Deducere personală suplimentară. Ce presupune și de când se aplică

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Cine și cât va primi
Cine și cât va primi
Regimul deducerilor personale, acele sume de bani care se scad din baza impozabilă astfel încât cei cu venituri mici și care au, eventual, persoane în întreținere să plătească mai puțin impozit statului pe salariile lor, va fi radical schimbat din 2023. 

Față de deducerea personală de bază, două categorii de angajați vor avea dreptul la o deducere suplimentară, care să facă impozitul dat statului și mai mic. Mai simplu spus, dacă deducerea are valoarea X, impozitul pe salarii se va aplica unei sume din care se scade această valoare X. Deducerea se acordă lunar și nu este suportată de angajator. 

Prin OG nr. 16/2022 regimul actual al deducerilor personale va cunoaște o transformare: modalitatea de calcul - în funcție de venituri, mai nou - se schimbă radical (detalii, aici), iar de deducerea personală de bază vor beneficia cei ce au un venit lunar brut de până 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară din luna în care realizează veniturile - automat, asta înseamnă mai mulți beneficiari. 

După cum se vede din acest tabel, cele mai mari deduceri le primesc, așadar, cei care se situează cu salariul cel mult la nivelul minimului pe economie și care au patru sau mai multe persoane în întreținere. O deducere între 20 și 45% din salariul minim, bani care rămân acestuia în buzunar, la final de lună, în loc să se ducă la stat. Conform regulilor actuale, salariații care au un venit lunar brut de până la 1.950 de lei (inclusiv) pot beneficia de o deducere personală de la 510 până la 1.310 lei, în funcție de câte persoane are în întreținere acel salariat (0 - 4 sau mai multe persoane). 

La polul opus, cele mai mici deduceri le vor primi cei care câștigă cu 1.951 - 2.000 de lei în plus față de salariul minim (ca salariu brut, desigur). Cei care nu au nicio persoană în întreținere nu vor primi, practic, nimic, iar cei care au de la patru persoane în întreținere vor obține o deducere de 25% din salariul minim. 

„Deducerea personală cuprinde deducerea personală de bază şi deducerea personală suplimentară şi se acordă în limita venitului impozabil lunar realizat”, scrie în recenta Ordonanță 16. Potrivit documentului, deducerea personală suplimentară se va acorda, începând cu veniturile lunii ianuarie 2023, astfel:

- 15% din salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată pentru persoanele fizice cu vârsta de până la 26 de ani, care realizează venituri din salarii al căror nivel este până la 2.000 de lei peste nivelul salariului de bază minim brut pe ţară garantat în plată;

- 100 de lei lunar pentru fiecare copil cu vârsta de până la 18 ani, dacă acesta este înscris într-o unitate de învăţământ, părintelui care realizează venituri din salarii, indiferent de nivelul acestora. 

Practic, Guvernul a vrut să acorde o deducere suplimentară tinerilor angajați și celor care au minori înscriși la creșă, grădiniță sau la școală. În același timp, trebuie precizat că nu ambii părinți au dreptul la deducerea suplimentară.

În cazul în care copilul este întreţinut de ambii părinţi, deducerea personală suplimentară prevăzută la alin. (10) lit. b) se acordă unuia dintre părinţi prin prezentarea documentului care atestă înscrierea copilului într-o unitate de învăţământ şi a unei declaraţii pe propria răspundere din partea părintelui beneficiar”. Iar în cazul celor care lucrează la mai mulți angajatori, părintele care beneficiază de deducerea personală suplimentară va avea obligaţia să declare că nu beneficiază de astfel de deduceri de la un alt angajator, scrie Avocatnet.

Citește și Ce taxe şi impozite se măresc de la 1 august

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel