Deficit record de platină în 2023. Avertismentul experților

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Estimări și prognoze
Estimări și prognoze
În cursul acestui an, deficitul de platină a atinge un nivel record din cauza cererii în creștere, în special din partea sectorului industrial, a anunțat World Platinum Investment Council (WPIC).

Potrivit estimărilor, cererea de platină va depăși oferta cu 983.000 de uncii, ceea ce, după cum a subliniat Edward Sterck, director pe partea de cercetare la WPIC, înseamnă cel mai mare deficit de plaatină, exprimat în unii, începând cu anii 1970.

Conform prognozelor WPIC, structură din care fac parte cei mai mari producători mondiali de platină, anul acesta cererea pentru acest metal prețios ar urma să crească la 8,2 milioane de unii, adică un avans de 28%. În același timp, oferta va scădea cu 1% față de 2022. Livrările totale pe piață se vor ridica la aproximativ 7,19 milioane de uncii.

Principalul motiv al creșterii deficitului îl constituie reducerea volumului livrat de sectorul de reciclare a metalelor. În plus, producția din Africa de Sud, cel mai mare producător mondial de platină, va scădea, potrivit estimărilor, pe fondul problemelor legate de alimentarea cu energie electrică, determinate de criza cu care se confruntă cea mai companie de generare din Africa de Sud, Eskom Holdings SOC.

WPIC consideră că ETF-urile care investesc în platină vor deveni cumpărători neți, pentru prima dată din 2020. Cererea investitorilor pentru lingouri și monede ar putea crește cu 79% în expresie anuală, la 403.000 de uncii.

Cererea industrială de platină va crește cu 17% pe an, evoluție încurajată de solicitările producătorilor auto, al căror necesar se estimează că va spori cu 12%, până la 3,26 milioane de uncii. Creșterea consumului de platină în industria auto este determinată în principal de înlocuirea paladiului cu platina în autocatalizatorii vehiculelor pe benzină, precum și de creșterea consumului de platină din cauza standardelor mai stricte de emisii pentru vehiculele grele.

Contractele futures pe platină pentru livrarea în iulie la New York Mercantile Exchange (NYMEX) au scăzut cu 0,3%, pentru a se tranzacționa la 1.064,5 USD uncia. Prețurile la platină au crescut cu aproape 20% față de cel mai scăzut nivel din februarie și sunt acum peste media pe cinci ani de 940 de dolari uncia, potrivit CNBC.

Citește și Prețul aurului scade pe fondul unui dolar în creștere

Prețul aurului a înregistrat, miercuri, o ușoară scădere, în condițiile în care dolarul american a recâștigat teren, iar traderii evaluează șansele ca Rezerva Federală a SUA să procedeze la o nouă majorare a dobânzii de referință în luna mai, înainte de a lua o pauză.

Aurul spot a scăzut cu 0,1%, la 2.003,03 dolari pe uncie, la ora 03,37 GMT. Contractele futures pe aur din SUA au scăzut cu 0,2 procente, la 2.016,20 dolari. Indicele dolarului a crescut cu 0,1%, ceea ce face ca aurul să fie scump pentru cumpărătorii care dețin alte monede.
 
"Așteptările sunt deja calculate pentru o majorare de 25 de puncte de bază și este încă prea devreme să se speculeze în legătură cu o pauză care ar putea fi decisă în privința politicii monetare”, a comentat Yeap Jun Rong, analist de piață la IG. Continuarea AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel