Demers în Parlament pentru eliminarea unor inechități din Legea pensiilor 263/2010

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Iniţiativă în Parlament pentru eliminarea unei inechităţi din Legea pensiilor. 

Deputații PNL, Vetuța Stănescu și Dumitru Rujan, propun modificarea Legii nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice în sensul completării locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale și pentru eliminarea inechităților care afectează angajații combinatelor siderurgice de la Hunedoara și Reșița:

”Am depus astăzi o inițiativă legislativă care modifică anexele nr.2 și nr.3 din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice. O primă modificare se referă la completarea locurilor de muncă încadrate în condiții speciale cu acele locuri de muncă în care se derulează operațiunile de sortare, sfărâmare și expediere a minereurilor, operațiuni cu risc major asupra sănătății angajaților.

De asemenea, la anexa nr. 3, care conține unităţile încadrate în condiţii speciale de muncă, am propus ca pentru Mittal Steel Hunedoara și Combinatul Siderurgic Hunedoara să fie extinsă lista locurilor de muncă încadrate în condiţii speciale. Spre exemplu, manipularea materiilor explozive, cocserie, chimizarea gazului de cocs, stingerea şi sortarea cocsului, activitatea desfășurată de personalul de la furnale, activitatea desfășurată în instalații de fabricare a benzenului, toluenului și a tetraclorurii de carbon prepararea de minereuri, precum și altele, sunt locuri de muncă pentru care, astăzi, nu se recunoaște stagiul de cotizare în condiții speciale pentru salariații de la Hunedoara și Reșița, deși înainte de anul 2000 erau încadrate în grupa I de muncă. Le mulțumim colegilor deputați de la toate partidele care au decis să semneze această inițiativă alături de noi și ne exprimăm speranța ca propunerea legislativă să fie adoptată cât mai rapid, astfel încât cei nedreptățiți de actualul cadru legal să simtă că Parlamentul îndreaptă erorile trecutului”.

 

Citeşte şi: Modificare privind pensia, pentru persoanele care au primit indemnizaţie pentru creşterea copilului - Lege ADOPTATĂ de Senat

 

A fost adoptată de către Senat şi înaintată Camerei Deputaţilor - cameră decizională, o Lege privind modificarea art.151 alin. 8 din Legea nr. 127/2019 privind sistemul public de pensii.  

Actul vine cu o modificare extrem de importantă pentru toţi salariaţii din România care au copii şi care au beneficiat de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru o perioadă de doi sau trei ani. 

Iată ce scrie în expunerea de motive: 

"Chiar dacă părintele poate beneficia de indemnizaţia pentru creşterea copilului, acesta, din păcate, suferă pe termen lung din cauza prevederilor fostelor/actualei legi a pensiilor. Astfel, pentru perioada de 2 ani, respectiv 3 ani, în care părintele beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului, punctajul de care beneficiază ca asigurat în sistemul public de pensii este unul cu totul descurajator.

Astfel, pentru calculul punctajului lunar se utilizează 25% din câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective. În aceste condiţii, un părinte (mamă, tată) care beneficiază de indemnizaţie pentru creşterea copilului pentru 2,3 sau 4 copii, atunci acesta va avea la finalul stagiului de cotizare un punctaj care nu-i va asigura un trai decent la pensie.

Aşadar, considerăm că în scopul stimulării tinerelor familii de a avea cel puţin 2 copii, se impune ca pentru perioadele în care au beneficiat de indemnizaţia pentru creşterea copilului pentru calculul punctajului lunar să se utilizeze integral câştigul salarial mediu brut lunar pentru perioadele respective.

Ţinem să precizăm că această măsură nu generează niciun fel de impact bugetar în următorii 10 ani, însă va stimula puternic tinerii activi pe piaţa muncii să aibă familii numeroase, având garanţia că perioadele afectate pentru îngrijirea copilului nu le generează un impact negativ asupra drepturilor pensiei viitoare."

 

Forma adoptată de Senat în data de 30 mai 2022:

 

Senatul adoptă prezentul proiect de lege

Articol unic - La articolul 151 din Legea nr.127/2019 privind sistemul public de pensii, publicată  în Monitorul Oficial al României, Partea I, nr.563 din 9 iulie 2019, cu modificările şi completările ulterioare, alineatul (8) se modifică şi va avea următorul cuprins: 

"(8) Pentru perioadele asimilate prevăzute la art. 14 alin. (1) lit. f), realizate în intervalul cuprins între data de 1 ianuarie 2006 şi data intrării în vigoare a prezente legi, la calculul punctajului lunar se utilizează câştigul salarial mediu brut lunar din perioadele respective."

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bitcoin / Foto: Freepik
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Jeff Bezos și Elon Musk
Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...


pixel