridic necesar pentru implementarea şi asigurarea furnizării serviciilor de cloud, precum şi pentru dezvoltarea ulterioară a Platformei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

Țările de Jos au deschis prima linie de testare Hyperloop

O nouă eră a călătoriilor începe în Europa odată cu...

Smart Band 8 Pro, un ceas conectat foarte lăudat

Smart Band 8 Pro este unul dintre cele mai competitive...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel