Dezvoltatorii imobiliari, profund nemulțumiți de noile modificări fiscale: Vor genera dezechilibre majore în piaţă

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Dezvoltatori
Dezvoltatori
Lipsa predictibilităţii manifestată în prezent prin proiectul de modificare a măsurilor fiscale afectează nu doar mediul de business, dar şi pe consumatori şi va genera dezechilibre majore în piaţă, consideră reprezentanţii celor mai mari companii din real-estate, membri ai organizaţiei Bucharest Real Estate Club (BREC).

Aceştia au participat marţi la dezbaterea Residential Conference - The Future of Quality Living, temele principale fiind turbulenţele care afectează domeniile construcţiilor şi real-estate din România.

"Chiar dacă, pe fond, dezvoltatorii sunt de acord că planul Guvernului de creştere a taxelor este rezonabil, având în vedere faptul că nivelul acestora este mai mic în România decât în alte ţări, ei consideră că astfel de modificări trebuie anunţate din timp pentru ca mediul de afaceri să
îşi adapteze planurile de investiţii în consecinţă", se arată într-un comunicat al BREC.

Andrei Diaconescu, co-fondator One United Properties, a vorbit în acest sens despre dispoziţii tranzitorii care ar fi trebuit adoptate ca parte a planului de modificare a pachetului fiscal.

"Găsesc rezonabil planul Guvernului, chiar dacă nu sunt de acord cu creşterea taxelor. Când vin bani europeni prin PNRR sau alte mecanisme, înţeleg de ce se elimină facilităţile fiscale pentru unele categorii cum ar fi constructorii, dar sunt investitori privaţi care nu beneficiază de fonduri europene şi care au proiecte mari, care se dezvoltă timp de mai mulţi ani. În cazul lor, rezonabil ar fi fost să beneficieze de dispoziţii tranzitorii, care
să le dea răgazul să îşi adapteze planurile", a spus Andrei Diaconescu.

La rândul său, Tinu Sebeşanu, CEO Impact Developer and Contractor, dezaprobă felul în care au fost dezbătute modificările de natură fiscală
şi timpul scurt de implementare.

"În Germania o creştere a taxelor cu 1% s-a anunţat cu 3 ani înainte. Statul german a anunţat de curând stimulente pentru dezvoltatorii rezidenţiali. Bugetul României are de ani de zile o hemoragie şi noi suntem donatori permanenţi de sânge. Impactul noilor măsuri nu este major, dar creează măsuri prociclice şi am fi vrut mai multă predictibilitate", a subliniat Tinu Sebeşanu.

În aceste condiţii, lipsa predictibilităţii este motivul pentru care Cordia, parte a grupului maghiar Futureal, şi-a schimbat planurile privind România.

"Planurile noastre nu au putut fi dezvoltate în România aşa cum ne-am propus iniţial. A trebuit să ne îndreptăm momentan, ca investitor internaţional, spre alte pieţe, unde sunt condiţii favorabile şi predictibile. În Spania avem un proiect în dezvoltare şi am cumpărat alte două terenuri, ultima tranzacţie, în valoare de 46 de milioane de euro, fiind printre cele mai mari din Costa del Sol în 2023. Aceşti bani ar fi putut să vină în România, o piaţă în care vom rămâne şi în care vom continua să dezvoltăm proiecte rezidenţiale", a spus Mauricio Mesa, general director, Cordia Romania şi Spania.

Vorbind tot despre predictibilitate, Laurenţiu Afrasine, CEO Akcent Development, a făcut referire la o întâlnire oficială a dezvoltatorilor imobiliari, anul trecut, cu premierul Nicolae Ciucă, care le-a dat asigurări că Guvernul nu avea nicio intenţie de a modifica taxele.

"Sigur că va fi un impact pe mai multe niveluri, mai ales cel emoţional pentru cumpărător, care se va confrunta cu noile preţuri", a spus Afrasine.

Dezvoltatorii au arătat, pe de altă parte, că se confruntă în continuare cu blocajul urbanistic care se manifestă cronic deja la nivelul Bucureştiului şi începe să îşi facă simţite efectele şi în alte oraşe mari.

Ca soluţii, Andrei Diaconescu susţine că primul pas este deblocarea Planurilor Urbanistice Zonale (PUZ) de sector iar următorul adoptarea Planului Urbanistic General (PUG).

Bucharest Real Estate Club (BREC) este cea mai mare organizaţie a pieţei de real estate. Companiile membre BREC sunt investitori majori, locali şi internaţionali, activi pe segmentele proiectelor de regenerare urbană, clădirilor de birouri, parcurilor logistice şi industriale, parcurilor de retail, investiţiilor rezidenţiale, cu portofolii cumulate de peste 10 miliarde de euro.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bună dimineața! Să aveți o zi minunată!
foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel