Despre investiții. Ludovic Orban: Este cel mai mare din ultimii 10 ani

Autor: Mara Ivan
Data actualizării:
Data publicării:
Orban, despre protestatari: Mai bine porţi mască din asta, decât să ajungi să ai nevoie de mască de oxigen
Orban, despre protestatari: Mai bine porţi mască din asta, decât să ajungi să ai nevoie de mască de oxigen
Prim-ministrul Ludovic Orban a declarat miercuri că, în ciuda perioadei de criză, volumul investiţiilor în sectorul public este cel mai mare din ultimii zece ani, iar Guvernul a încercat să crească în mod constant alocările pentru modernizarea infrastructurii.

"Volumul investiţiilor în sectorul public a fost cel mai mare din ultimii zece ani, iar lucrul acesta s-a întâmplat în perioadă de criză, în condiţiile în care e clar că veniturile bugetului s-au diminuat. Cu toate astea, noi am asigurat resurse şi am încercat să creştem constant volumul investiţiilor publice, pentru că România are nevoie ca de aer de modernizarea infrastructurii în toate domeniile: infrastructură de transport, infrastructură energetică, infrastructură de comunicaţii, infrastructură de sănătate, educaţională. Următorii zece ani pentru România vor trebui să reprezinte ani de investiţii masive în aceste domenii, pentru că ele sunt un suport fundamental pentru dezvoltarea economică", a susţinut premierul, la conferinţa "Împreună protejăm România", organizată de Grupul de presă MediaUno, în parteneriat cu Institutul Naţional de Statistică, Camera de Comerţ Româno-Americană şi UGIR-1903.

El a adăugat că Guvernul nu vrea un model de creştere economică bazat pe o "stimulare artificială a consumului", deoarece acesta "a generat grave dezechilibre, grave înapoieri ale economiei româneşti", ci unul bazat pe investiţii publice masive şi susţinerea investiţiilor private.

Potrivit lui Orban, fondurile europene constituie, totodată, unul dintre "motoarele de creştere" a economiei, iar în guvernarea actuală s-au triplat decontările din bugetul UE.

"În zece luni ale guvernării anterioare au fost absorbiţi aproximativ 1,1 miliarde de euro. E vorba de decontări de la bugetul UE, iar noi în zece luni am decontat 2,67 de miliarde de euro, aproape de trei ori mai mult, în condiţiile în care maturitatea proiectelor este departe de a fi mulţumitoare. Dimpotrivă, foarte multe din proiectele finanţate pe fonduri europene au o serie de probleme structurale, care au fost generate de un management catastrofal anterior, dar şi de reglementări care, practic, au făcut aproape imposibilă realizarea anumitor proiecte. De exemplu, Ordonanţa 114, care a crescut cu peste 15% costurile cu mâna de lucru ale companiilor din construcţii. Practic, toate studiile de fezabilitate care au fost făcute anterior sau imediat în preajma Ordonanţei de urgenţă 114 nu mai sunt bune", a spus el.

Citește și Bulgaria vrea să dea lovitura! I-a convocat pe investitori

Premierul a afirmat că aproximativ 300.000 de români sunt şomeri. "Şomajul este mai jos de 300.000, chiar dacă el statistic apare altfel. Dar, în realitate, cei care sunt evidenţiaţi de ANOFM ca fiind în cadrul calculului ratei şomajului, adică cei care sunt indemnizaţi şi cei care au ieşit din plata indemnizaţiei de şomaj, sunt în jur de 300.000 de români. Şi aici ne-am gândit la măsuri active şi am aplicat măsuri active de plată a 50% din salariul brut - dar nu mai mult de 2.500 de lei - pentru trei categorii de angajaţi care şi găsesc mai greu loc de muncă", a explicat Ludovic Orban. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

O scădere semnificativă
Profesorul Mircea Coșea / FOTO: Arhivă
Lacătul pe ușă / FOTO: Freepik
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Warren Buffett
Starbase / FOTO: Wikipedia
Studenți / FOTO: Freepik
Protest în fața unuei reprezentanțe Tesla

Tesla își continuă prăbușirea în Europa

Vânzările în țările europene au scăzut dramatic în...

iaurt / FOTO: Freepik

Danone pornește lupta împotriva coloranților artificiali

Deocamdată este vorba de doar câteva produse.

Calcule și verificări / FOTO: Freepik

Perspectivele companiilor, făcute scrum de Donald Trump

Totuși, nu toate sectoarele au de suferit din cauza...

Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Avertisment de la Buffett, falimente în scădere, scandal...

Închis
Se propune comasarea alegerilor
Magazin de mobilă / Foto: Freepik

Românii nu-și mai iau casă nouă, își renovează ce au

Românii trebuie să-și expoateze din nou imaginația și...

Pompe de petrol
Warren Buffett
Bogdan Chirițoiu / Foto: Oana Pavelescu

Albania începe lupta cu turismul necontrolat

Turismul necontrolat și schimbările climatice amenință...

Fondul Proprietarea
O persoană votează cu ocazia alegerilor prezidențiale / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Steagul SUA / Foto: Freepik

De ce a scos Donald Trump România din programul Visa Waiver

Revocarea accesului României la programul Visa Waiver de...

SpaceX
Shein / sursa foto: Flickr.com / Focal Foto
Bursa / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Donald Trump
Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel