Demersurile justiției americane ingrijoreaza Wall Street

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Justiție
Justiție
Chiar dacă drumul către o soluție definitivă este lung și presărat cu surprize, o astfel de decizie ar fi istorică pentru o „big tech”.

Departamentul de Justiție al Statelor Unite a indicat, într-un document, că ia în calcul posibilitatea de a solicita divizarea unora dintre activități companiei Google, un adevărat conglomerat tehnologic modern. Se va rupe în mai multe părți? Este o idee care circulă de mai mulți ani, dar nu a fost niciodată luată foarte în serios.

Decizia din august a schimbat perspectiva

Situația s-a schimbat puțin începând cu luna august. Un judecător al Tribunalului districtului Columbia a dat dreptate Departamentului de Justiție  în disputa cu gigantul tehnologic în cadrul dosarului numit „SUA vs Google”. Din 2020, autoritățile americane acuză Google că a încălcat legislația americană privind monopolul (Sherman Antitrust Act din 1890).

Pe 8 august, judecătorul Amit Mehta a fost de acord cu Departamentul de Justiție, constatând Google ar exercita „o putere de monopol” în căutările online și în domeniul publicității online. Ceea ce a permis, printre altele, să se constate faptul că Google a plătit sume astronomice (26,3 miliarde de dolari în 2021, din care 20 de miliarde către Apple) pentru ca browserul Chrome să fie implicit pe dispozitivele lor (calculatoare, telefoane).

Ca urmare a acestei decizii, trebuie găsite „remedii”, mai precis concesii, pentru ca această stiuație de monopol să fie bulversată. 

Google sub presiune

Într-un document de aproximativ treizeci de pagini transmis judecătorului Amit Mehta, DoJ a propus piste preliminare pentru aceste „remedii”. Una dintre soluțiile radicale ar fi aceea de a obliga Google să renunțe (și, prin urmare, să vândă) la anumite servicii, cum ar fi browserul Chrome sau sistemul său de operare Android.

„Reclamanții iau în considerare măsuri corective comportamentale și structurale care ar împiedica Google să folosească produse precum Chrome, Play și Android pentru a favoriza motorul de căutare Google și produsele legate de căutarea Google – inclusiv noile puncte de acces și funcționalități, precum inteligența artificială – în detrimentul rivalilor sau al noilor intrați pe piață”, se arată în documentul publicat de The Verge.

Pe Wall Street, piața este îngrijorată, dar fără panică. Acțiunile Alphabet au scăzut cu 1,4% în predeschiderea de miercuri. Totuși, „Google este sub presiune, deoarece DoJ a declarat noaptea trecută că gigantul ar putea fi forțat să fie dezmembrată în cadrul cazului antitrust, care continuă în privința monopolului deținut asupra căutării online”, afirmă Deutsche Bank.

Drumul către o astfel de soluție radicală este însă lung, iar alte „remedii” sunt luate în considerare de DoJ, precum măsuri care limitează sau interzic instalarea implicită a Chrome.

Departamentul de Justiție, preocupat de monopolul Google

DoJ este îngrijorat în principal de controlul pe care Google îl are asupra canalelor de distribuție ale căutării online, prin intermediul acestor acorduri de pre-instalare. O altă soluție ar fi aceea de a constrânge Google să „susțină campanii de educare și de sensibilizare menite să îmbunătățească capacitatea utilizatorilor de a alege motorul de căutare care li se potrivește cel mai bine”, explică DoJ.

Într-un răspuns publicat pe blogul Google, Lee-Anne Mulholland, responsabilă de reglementările din cadrul companiei, a scris că remediile menționate „merg mult dincolo de chestiunile juridice specifice acestui caz”.

Multe s-ar putea schimba 

„Acest caz privește un set de contracte de distribuție a căutării. În loc să se concentreze asupra acestui punct, guvernul pare să urmărească un program amplu, care va afecta numeroase sectoare și produse, având consecințe neprevăzute semnificative pentru consumatori, companii și competitivitatea americană”, explică ea.

În special, jurista afirmă că separarea Chrome sau Android de Google „le-ar distruge – și multe alte lucruri”. „Să nu ne amăgim: separarea lor ar modifica modelele de afaceri, ar crește costurile dispozitivelor și ar slăbi Android și Google Play în concurența acerbă cu iPhone și Apple App Store”, susține aceasta.

În august, Dan Ives, analist la Wedbush, considera că o scindare a Alphabet rămâne o posibilitate. Dar nu cea mai probabilă. „Credem că acest lucru ar fi exagerat și că Google ar face apel evident împotriva acestor decizii, care ar rămâne în sistemul judiciar timp de ani de zile”, a explicat el.

„Continuăm să credem că o fracturare a modelelor de afaceri ale Big Tech este foarte puțin probabilă în viitor, chiar dacă ajustările modelelor de afaceri și o examinare mai detaliată a fuziunilor și achizițiilor vor fi…”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Găini / Foto: Freepik
Teraplast / FOTO: Facebook Teraplast
Justiție

Demersurile justiției americane ingrijoreaza Wall Street

Chiar dacă drumul către o soluție definitivă este lung...

Ministrul Novak este destul de încruntat
La bursă
Euro / FOTO: Freepik

Zeci de miliarde de euro pentru Ucraina. Împrumut aprobat

Surse diplomatice au confirmat informațiile transmise de...

Fermier
Appeals Centre Europe, nou organism care va tranșa disputele cu rețelele sociale / Foto: Freepik
Uraganul Milton văzut de pe Stația Spațială Internațională / Foto / NASA
Maria Junghiatu, partener în cadrul TPA România
Bani / Foto: DCBusiness
Grafic / FOTO: Freepik

Cine sunt cei mai mari gestionari de fonduri din lume

Taxe de administrare reduse, o gamă largă de produse,...

Cumparaturi
Premier League / Fotomontaj: Oana Pavelescu
Curs valutar
Motor de avion / sursa foto: Freepik.com
Laurenţiu Neculaescu. Foto: Crişan Andreescu
Dolari / sursa foto: Freepik.com
Exploatare de litiu
Ședință de Guvern
Bursa / sursa foto: Pexels.com
Foto: pexels.com

pixel