Declarația unică pentru venituri din chirii se depune până pe 25 mai. Cum se completează
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Nu lăsați pe ultima sută de metri
Nu lăsați pe ultima sută de metri
Persoanele care închiriază locuințe sau camere din locuințe pe termen mediu și lung, fie că formalizează sau nu contractul cu chiriașul, sunt datori cu plata impozitului la stat. Se apropie termenul pentru depunerea declarației unice, formularul prin care se declară și fiscalizează aceste venituri.

Chiriile reprezintă venituri impozabile, pe care Codul fiscal le încadrează la categoria "venituri din cedarea folosinței bunurilor". În consecință, ele trebuie declarate la organul fiscal pentru a putea fi impozitate de stat. Iar asta se face prin declarația unică. De precizat că obligația de declarare a acestor venituri și de plată a impozitului îi revine, în mod categoric, celui care obține venitul, nicidecum celui care plătește chiria. 

Declarația unică are „atașat” un termen-limită pentru depunere -- 25 mai, în fiecare an -- însă cei care semnează contractele după această dată respectă termenul de 30 de zile de la încheierea contractului. Mai exact: cei care au obținut venituri în 2021 și nu au depus-o, trebuie să-și regleze situația cu Fiscul și să depună acum, chiar dacă cu întârziere, declarația unică și să achite dările fiscale aferente până pe 25 mai 2022; iar cei care obțin (și) anul acesta venituri din închirierea locuințelor au obligația de a depune declarația în maximum 30 de zile de la așa-zisa începere a activității producătoare de venituri; dacă se încheie un contract după data de 25 mai, același termen trebuie respectat. Mai 2022 nu reprezintă însă vreun termen de plată pentru veniturile din 2022 - acesta se fiscalizează abia anul viitor.

Ce se plătește, de fapt

- Impozitul de 10%, întotdeauna. Această cotă de impozitare nu se aplică la venitul brut, din contract, ci la un venit net, din care se scad cheltuieli forfetare ce reprezintă 40% din brut.

- Contribuția la sănătate, aceasta devine obligatoriu de plătit din momentul în care veniturile calculate prin scăderea cotei de 40% de mai sus, alături de alte venituri vizate de declarația unică (ca PFA, din drepturi de autor etc.), depășesc 12 salarii minime brute într-un an (30.600 de lei). Și cota de CASS este tot de 10%. 

Cum se completează acestă declarație unică pentru venituri realizate din chirii aflați din videoclipul Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF), postat pe canalul propriu de YouTube și care oferă toate instrucțiunile necesare. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Cum reușește Airbus să cumpere titan din Rusia?

În ciuda sancțiunilor impuse Moscovei în urma invaziei...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel