Depozitele bancare în scădere: Ce arată datele BNR pentru ianuarie 2025

Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Contabilitate / Foto: Freepik
Contabilitate / Foto: Freepik
Cifrele momentului anunțate de BNR. 

Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au înregistrat o scădere de 1,2% în ianuarie 2025, comparativ cu luna anterioară, ajungând la 624,836 miliarde lei, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a României (BNR). Pe de altă parte, față de aceeași perioadă a anului trecut, volumul depozitelor a crescut cu 9% (3,8% în termeni reali).

Depozitele în lei au scăzut cu 1,6% față de luna precedentă

Depozitele în lei ale rezidenților, ce reprezintă 69,9% din totalul depozitelor clienților neguvernamentali, au scăzut cu 1,6% în ianuarie 2025, situându-se la 436,866 miliarde lei. Totuși, comparativ cu ianuarie 2024, acestea au înregistrat o creștere de 9,3% (4,2% în termeni reali).

Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au înregistrat, la rândul lor, o scădere de 0,2% față de decembrie 2024, ajungând la 251,857 miliarde lei. Cu toate acestea, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, acest indicator a crescut semnificativ, cu 14,4% (9% în termeni reali).

Depozitele firmelor, în declin

Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au scăzut cu 3,5% față de luna precedentă, până la 185,008 miliarde lei. În schimb, comparativ cu ianuarie 2024, acestea au crescut cu 3,1%, însă în termeni reali, au înregistrat o scădere de 1,7%.

Depozitele în valută: scădere și creștere

Depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în lei, care reprezintă 30,1% din volumul total al depozitelor clienților neguvernamentali, au scăzut cu 0,4% față de luna decembrie 2024, ajungând la 187,97 miliarde lei. Evoluția este similară și atunci când indicatorul este exprimat în euro. Totuși, față de ianuarie 2024, acest indicator a crescut cu 8,2%.

Depozitele în valută ale gospodăriilor populației, exprimate în lei, au crescut cu 0,5% față de luna decembrie 2024, ajungând la 128,435 miliarde lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acestea au înregistrat o creștere de 6,7%.

Depozitele în valută ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare), exprimate în lei, au scăzut cu 2,2% față de luna decembrie 2024, atingând 59,534 miliarde lei. Cu toate acestea, față de ianuarie 2024, indicatorul a crescut cu 11,4%.

Evoluția depozitelor reflectă tendințele economice și comportamentul de economisire al populației și firmelor, fiind un indicator important pentru stabilitatea financiară. BNR continuă să monitorizeze îndeaproape aceste dinamici pentru a adapta politicile monetare la nevoile economiei.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Showroom auto / Foto: Freepik
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.

Freepik.com
Cu lista la cumpărături

TVA 11% sau 21%? Ghid complet al noilor cote de la 1 august

Cota redusă de TVA este păstrată doar pentru anumite...

Foto: Freepik.com
Colaj foto
Ilie Bolojan
Alexandru Nazare, ministrul Finanțelor
Salina Praid
Grevă / sursa foto: Freepik.com / EyeEm
David Popovici și Daniel Dines, CEO UiPath
Camioane de marfă
Rovinieta
Tanczos Barna
Sediul Ministerului Finanțelor / Foto: Silviu Matei / Agerpres
Foto: Freepik.com
BNR: Indice ROBOR

pixel