Dezechilibru între producția de energie și infrastructură. István-Loránt Antal: O să avem riscul unui BLACKOUT la nivelul Uniunii Europene

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Energie. Foto: Pexels.com
Energie. Foto: Pexels.com
EXCLUSIV
Invitat în cadrul celei de-a zecea ediții a conferinței Energy Forum - "Strategia pentru iarna 2023-2024 în actualul context politico-economic", transmisă de DCNews și DCBusiness, István-Loránt Antal, Președintele Comisiei pentru Energie, Infrastructură Energetică și Resurse Minerale din Senatul României a vorbit despre situația electrificării la nivel european și despre resursele și avantajele României în acest context.

Așadar, senatorul a menționat faptul că, deși din ce în ce mai necesară, dacă nu se face într-un mod calculat, crearea de noi unități de producție ar putea genera probleme, în primul rând, în legătură cu rețeaua de distribuție.

”Tot vorbim despre electrificare iar pe zi ce trece vom consuma mai multă energie electrică și statele din UE, nu doar România, se confruntă cu un impediment la capitolul distribuție și transport al energiei electrice. Întreaga UE nu a reușit la nivel instituțional să preia viteza dezvoltărilor de noi capacități de producere a energiei electrice. În momentul în care se produce o nouă capacitate de energie electrică, capacitatea de transport este în urmă cu 2-3 pași. În momentul în care se face încă o investiție în acest domeniu, capacitatea de transport este abia la început în a recupera acei doi pași. Este nevoie de o forță comună și un consens la nivelul Uniunii Europene cât și de o capacitate de direcționare de fonduri în astfel de investiții pentru că altfel, o să avem riscul unor blackout-uri (n.r. - întreruperea totală a alimentării cu energie electrică) la nivelul Uniunii Europene și cred că nu este interesul nimănui”, a specificat István-Loránt Antal despre problemele din domeniul energiei la nivel european.

Cât despre situația României, acesta a punctat că, în privința energiei regenerabile, am avut un start bun, care mai apoi a avut de pierdut, pe fondul schimbărilor unor legi din urmă cu câțiva ani.

”Știm că România la capitolul energie regenerabilă este un pioner pentru că în 2008 a venit cu legea 220 prin care a creat o schemă foarte avantajoasă pentru fotovoltaice la vremea respectivă, după care știm că România s-a răzgândit și tot a modificat legea regenerabilelor dar la nivel UE market design-ul era focusat pe prețul marginal. (costul suplimentar al companiilor pentru majorarea producției – n.red.). Adică aceste prețuri veneau în ajutorul regenerabilelor până la urmă, o posibilitate de finanțare pentru producători”.

Urmăriți în continuare discuțiile din de la forumul de astăzi în linkul atașat mai jos.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel