Deficitul comercial al României s-a adâncit. Cifra este impresionantă
Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
S-a depășit pragul de 10 miliarde de euro
S-a depășit pragul de 10 miliarde de euro
Sunt ultimele informații oficiale publicate de Institutul Național de Statistică. 

Deficitul balanţei comerciale (FOB/CIF) a fost de 10,013 miliarde euro, în primele patru luni ale acestui an, mai mare cu 2,938 miliarde euro decât cel înregistrat în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2021, arată datele Institutului Naţional de Statistică (INS), publicate joi.

În luna aprilie 2022, exporturile FOB au însumat 6,886 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 9,711 miliarde euro, rezultând un deficit de 2,824 miliarde euro. Faţă de luna aprilie 2021, exporturile din luna aprilie 2022 au crescut cu 10,4%, iar importurile cu 21,8%.

În primele patru luni, exporturile FOB au însumat 28,920 miliarde euro, iar importurile CIF au însumat 38,933 miliarde euro. Exporturile au crescut cu 20,7%, iar importurile cu 25,5%, comparativ cu perioada similară a anului trecut.

În perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2022, ponderi importante în structura exporturilor şi importurilor sunt deţinute de grupele de produse: maşini şi echipamente de transport (42,6% la export şi 32,5% la import) şi alte produse manufacturate (31,1% la export şi 29,7% la import).

Valoarea schimburilor intra-UE27 de bunuri în perioada menţionată a fost de 21,105 miliarde euro la expedieri şi de 27,682 miliarde euro la introduceri, reprezentând 73% din total exporturi şi 71,1% din total importuri.

Valoarea schimburilor extra-UE27 de bunuri în perioada 1 ianuarie - 30 aprilie 2022 a fost de 7,815 miliarde euro la exporturi şi de 11,251 miliarde de euro la importuri, reprezentând 27% din total exporturi şi 28,9% din total importuri.

Citește și Marcel Ciolacu explică de ce este oportună taxa de solidaritate

Între timp, în plină criză economiă, liderii coaliției discută noi modificări ale Codului Fiscal, prin introducerea de noi taxe și impozite. 

Liderii coaliției discută miercuri noi modificări ale Codului Fiscal, precum taxarea pensiilor speciale și o majorare de acciză la tutun și a TVA la produsele ce conțin zahăr, au declarat surse politice. 

Potrivit acestora, ar putea fi vorba, printre altele, de o creștere, probabil cu 60 de bani, pentru acciza la tutun și tutun încălzit. Totodată, la propunerea liberalilor, se discută o creștere a TVA la produsele care conțin zahăr, de la 9% în prezent la 19%.

Social-democrații propun taxarea pensiilor speciale și acordarea de deduceri pentru familiile cu venituri mici și medii.

În ceea ce privește taxa de solidaritate, liderul PSD declara, marți, că ar fi oportună. „Ea există în Germania, am crezut că domnul președinte e mai apropiat de sistemul german și ar accepta mai ușor”, explica Marcel Ciolacu. Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat însă împotriva introducerii taxei de solidaritate în Codul Fiscal.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel