România pe datorie. Ministerul Finanţelor, nou împrumut de peste 2,5 miliarde de lei
Ministerul Finanţelor a...
La Senat a fost înregistrat un Proiect de modificare a Legii nr. 132/2017 privind asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto pentru prejudicii produse terților prin accidente de vehicule [...]. Dacă proiectul va fi adoptat și legea va fi publicată în Monitorul Oficial, șoferii care sunt victime ale accidentelor auto vor trebui să demonstreze ce au făcut cu banii primiți de la asigurătorul direct, ca urmare a utilizării opțiunii decontării directe (care îi permite victimei accidentului să obțină repararea prejudiciului de la propriul asigurător).
Practic, noile modificări îi vor impune asiguratului două obligații concrete: trebuie să prezinte propriului asigurător decontul de cheltuieli în termen de 45 de zile de la data reparației și trebuie să recurgă la o unitate autorizată pentru remedierea stricăciunile suferite de mașina sa. Sancțiunea pentru nerespectarea acestor condiții va fi obligația returnării banilor primiți.
În expunerea de motive, autorii proiectului de act normativ arată că mulți beneficiari ai mecanismului decontării directe își duc mașina la reparații „în unități neautorizate, unde lucrează persoane nespecializate și în condiții improprii”. Astfel, modificările ar determina oamenii să recurgă la service-uri care ar putea, cel puțin teoretic, să ofere servicii de calitate și potrivite.
Citește și Este obligat sau nu asigurătorul să ne spună că expiră RCA-ul
De menționat că obligații mai concrete, în privința elementelor de mai sus, vor fi adoptate prin norme ale Autorității de Supraveghere Financiară, ce-ar putea impune inclusiv condiții privind termenul în care trebuie făcută reparația vehiculului avariat, așa cum se precizează și în expunerea de motive menționată mai sus. Deci, pe lângă termenul de 45 de zile de prezentare a decontului ar mai putea apărea un termen pentru finalizarea reparațiilor.
Mecanismul decontării directe este opțional pentru asigurat. Practic, acesta, dacă este prejudiciat într-un accident auto, are opțiunea să ceară despăgubirile direct de la asigurătorul personal, pentru a le folosi, ulterior, la reparații.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanţelor a...
Analistul economic Cristian...
Marele club de fotbal trece la...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Cazacii ruşi au un cadou pentru...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...
Producătorul american de medicamente deschide un centru...
Într-o mișcare strategică complexă, Starlink a devenit...
Guvernul României urmează să...