Depozitele rezidenților clienți neguvernamentali au înregistrat o scădere de 1,2% în ianuarie 2025, comparativ cu luna anterioară, ajungând la 624,836 miliarde lei, potrivit unui comunicat al Băncii Naționale a României (BNR). Pe de altă parte, față de aceeași perioadă a anului trecut, volumul depozitelor a crescut cu 9% (3,8% în termeni reali).
Depozitele în lei au scăzut cu 1,6% față de luna precedentă
Depozitele în lei ale rezidenților, ce reprezintă 69,9% din totalul depozitelor clienților neguvernamentali, au scăzut cu 1,6% în ianuarie 2025, situându-se la 436,866 miliarde lei. Totuși, comparativ cu ianuarie 2024, acestea au înregistrat o creștere de 9,3% (4,2% în termeni reali).
Depozitele în lei ale gospodăriilor populației au înregistrat, la rândul lor, o scădere de 0,2% față de decembrie 2024, ajungând la 251,857 miliarde lei. Cu toate acestea, comparativ cu aceeași perioadă din 2024, acest indicator a crescut semnificativ, cu 14,4% (9% în termeni reali).
Depozitele firmelor, în declin
Depozitele în lei ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare) au scăzut cu 3,5% față de luna precedentă, până la 185,008 miliarde lei. În schimb, comparativ cu ianuarie 2024, acestea au crescut cu 3,1%, însă în termeni reali, au înregistrat o scădere de 1,7%.
Depozitele în valută: scădere și creștere
Depozitele în valută ale rezidenților, exprimate în lei, care reprezintă 30,1% din volumul total al depozitelor clienților neguvernamentali, au scăzut cu 0,4% față de luna decembrie 2024, ajungând la 187,97 miliarde lei. Evoluția este similară și atunci când indicatorul este exprimat în euro. Totuși, față de ianuarie 2024, acest indicator a crescut cu 8,2%.
Depozitele în valută ale gospodăriilor populației, exprimate în lei, au crescut cu 0,5% față de luna decembrie 2024, ajungând la 128,435 miliarde lei. Comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut, acestea au înregistrat o creștere de 6,7%.
Depozitele în valută ale altor sectoare (societăți nefinanciare și instituții financiare nemonetare), exprimate în lei, au scăzut cu 2,2% față de luna decembrie 2024, atingând 59,534 miliarde lei. Cu toate acestea, față de ianuarie 2024, indicatorul a crescut cu 11,4%.
Evoluția depozitelor reflectă tendințele economice și comportamentul de economisire al populației și firmelor, fiind un indicator important pentru stabilitatea financiară. BNR continuă să monitorizeze îndeaproape aceste dinamici pentru a adapta politicile monetare la nevoile economiei.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Principalii indici de pe Wall...
Profesorul Mircea Coșea critică...
Statele Unite şi Ucraina au...
Turcia anunţă că nu renunță la...
Dmitri Medvedev comentează...
A fost publicat în Monitorul...
Acord Ucraina-SUA privind...
Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...
ANAF a făcut public calendarul...
Ziua internaţională a muncii...
Controale antifraudă de 1 Mai.
Danone renunță la coloranții...
Wall Street scade puternic pe...
Sindicatul Naţional al...
Economia zonei euro surprinde...