Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
Are România capacitate pentru a prelua toată energia produsă de prosumatori, în condițiile în care există deja zeci de mii de case dotate cu panouri fotovoltaice? Este o mare problemă, iar Transelectrica are nevoie de câteva miliarde de euro investiții în rețea pentru a prelua toată această energie.
Nu există altă variantă
”Ați pus degetul pe cea mai problemă a sistemului energetic. Iar soluția este stocarea. Nu există altă variantă. Sau, desigur, ar fi soluția cu barda, cum au făcut ungurii sau polonezii, care au spus: Vreți să își pui panouri fotovoltaice pe casă? Foarte bine, dar numai pentru consum propriu. Dacă vrei să dai în rețea excesul de producție, nu poți. Pentru că rețeaua de de transport și distribuție nu mai permit acest lucru. În România, numărul de prosumatori crește exploziv, vorbim, pe estimări, de câteva zeci de mii, anul viitor vor depăși, probabil 150.000, iar puterea instalată, astăzi, este mai mare decât a unui reactor de la Cernavodă, ca să punem lucrurile în perspectivă, iar la anul va fi cât Porțile de Fier 1, cea mai mare hidrocentrală a țării”, a spus ministrul Energiei.
Dar lucrurile merg ca la stat
În aceste condiții, a continuat Sebastian Burduja, ”avem nevoie de investiții în rețeaua de transport și distribuție, avem Fondul de modernizare, care este gestionat de Ministerul Energiei și de unde Transelectrica a accesat niște fonduri. Dar lucrurile se mișcă greu: achiziții, contractori neserioși, contestații, ca la stat. La fel distribuitorii, au cam 1,2 miliarde de euro tot pentru întărirea acestor rețele. Dar aceste lucruri nu se vor întâmpla de pe azi pe mâine și, din perspectiva mea, fenomenul trebuie foarte bine gestionat, pentru că atunci când vorbim de capacități sub 1 megawatt, ele nu sunt vizibile dispeceratului național, DEN-ului, camera de comandă de la Transelectrica, de unde se urmărește acel parametru de aur al energiei, 50 de herți frecvență, echilibrul între producție și consum.
Ce faci cu producția în exces
Când nu poți să monitorizezi și nu poți să gestionezi, pentru că DEN-ul nu poate să oprească o producție mică de sub 1 MW putere instalată, atunci sistemul are tot mai mari probleme de echilibrare, mai ales în zile cum este, spre exemplu, o duminică, în care românii sub plecați în parc, nu consumă, industria nu consumă, poate IMM-urile sunt închise, dar bate soarele, bate vântul. Ce faci cu producția în exces? O exporți, dai o limitare la export. Prin urmare, soluția aceasta este: baterii. Care înseamnă baterii și, am vorbit deja cu ministrul Fechet ca următoarele ediții ale acestui Program Casa Verde să includă și o componentă de stocare”, a explicat ministrul Energiei.
Aflați în continuare care este planul Ministerului Energiei, ascultând interviul acordat de Sebastian Burduja:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...
România intensifică lupta...
Gazprom, pe fondul pierderilor...
Grupaj de știri.