În debutul şedinţei de Guvern, ministrul a anunţat că a pregătit proiectul de ordonanţă de urgenţă care vizează o serie de măsuri finanţate din fonduri europene, menţionând în acest sens decontarea echipamentelor medicale şi stimulentul de risc medical.
"E vorba de echipamentele medicale şi cele de protecţie medicală, unde, după discuţia cu ministrul Sănătăţii, am adăugat şi spitalele modulare şi containerele de logistică medicală. Chiar fac un apel pe această cale la toţi cei care sunt implicaţi în procesul de achiziţie a echipamentelor medicale: (...) echipamentele medicale se pot achiziţiona de către unităţile sanitare, urmând ca mai apoi procesul de decontare din fonduri să se deruleze ulterior şi subliniez acest lucru, pentru ca toţi cei care sunt implicaţi în această perioadă în tratamentul bolnavilor să nu aibă reţineri din acest punct de vedere, fiindcă noi vom asigura la timp procesul de decontare a acestor cheltuieli", a spus Boloş.
Ideea a fost întărită de prim-ministrul Ludovic Orban, care a declarat că, "practic, orice entitate care achiziţionează echipamente, dispozitive poate să solicite decontarea fondurilor".
Citește și: Patru mari companii românești se implică în sprijinirea cadrelor medicale
Boloş a subliniat, de asemenea, că pentru echipamentele medicale nu va fi necesară cofinanţarea, acestea fiind achiziţionate integral din fonduri europene. Premierul a arătat că vor fi decontate inclusiv achiziţiile pentru stocuri strategice realizate prin ONAC.
"Vestea bună, tot pe domeniul sănătăţii, este că, la propunerea noastră, a Guvernului şi a Ministerului Fondurilor Europene, la propunerea de modificare a Regulamentului Comisiei Europene, Uniunea Europeană va deconta 100% din echipamentele medicale, cu alte cuvinte nu avem cofinanţare la partea de echipamente medicale, ceea ce degrevează bugetul de stat", a explicat Marcel Boloş.
Potrivit acestuia, din pachetul de măsuri face parte şi stimulentul de risc medical, care va fi acordat întregului personal care deserveşte pacienţii aflaţi în spitale, nu doar medicilor.
"Fac precizarea că beneficiarii sunt nu numai medicii, ci tot personalul medical care este implicat în tratarea bolnavilor. Mă refer aici la asistenţii medicali, la cei care sunt pe ambulanţe, personalul de pe ambulanţe, mă refer aici inclusiv la partea de personal paramedical", a menţionat el.
"Şi rămâne cum am stabilit, nu plătesc contribuţii de asigurări de sănătate, nu plătesc contribuţii de pensii. Deci plătesc doar 10% impozitul pe venit", a completat Orban.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...
Aprovizionarea cu apă în...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...