AFM anulează înscrierile în aplicația informatică a Programului Rabla pentru Tractoare
Administrația Fondului pentru...
Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost, în primul trimestru din acest an, de 8,453 miliarde euro, în creştere cu 26,9% (+1,792 miliarde de euro) decât cel înregistrat în primul trimestru din 2024, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, publicate luni.
În luna martie 2025, exporturile FOB au însumat 8,453 miliarde de euro, iar importurile CIF au însumat 11,289 miliarde de euro, rezultând astfel un deficit de 2,836 miliarde de euro. Faţă de luna martie 2024, exporturile din luna martie 2025 au crescut cu 6,3%, iar importurile cu 8%.
De asemenea, în perioada 1 ianuarie - 31 martie 2025, exporturile FOB au însumat 23,599 miliarde de euro (+2,7%), în timp ce importurile CIF au fost de 32,053 miliarde de euro (+8,1%).
Ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (46,2% la export şi 35,2% la import) şi alte produse manufacturate (27,9% la export şi 27,7% la import).
Conform datelor INS, valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri, în primele trei luni ale acestui an, a fost de 16,711 miliarde de euro la expedieri, respectiv de 23,107 miliarde de euro la introduceri, reprezentând 70,8% din total exporturi şi 72,1% din total importuri.
Totodată, valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri s-a situat, în acelaşi interval de referinţă, la 6,888 miliarde de euro la exporturi şi la 8,945 miliarde de euro la importuri, echivalentul a 29,2% din total exporturi şi 27,9% din total importuri.
INS menţionează că soldul balanţei comerciale FOB/CIF se calculează pe baza valorii exportului FOB şi a importului CIF, ca diferenţă între acestea. Soldul negativ al balanţei comerciale se numeşte deficit, iar cel pozitiv se numeşte excedent.
Preţul FOB (Free on Board/Liber la bord) reprezintă preţul la frontiera ţării exportatoare, care include valoarea bunului, toate cheltuielile de transport până la punctul de îmbarcare, precum şi toate taxele pe care bunul trebuie să le suporte pentru a fi încărcat la bord.
În acelaşi timp, preţul CIF (Cost, Insurance, Freight/Cost, Asigurare, Navlu) reprezintă preţul la frontiera ţării importatoare, care cuprinde atât elementele componente ale preţului FOB, cât şi costul asigurării şi transportului internaţional.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Administrația Fondului pentru...
Randamentele obligațiunilor...
Dobânzile din piața...
Contribuabilii persoane fizice...
Statele Unite rămân cel mai...
Casele de pensii pot anula...
Ministerul Finanțelor...
Oficialii din Ministerul...
Autoritatea Națională de...
Unitățile farmaceutice veterinare trebuie să respecte...
Trump ar putea primi un Boeing...
Schimbare de paradigmă în...
Analistul economic Adrian...
utin cere negocieri directe cu...
Statele Unite și China au...
Germania, prima economie a Europei, rămâne un pilon de...
Românii care vor să câştige...