Deficitul bugetar al Rusiei a ajuns la 25 miliarde $ după prăbușirea veniturilor din energie
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Veniturile din energie a Rusiei s-au prăbușit
Veniturile din energie a Rusiei s-au prăbușit
Veniturile din petrol și gaze ale guvernului rus au scăzut în ianuarie, contribuind la cel mai mare deficit bugetar pentru prima lună a anului cel puțin din 1998 încoace. 

Veniturile fiscale din petrol și gaze au scăzut cu 46% în ianuarie față de anul trecut, în timp ce cheltuielile au crescut cu 59% din cauza războiului din Ucraina. Combinația acestor factori a dat Rusiei un deficit public de 1.760 de miliarde de ruble (25 de miliarde de dolari), a anunțat luni Ministerul de Finanțe. 

Scăderea veniturilor din petrol și gaze naturale vine ca urmare a sancțiunilor occidentale asupra exporturilor rusești, care includ acum o interdicție a Uniunii Europene asupra majorității importurilor maritime de țiței și combustibili rafinați, precum și plafonarea prețurilor în cadrul G-7. Din cauza acestor măsuri, țițeiul Urals - principalul amestec de export al Rusiei - se tranzacționează cu reduceri semnificative față de prețurile de referință. 

Președintele Vladimir Putin, a cărui agresiune militară împotriva Ucrainei a provocat sancțiunile internaționale, a cerut guvernului său să prezinte până la 1 martie un plan privind modul de evaluare a prețului petrolului rusesc pentru a compensa efectul negativ al sancțiunilor asupra veniturilor bugetare. În prezent, Ministerul de Finanțe impozitează producătorii de petrol pe baza unei evaluări lunare a prețului petrolului Ural de către Argus Media. Evaluarea include costurile de transport și de asigurare pentru încărcăturile expediate către nord-vestul Europei. 

Guvernul rus lucrează la noi abordări "pentru a trece la indicatori alternativi de preț în scopuri fiscale", a declarat Ministerul de Finanțe. Acest lucru se datorează faptului că "reprezentativitatea cotațiilor petrolului Ural ca indicator obiectiv al prețurilor de export pentru petrolul rusesc" a scăzut, a precizat acesta. 

În ianuarie, cotația medie a petrolului Ural a fost de 49,48 dolari pe baril, cel mai mic nivel din decembrie 2020, potrivit Ministerului de Finanțe. Acest lucru se compară cu prețul mediu de referință Brent de 77,82 dolari pe baril luna trecută.

Scădere a veniturilor din sectorul non-energetic

Un declin al exporturilor de gaze rusești a contribuit, de asemenea, la scăderea veniturilor din energie, după ce Gazprom PJSC a redus cea mai mare parte a livrărilor sale către Europa, cândva cea mai mare piață a sa. 

Veniturile non-energetice au scăzut de asemenea cu 28% în ianuarie, a declarat ministerul, acuzând în parte o schimbare a regulilor pentru taxa pe valoarea adăugată. 

"Scăderea veniturilor bugetare din petrol este de așteptat, dar scăderea cu 30% a taxelor legate de consumul intern este de rău augur", a declarat Alex Isakov, economist la Bloomberg Economics. "Ne așteptăm ca veniturile din petrol să continue să fie subperformante pe tot parcursul anului, aducând deficitul la 1,5% din PIB peste proiecțiile guvernului".

Într-o declarație separată, Ministerul de Finanțe a dezvăluit că a vândut 3,6 tone de aur, precum și 2,3 miliarde de yuani din fondul suveran de investiții în ianuarie pentru a contribui la acoperirea deficitului. Cea mai mare parte a rezervelor internaționale ale Rusiei a fost înghețată din cauza sancțiunilor internaționale. Ministerul a declarat că este de părere că își poate îndeplini în continuare obiectivele bugetare în acest an.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Guvernul are buzunarele goale / Ilustrație: DCBusiness
Munca la birou. Pexels.com
Recep Tayyip Erdogan / Foto: flickr.com
Wall Street
Bani

Cursul BNR. Leul, indecis la sfârșit de săptămână

Banca Națională a României a calculat valoarea leului...

Barbie. Foto: pexels.com

Vânzările de păpuşi Barbie scad, iar explicaţia e simplă

Vânzările de păpuși Barbie scad în lipsa unei...

Blue screen / sursa foto: Wikimedia Commons
Bernard Arnault
Aur

Aurul se redresează după o scădere bruscă

Prețul aurului a recuperat, vineri, din terenul pierdut...

Economia Rusiei
Rubla rusească
Ceaiul de la ora 5 / FOTO: Freepik

Tradiția britanică a ceaiului de la ora cinci, amenințată!

Inundații, secete... În India și Kenya, efectele...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
OpenAI

Inteligență artificială: OpenAI amenință Google

Un anunț care a făcut ca acțiunile Alphabet,...

China Japonia / sursa: Freepik.com
Skoda Auto
Centrală pe cărbune / sursa foto: Freepik.com
Jocurile Olimpice / FOTO: Facebook JO Paris 2024
Romgaz

Dividendele Romgaz ajung, începând de astăzi, la acționari

Valoarea dividendului brut pe acțiune este de 0,1425 lei.

pexels.com
TVA
Wall Street. Foto: Pexels.com
Actualizarea CrowdStrike / sursa foto: Wikimedia Commons / Dulles Airport CrowdStruck

pixel