Declin pe piața construcțiilor din România

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Volumul lucrărilor de construcţii a scăzut, în primele nouă luni ale acestui an, faţă de perioada similară din 2017, ca serie brută, cu 4,1% şi, ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, cu 2,2%, potrivit datelor transmise miercuri de Institutul Naţional de Statistică (INS). 

Scăderea ca serie brută a fost reflectată la lucrările de construcţii noi (-8,2%). Creşteri -au înregistrat la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+5,9%) şi la lucrările de reparaţii capitale (+4,7%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 27,4% şi la clădirile nerezidenţiale cu 0,8%. Creştere a fost înregistrată la construcţiile inginereşti (+8,5%).

Ca serie ajustată, pe elemente de structură s-a înregistrat scădere la lucrările de construcţii noi cu 5,4%. Creşteri au fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 5,5% şi la lucrările de reparaţii capitale cu 4,9%. Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 26,1%. Creşteri s-au înregistrat la construcţiile inginereşti şi la clădirile nerezidenţiale cu 11,0%, respectiv cu 1,4%.

Obiecte de construcții

Volumul lucrărilor de construcţii ca serie brută, a scăzut, în septembrie 2018 comparativ cu septembrie 2017, pe total cu 2,1%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi, cu 9,5%. Creşteri s-au înregistrat la lucrările de reparaţii capitale cu 23,3% şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 11,5%.

Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 9,7% şi la clădirile nerezidenţiale cu 4,9%. Creştere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti cu 3,3%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor de construcţii a scăzut cu 0,4%, scădere reflectată la lucrările de construcţii noi cu 6,9%.

Reparații și întreținere

S-au înregistrat creşteri la lucrările de reparaţii capitale (+24,8%) şi la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente (+9,9%). Pe obiecte de construcţii, volumul lucrărilor a scăzut la clădirile rezidenţiale cu 9,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 2,6%. Creştere a fost la lucrările de construcţii inginereşti cu 7,0%.

În septembrie 2018 comparativ cu august 2018, volumul lucrărilor de construcţii a crescut ca serie brută cu 8%, creştere reflectată la lucrările de reparaţii capitale cu 15,2%, lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 10,2% şi la lucrările de construcţii noi cu 6,1%.

Pe obiecte de construcţii au avut loc creşteri la clădirile rezidenţiale cu 19,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 17,8%. Scădere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti cu 0,4%. Ca serie ajustată în funcţie de numărul de zile lucrătoare şi de sezonalitate, volumul lucrărilor a crescut pe total cu 0,8%, creştere evidenţiată la lucrările de reparaţii capitale (+ 9,2%) şi la lucrările de construcţii noi (+ 1,2%). Scădere a fost la lucrările de întreţinere şi reparaţii curente cu 1,9%.

Pe obiecte de construcţii volumul lucrărilor a crescut la clădirile rezidenţiale cu 8,1% şi la clădirile nerezidenţiale cu 4,3%. Scădere s-a înregistrat la construcţiile inginereşti cu 4,1%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

OECD
Donald Trump / Foto: Casa Albă / Flickr
Știrile dimineții
Bursa de Valori București
Prelungitor

Schema de plafonare: Cine plătește cu adevărat nota de plată

Daniela Dărăban, directorul executiv al Federației...

La ghișeu

Această taxă dispare începând de săptămâna viitoare

O măsură ce se va aplica în conformitate cu unordin al...

Cipuri mici, dar indispensabile
Casa de schimb valutar: Foto: Oana Pavelescu
Dolari / FOTO: Unsplash

Perspectivele dolarului american devin tot mai întunecate

Este concluzia unui sondaj Reuters realizat în rândul...

Ucraina / FOTO: Freepik

Bani pentru Ucraina: Peste 3 miliarde de euro de la UE

Anunțul a fost făcut marți de guvernul de la Kiev, citat...

Grafice / FOTO: Freepik
Câmp petrolier / FOTO: Freepik

Decizia care ar putea da peste cap piața petrolului

Organizația Țărilor Exportatoare de Petrol și aliații...

Spital Regina Maria
Banca Națională a României
Lingouri de aur
Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Bursă / sursa foto: Freepik.com

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Jonas Gahr Støre, premierul Norvegiei

Norvegienii s-au răzgândit și vor în UE! Ce i-a convins?

Norvegia revine pe radarul geopolitic european, pe...

Lucian Romașcanu
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Europa nu stă cu mâinile încrucișate / Ilustrație: Oana Pavelescu
Turiști / Foto: Freepik
Accident / Sursa: Freepik.com

pixel