Deputații au aprobat dezbaterea în regim de urgență a Proiectului de Lege 5G. Comisiile au la dispoziție 7 zile pentru amendamente

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Pe data de 21 aprilie Camera Deputaților a aprobat dezbaterea în procedură de urgență a Proiectului de Lege referitor la infrastructurile informatice și de comunicații de interes național și condițiile implementării rețelelor 5G. Termenul prevăzut pentru depunerea amendamentelor este 04 mai, iar termenul de depunere al raportului a fost stabilit pentru 13 mai. Aceasta înseamnă că există aproximativ 7 zile lucrătoare în care să se poată aduce toate modificările necesare la proiectul de lege, iar acest termen este mult prea scurt pentru ca autoritățile relevante să analizeze și implementeze recomandările emise prin UE Toolbox, care să reflecte cerințele industriei. Cu atât mai mult cu cât din august 2020 și până în prezent, forma proiectului de lege nu a fost modificată conform recomandărilor oferite de Consiliul Concurenței, Ministerul Justiției, operatori și asociațiile din industrie. În acest moment, proiectul conține numeroase neclarități care pot afecta serios industria locală de telecomunicații, iar reprezentanții telecom s-au declarat nemulțumiți de forma actuală a documentului.

Impactul proiectului de lege 5G ar putea fi uriaș pentru economia națională și pentru piața locală de telecomunicații. Din acest punct de vedere, reprezentanții industriei și-au exprimat dezacordul legat de accelerarea procesului legislativ în ceea ce privește acest proiect. Cătălin Buliga, directorul de tehnologie Vodafone a avertizat că deciziile luate în acest an pot duce „efectiv“ la „dărâmarea“ industriei, dacă acestea nu sunt evaluate cu atenţie. În aceeași ordine de idei, Valentin Popoviciu, vicepreședinte Digi, și-a exprimat îngrijorarea legat de o posibilă înlocuire a echipamentelor existente și neclaritățile despre cine va suporta aceste schimbări. Orange și Telekom au declarat, de asemenea, că este nevoie de mai multă claritate. Mesajul comun pe care operatorii l-au transmis către Palatul Victoria este următorul: „Explicaţi ce faceţi, clarificaţi zonele gri din legislaţia 5G, altfel blocaţi dezvoltarea. Ne e teamă că se dărâmă efectiv tot ce s-a construit în 20 de ani. Cine suportă costurile eliminării unui furnizor?“.

În 2019,  Orange, Vodafone și RCS&RDS au lansat rețele comerciale 5G folosind și echipamente Huawei, care reprezintă upgrade-uri la echipamentele 4G existente. Eliminarea unuia dintre acești producători activi din România va avea impact și în rețelele 2G, 3G și 4G. Mai mult decât atât, conform analizei impactului Proiectului de Lege, dacă acesta va intra în vigoare, iar companiile chineze vor fi excluse, operatorii și consumatorii români vor suferi pierderi economice de 9,35 miliarde de euro, iar rețeaua operatorilor de telefonie mobilă va fi instabilă cel puțin timp de 2-3 ani.

Așadar, în continuare Proiectul de Lege 5G nu reflectă recomandările și nu rezolvă nemulțumirile exprimate de actorii principali. Riscurile la care este expusă România prin acest proiect nedefinit sunt semnificative, iar timpul pentru consultare și evaluare tehnică este insuficient. Intervalul de zile pentru luarea unor decizii relevante ar trebui să fie cel puțin de o luna, în loc de 7 zile așa cum se menționează pe site-ul Camerei Deputaților.

Inițiativa legislativă a fost repartizată, spre dezbatere în fond, Comisiei pentru tehnologia informației, Comisiei pentru apărare, ordine publică și siguranță națională, respectiv, Comisiei juridice, de disciplină și imunități. De asemenea, în vederea avizării, inițiativa a fost repartizată următoarelor comisii: Comisia pentru industrii și servicii, Comisia pentru administrație publică și amenajarea teritoriului și Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic

pixel