Deficit uriaș de forță de muncă: ”Avem clienți, dar nu are cine să-i servească”

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Restaurantele și hotelurile au nevoie de 50.000 de oameni
Restaurantele și hotelurile au nevoie de 50.000 de oameni
Valoarea industriei ospitalităţii din România se ridică la 3 miliarde de euro, însă deficitul de personal din domeniu depăşeşte cifra de 50.000 de persoane, a declarat, miercuri, într-o conferinţă dedicată industriei ospitalităţii, Dragoş Petrescu, preşedintele Organizaţiei Patronale a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA), informează Agerpres.

"Valoarea pieţei naţionale de ospitalitate este de 3 miliarde de euro. Tot la nivelul anului 2017 existau la nivel naţional 36.000 de restaurante, baruri, cafenele, din care 6.000 în Bucureşti. 300.000 de oameni erau angajaţi în industrie şi aici includem şi serviciile conexe, iar valoarea medie a bonului este de 50 de lei. Ca previziuni, avem peste 50.000 de oameni deficit de personal în industria ospitalităţii. Sunt voci care spun că numărul acestora ar fi şi mai mare. Avem clienţi în faţa restaurantelor, dar nu are cine să-i servească", a afirmat Petrescu.

Potrivit şefului HORA, România are nevoie de o industrie a ospitalităţii curată şi reglementată, în condiţiile în care oamenii experimentează, din ce în ce mai mult, "ieşitul la restaurant".

Citește și: Veste proastă pentru chelneri. Ce s-ar putea întâmpla cu bacșișurile

"HORA coagulează industria şi operatorii pentru a putea să creştem pe termen lung. HORA se bazează pe patru principii. Primul este că trebuie să fim profitabili ca să existăm, al doilea este că trebuie să punem accent şi în valoare tradiţia românească şi cultura gastronomică românească, să avem capacitatea de inovaţie, să reinventăm într-o piaţă care este din ce în ce mai pretenţioasă, să avem capacitatea de a ne transforma şi a ne adapta condiţiilor din ce în ce mai dificile, dar bune. Oamenii au, astăzi, bani, au dorinţă şi educaţia de a experimenta ieşitul la restaurant şi mă refer aici şi la noile canale care se dezvoltă - street food, delivery etc. Coordonatele sociale, capacitatea de face atât de interesante şi necesare restaurantele noastre şi modul de exprimare în restaurante. De asemenea, să respectăm legea, avem nevoie de o industrie curată şi reglementată, pentru că, prin ceea ce facem astăzi, reuşim să păstrăm şi mâine. Numărul de clienţi dispuşi să cheltuiască bani a crescut în România. Acest TVA de 5% ne face din plătitori de TVA, debitori de TVA şi este un avantaj colosal pe care trebuie să-l păstrăm. Nu a fost uşor să-l obţinem", a spus preşedintele HORA.

Organizaţia Patronală a Hotelurilor şi Restaurantelor din România (HORA România) organizează, miercuri, cea de-a treia ediţie a Conferinţei Naţionale a Industriei Ospitalităţii. HORA este membru în Colegiul de Conducere al Consiliului Consultativ al Turismului din cadrul Ministerul Turismului, iar cei 200 de membri care fac parte din entitate însumează o cifră de afaceri de 500 de milioane de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Energie verde / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.


pixel