Descoperire. Arma secretă împotriva Covid-19

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
OMS a AVERTIZAT populația! Cât o să dureze pandemia noului coronavirus
OMS a AVERTIZAT populația! Cât o să dureze pandemia noului coronavirus
Anticorpii sunt o noțiune puternic vehiculată de la declanșarea pandemiei, din cauza speranței pentru obținerea imunității la noul coronavirus.

Însă după ce au fost date publicității datele încurajatoare legate despre cele trei vaccinuri la care se lucrează intens, o nouă noțiune a ajuns în lumina reflectoarelor, celulele T, care sunt limfocite ce acționează pe mai multe planuri.

Cele mai recente studii arată că organismul uman nu se bazează pe un sistem imunitar care are o singură armă, anticorpii, ci sistemul este unul mult mai complex și mai complicat. Din acest sistem de apărare făcând parte și celulele T, cele pe care se bazează și noile vaccinuri. 

Prezența acestor celule T este cu atât mai importantă cu cât anticorpii pentru SARS-CoV-2 nu rezistă mult în timp.

AstraZeneca Plc, Pfizer Inc. și partenerul BioNTech SE, precum și CanSino Biologics Inc. din China au salutat răspunsul acestor celule albe T din sânge ca receptori ai vaccinului, ca pe un semn că acesta funcționează.

Coronavirus. Virusul devine INACTIV! Medicii italieni au dovada

”Anticorpii sunt doar o parte foarte mică din tot ansamblul”, a declarat Paul Griffin, profesor asociat de medicină la Universitatea din Queensland, Brisbane, care conduce studiile clinice în Australia pentru două potențiale vaccinuri anti Covid-19. Cercetătorul a mai precizat că: „Încă nu înțelegem pe deplin cum funcționează imunitatea oamenilor în cazul noului coronavirus”.

Pe măsură ce pandemia a asaltat lumea, oamenii de știință s-au concentrat mai întâi pe anticorpi - proteine ​​care se lipesc de invadatorii străini după care îi dezactivează - deoarece aceștia sunt baza celor mai de succes vaccinuri. Aceste, proteinele imune, fiind, de asemenea, mai ușor de măsurat decât celulele T, scrie Bloomberg.

Însă studiile au arătat că anticorpii la această boală nu au o durată de viață satisfăcător de lungă astfel că imunitatea la SARS-CoV-2 nu poate fi obținută, în adevăratul sens al cuvântului, cu anticorpi.

Războinicii tăcuți și nevăzuți

În schimb, celulele T sunt capabile să omoare celulele infectate cu virus, să-și amintească de bolile din urmă cu zeci de ani și să trezească anticorpi noi, după ce primii ”au părăsit câmpul de luptă”. Persoanele infectate cu un alt coronavirus care a fost responsabil pentru epidemia de SARS, în 2003, de exemplu, au încă un răspuns al celulelor T la boală, la 17 ani mai târziu

”Acest lucru sugerează că celulele T pot fi încă, cel puțin ipotetic, să fie gata să-i protejeze pe supraviețuitorii SARS împotriva infecției aproape două decenii mai târziu și ar putea susține apărarea împotriva Covid-19”, este de părere Paul Griffin. 

Un studiu a descoperit că unii pacienți asimptomatici de Covid-19 au avut celule T care au recunoscut virusul - chiar și atunci când nu aveau anticorpi detectabili. Într-un alt studiu s-a descoperit un nivel de imunitate chiar și la persoanele care nu au întâlnit niciodată agentul patogen, posibil din cauza expunerii la unul sau mai multe coronavirusuri care provoacă răceala comună.

Echilibrul sistemului imunitar

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă celulele T preexistente care reacționează încrucișat cu virusul SARS-CoV-2 ar putea explica de ce unii pacienți cu Covid sunt afectați puțin în timp ce alții se îmbolnăvesc și chiar mor. Ceea ce este clar este că un echilibru al anticorpilor și celulelor T este necesar pentru o apărare optimă, spun cercetătorii.

Corey Smith, de la Institutul de Cercetări Medicale QIMR Berghofer din Brisbane, spune că scurta durată de viață a anticorpilor nu înseamnă că imunitatea scade complet, tocmai din cauza celulelor T.

Așa-numitele celule T ajutatoare sunt capabile să pregătească anticorpi pentru a răspunde la o infecție ulterioară înainte ca boala să provoace simptome severe, mai spun cercetărorii australieni.

SARS, ca și alte coronavirusuri care provoacă răceala obișnuită, se poate sustrage din calea anticorpilor, ceea ce duce la reinfecție, a spus Smith. „Dar există suficientă imunitate celulară pentru a pune un amortizor la orice simptome severe.”

În cele din urmă celulele T sunt cele care subminează și frânează noul coronavirus care a ucis peste 600.000 de oameni în mai puțin de șapte luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Sebastian Burduja / FOTO: Gov.ro
Ministrul Muncii

Simona Bucura-Oprescu, anunț despre pensii, la DC NEWS

Ministrul Muncii, Familiei, Tineretului și Solidarității...

Dolari / sursa foto: Freepik.com
De unde am plecat și unde am ajuns! / FOTO: Freepik
Bani / Foto: Freepik

Curs BNR. Leul câștigă teren, aurul devine tot mai scump

Banca Națională a României a anunțat cursul monedei...

Prăbușire de proporții / FOTO: Freepik
Goană după aur / FOTO: Freepik

HSBC prezintă trei scenarii favorabile pentru aur

Analiștii HSBC identifică mai multe scenarii în care...

Trilaterală / FOTO: Freepik
Sisteme Patriot / FOTO: Wikipedia

Polonia cumpără rachete Patriot pentru o sumă uriașă

Polonia se pregătește să încheie un acord cu Statele...

Carne / FOTO: Freepik
Adrian Negrescu
Sebastian Burduja
Incendiu la un dealer Tesla din Roma
Cosmin Marinescu
Taxe / Foto: Freepik

Guvernul taie din ”Taxa pe stâlp”. Cine va plăti mai puțin

Guvernul reduce impozitul pe construcții la 0,5% pentru...

Pădure
Rafinărie / Foto: Freepik
Bursa de la Tokio / Foto: Héctor Romero / Flickr
Foto: Freepik.com
Roșiile românești nu apar timpuriu
Foto: Freepik.com
Fosta mină de grafit de la Baia de Fier, județul Gorj
Foto: Freepik.com

Preţul aurului a ajuns, luni, la un nou maxim istoric

Cotaţia aurului a atins un nivel record.

Donald Trump / Foto: Casa Albă
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Tehnologia bateriilor se pregătește de un salt major,...


pixel