Astfel, potrivit proiectului de OUG obținut de avocatnet.ro, statul va suporta, până la 31 decembrie 2021, indemnizațiile de șomaj tehnic (suspendarea CIM-ului) în cuantum de 75% din salariul de bază, dar maximum 75% din câștigul salarial mediu brut pe 2021.
„De această măsură beneficiază salariații angajatorilor care întrerup temporar total activitatea, ca urmare a aplicării măsurilor de prevenire și control ale infecțiilor cu coronavirusul SARS-CoV-2, prevăzute în actele normative emise de administrația publică centrală și/sau a hotărârilor Comitetului Național pentru Situații de Urgență sau a comitetului județean/al municipiului București pentru situații de urgență, stabilite în funcție de incidența cumulată la 14 zile în județ/localitate.
Florin Cîțu a spus când vor veni primii banii din PNRR
Măsura se aplică și salariaților angajatorilor a căror activitate a fost suspendată ca urmare a anchetei epidemiologice efectuate de direcțiile de sănătate publică județene, respectiv a municipiului București, care nu beneficiază de concediu medical și care nu primesc indemnizația de asigurări sociale aferentă”, prevede motivarea atașată proiectului.
Așa cum s-a întâmplat și până în vară, indemnizația de șomaj tehnic decontată de stat e supusă impozitării și plății contribuțiilor sociale. Și modul de decontare rămâne neschimbat, urmând să fie stabilit în detaliu prin norme suplimentare, ulterioare ordonanței. Prin e-mail, se vor depune la agențiile de ocupare a forței de muncă, cereri de decontare însoțite de lista angajaților în șomaj tehnic, urmând ca plățile să se facă în cel mult 15 zile de la depunerea documentelor.
De asemenea, mai prevede proiectul de OUG, firmele vor putea acorda și indemnizația Kurzarbeit, și indemnizația de șomaj tehnic decontat de stat în persoana aceluiași salariat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Ministerul Finanţelor a...
Preşedintele Statelor Unite a...
Marele club de fotbal trece la...
Analistul economic Cristian...
Cererea pentru extrem de...
Rheinmetall își transformă...
Principalul producător cubanez...
Miniștrii europeni de externe,...
Contribuabilii trebuie să...
Cazacii ruşi au un cadou pentru...
Banca Națională a publicat...
Pierderile sunt de ambele părți...
UE adoptă al 16-lea pachet de...
România a pierdut titlul de țară cu cea mai mare...
Comisia de muncă din Senat...
Analistul economic Cristian...
Camera Deputaților urmează să...
Berkshire Hathaway, compania legendarului investitor...
Janusz Bugajski, Senior Fellow...
Uniunea Europeană lansează un...
Parlamentul României analizează...
O analiză a Deutsche Bank.
Senatul dezbate un proiect de...
Rețeaua de comunicații Starlink, deținută de miliardarul...
OPEP și aliații săi se confruntă cu o dilemă delicată:...