Deși războiul nu a încetat, Ucraina a început reconstruirea orașelor

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Deși nu a încetat încă războiul care în februarie intră în al doilea an de la invazia rușilor, ucrainenii fac deja demersuri serioase pentru a reconstrui infrastructurile necesare conviețuirii, miza este, de asemenea, moralul cetățenilor.

Oficialii de la Kiev au semnalat, de asemenea, urgența reconstrucției Ucrainei, un efort care va necesita sute de miliarde de dolari și care va implica mai mult decât reparații rapide la infrastructura vitală precum spitale, centrale electrice și căi ferate, scrie Reuters.

Cu toate acestea, conflictul dintre cele două țări nu dă semne de temperare. În criză de bani, Ucraina se apără împotriva unor noi atacuri rusești după ce propria contraofensivă nu a reușit să obțină câștiguri semnificative. De asemenea, Moscova a reluat atacurile aeriene în masă asupra principalelor orașe ale țării, aflate mult dincolo de linia frontului.

Lucrările de reabilitare a infrastructurii din orașul Trostianets, în nordul Ucrainei, sunt deja în desfășurare.

Grav avariat în luptele cu forțele rusești, Trostianets este una dintre cele șase localități care sunt reconstruite cu fonduri de stat în cadrul unui program pilot pentru a dezvolta competențele și experiența necesare pentru o campanie de reconstrucție mult mai amplă, care va avea loc ulterior.

Primarul Yuriy Bova a declarat că timpul pentru a readuce la viață orașele ucrainene se scurge, altfel riscă să piardă milioane de ucraineni care ar putea ajuta la reconstrucția țării, care vor fi exilați permanent în Europa.

"Ne luptăm pentru fiecare persoană, pentru fiecare copil care trebuie să se întoarcă și să-și construiască viitorul aici", a declarat el din orașul aflat la doar 30 km de Rusia.

"Să te plimbi și să vezi asta în fiecare zi, asta va traumatiza moral o persoană", a spus Bova despre orașul din nord-estul ruinat. "Trebuie să restaurăm totul, începând cu cafenele, biblioteci, fabrici, școli, spitale".

Citește și: Zelenski cere ca banii confiscați de la ruși să fie donați Ucrainei

În Okhtyrka, nu foarte departe de Trostianets, lucrurile stau cu totul altfel, primarul de aici este sceptic cu privire la o reconstruire, atât de devreme. Un cetățean este în asentimentul edilului local, declară că: "Mai întâi avem nevoie de victorie, apoi de reconstrucție".

Un mare impediment în defavoarea acestor reconstrucții consta în cheltuielile din timpul războiului care este în desfășurare. De asemenea, tot mai mulți oameni cer ca proiectele, cum ar fi amenajarea străzilor și a spațiilor publice, să fie abandonate în favoarea finanțării armatei.

Ca un semn al tensiunii, oficialii din regiunea Odesa au anulat licitații în valoare de peste 9 milioane de dolari în ultimele trei luni ale anului 2023, spunând că cheltuielile pentru lucruri precum reparații de drumuri, renovarea unui stadion și programe informatice sunt "inacceptabile" pe timp de război.

Disputele evidențiază necesitatea unei strategii guvernamentale comunicate în mod clar cu privire la cum ar trebui să arate redresarea și, în general, o economie adaptată la război, a declarat Orysia Lutsevych de la think-tank-ul Chatham House din Londra.

Ea a spus că oficialii trebuie să deblocheze urgent potențialul economic al Ucrainei prin restabilirea oportunităților de creștere generatoare de venituri care pot ajuta la înfrângerea Rusiei - iar acest lucru înseamnă atragerea oamenilor înapoi, precum și oprirea plecării definitive a altora din țară.

"Militarii câștigă bătălii, dar economiile câștigă războaie. Face parte din aceeași ecuație", a spus ea.

Ar putea avea sens, de exemplu, să se construiască mai multe școli în orașul vestic Lviv, comparativ mai sigur, pentru numeroșii ucraineni strămutați acolo din cauza luptelor din alte părți, astfel încât aceștia să rămână și să contribuie la economia de război, a spus Lutsevych.

Unul dintre oficialii însărcinați cu reconstrucția Ucrainei, Mustafa Nayyem, a recunoscut că revigorarea orașelor puternic avariate, precum Trostianets, ar necesita o forță administrativă majoră.

"Statul nu a mai făcut niciodată o reconstrucție cuprinzătoare a așezărilor", a declarat Nayyem, șeful Agenției ucrainene pentru restaurare și dezvoltarea infrastructurii, pentru Reuters. "Nu avem acest tip de experiență".

Acesta este motivul pentru care Kievul a ales șase proiecte, fiecare cu provocări diferite, care vor fi finanțate de un fond de stat format în principal din bunuri rusești confiscate.

Până în prezent, peste 1,6 miliarde de dolari au fost alocate din acest fond pentru reconstrucție, a declarat premierul Shmyhal în octombrie. Proiectele pilot au primit anul trecut aproximativ 86 de milioane de dolari, deși bugetul pentru 2024 nu a fost încă stabilit, a declarat un purtător de cuvânt al agenției de reconstrucție.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de pe Wall Street / FOTO: Freepik
Declaratia 100
Foto:Freepik.com
Strângere de mână / FOTO: Freepik
Foto: Pexels.com
Notificare telefon

Eset, avertizare pentru cei care au cont pe Spotify

Conturile Spotify reprezintă active digitale valoroase...

Încărcare mașină electrică / sursa foto: Freepik.com
Papa Francisc

Papa Francisc a murit

A încetat din viaţă Papa Francisc.

Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI / Flickr

Scădere uşoară a numărului de firme dizolvate

Numărul firmelor dizolvate, în scădere cu 8,73% în...

Foto: Freepik.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României scade, importurile cresc

Producţia de ţiţei a României a scăzut cu 7, 6% în...

Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Sol

Ucraina rămâne fără gaze. Rezervele sunt pe sfârşite

Ucraina ar putea avea nevoie să importe până la 6,3...

Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Nissan / FOTO: Unsplash
Foto: Freepik.com
Boeing 737 Max / FOTO: Unsplash
Protest masiv în New York împotriva lui Donald Trump și Elon Musk
Vânzător stradal într-o localitate din California / Foto: Dave Parker / Flickr
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Gândim alte planuri / FOTO: Freepik

Bancherii, obligați să-și pună mintea la contribuție

În noile condiții generate de războiul tarifelor,...

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Mină de cupru

10 mega-mine care țin planeta în priză: cine dă cupru lumii?

Cererea globală de cupru explodează: investiții de peste...

Foto: Freepik.com

pixel