Descoperire. Arma secretă împotriva Covid-19

Autor: Oana Pavelescu
Data actualizării:
Data publicării:
OMS a AVERTIZAT populația! Cât o să dureze pandemia noului coronavirus
OMS a AVERTIZAT populația! Cât o să dureze pandemia noului coronavirus
Anticorpii sunt o noțiune puternic vehiculată de la declanșarea pandemiei, din cauza speranței pentru obținerea imunității la noul coronavirus.

Însă după ce au fost date publicității datele încurajatoare legate despre cele trei vaccinuri la care se lucrează intens, o nouă noțiune a ajuns în lumina reflectoarelor, celulele T, care sunt limfocite ce acționează pe mai multe planuri.

Cele mai recente studii arată că organismul uman nu se bazează pe un sistem imunitar care are o singură armă, anticorpii, ci sistemul este unul mult mai complex și mai complicat. Din acest sistem de apărare făcând parte și celulele T, cele pe care se bazează și noile vaccinuri. 

Prezența acestor celule T este cu atât mai importantă cu cât anticorpii pentru SARS-CoV-2 nu rezistă mult în timp.

AstraZeneca Plc, Pfizer Inc. și partenerul BioNTech SE, precum și CanSino Biologics Inc. din China au salutat răspunsul acestor celule albe T din sânge ca receptori ai vaccinului, ca pe un semn că acesta funcționează.

Coronavirus. Virusul devine INACTIV! Medicii italieni au dovada

”Anticorpii sunt doar o parte foarte mică din tot ansamblul”, a declarat Paul Griffin, profesor asociat de medicină la Universitatea din Queensland, Brisbane, care conduce studiile clinice în Australia pentru două potențiale vaccinuri anti Covid-19. Cercetătorul a mai precizat că: „Încă nu înțelegem pe deplin cum funcționează imunitatea oamenilor în cazul noului coronavirus”.

Pe măsură ce pandemia a asaltat lumea, oamenii de știință s-au concentrat mai întâi pe anticorpi - proteine ​​care se lipesc de invadatorii străini după care îi dezactivează - deoarece aceștia sunt baza celor mai de succes vaccinuri. Aceste, proteinele imune, fiind, de asemenea, mai ușor de măsurat decât celulele T, scrie Bloomberg.

Însă studiile au arătat că anticorpii la această boală nu au o durată de viață satisfăcător de lungă astfel că imunitatea la SARS-CoV-2 nu poate fi obținută, în adevăratul sens al cuvântului, cu anticorpi.

Războinicii tăcuți și nevăzuți

În schimb, celulele T sunt capabile să omoare celulele infectate cu virus, să-și amintească de bolile din urmă cu zeci de ani și să trezească anticorpi noi, după ce primii ”au părăsit câmpul de luptă”. Persoanele infectate cu un alt coronavirus care a fost responsabil pentru epidemia de SARS, în 2003, de exemplu, au încă un răspuns al celulelor T la boală, la 17 ani mai târziu

”Acest lucru sugerează că celulele T pot fi încă, cel puțin ipotetic, să fie gata să-i protejeze pe supraviețuitorii SARS împotriva infecției aproape două decenii mai târziu și ar putea susține apărarea împotriva Covid-19”, este de părere Paul Griffin. 

Un studiu a descoperit că unii pacienți asimptomatici de Covid-19 au avut celule T care au recunoscut virusul - chiar și atunci când nu aveau anticorpi detectabili. Într-un alt studiu s-a descoperit un nivel de imunitate chiar și la persoanele care nu au întâlnit niciodată agentul patogen, posibil din cauza expunerii la unul sau mai multe coronavirusuri care provoacă răceala comună.

Echilibrul sistemului imunitar

Sunt necesare mai multe cercetări pentru a determina dacă celulele T preexistente care reacționează încrucișat cu virusul SARS-CoV-2 ar putea explica de ce unii pacienți cu Covid sunt afectați puțin în timp ce alții se îmbolnăvesc și chiar mor. Ceea ce este clar este că un echilibru al anticorpilor și celulelor T este necesar pentru o apărare optimă, spun cercetătorii.

Corey Smith, de la Institutul de Cercetări Medicale QIMR Berghofer din Brisbane, spune că scurta durată de viață a anticorpilor nu înseamnă că imunitatea scade complet, tocmai din cauza celulelor T.

Așa-numitele celule T ajutatoare sunt capabile să pregătească anticorpi pentru a răspunde la o infecție ulterioară înainte ca boala să provoace simptome severe, mai spun cercetărorii australieni.

SARS, ca și alte coronavirusuri care provoacă răceala obișnuită, se poate sustrage din calea anticorpilor, ceea ce duce la reinfecție, a spus Smith. „Dar există suficientă imunitate celulară pentru a pune un amortizor la orice simptome severe.”

În cele din urmă celulele T sunt cele care subminează și frânează noul coronavirus care a ucis peste 600.000 de oameni în mai puțin de șapte luni.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Freepik.com
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik
ANAF
Miraj, efect cauzat de temeratura ridicată / Foto: Jeffrey Beall

Canicula aduce restricții de trafic în Teleorman

Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii...

Bursa de Valori București
Termocentrala de la Turceni
Wang Yi
Programul Casa Verde Fotovoltaice
Un călător se uită la avioanele de pe pista de aterizare / Foto: Freepik
Ilie Bolojan, în Parlamentul României / Foto: George Călin / Inquam Photos
Poluare / Foto: Freepik
Energie verde / Foto: Freepik
Ursula van der Leyen și Donald Trump / Foto: Casa Albă

România, în topul celor mai mari prețuri la energie

Prețurile la energie electrică continuă să varieze...

Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
OPEC
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu

pixel