Digitalizare. Elena Cristian: Ce facem cu mediul rural? Humelnicu: Există un decalaj foarte mare între mediul urban și rural
Autor: Dana Mihai | 23 iun, 12:49
Digitalizare. Elena Cristian: Ce facem cu mediul rural? Humelnicu: Există un decalaj foarte mare între mediul urban și rural
Digitalizare. Elena Cristian: Ce facem cu mediul rural? Humelnicu: Există un decalaj foarte mare între mediul urban și rural
EXCLUSIV
Elena Cristian l-a întrebat pe Marius Humelnicu, președinte în Comisia pentru comunicatii si tehnologia informației, dacă o să reușim să cheltuim banii din PNRR pentru a face o digitalizare corectă, pentru a nu ne mai plimba cu hârtiile de la o instituție la alta.

"Suntem obligaţi să atragem acei bani şi să digitalizam. V-am spus de legea interoperabilităţii. Principiul este: doar o singură dată am introdus aceste date în sistem. Trebuie să interoperabilizăm toate instituţiile. Un alt lucru important este cloud-ul guvernamental şi că avem bani din PNRR pentru a avea acest cloud guvernamental. Toată lumea se sperie: "Domnule, noi introducem datele, dar cine are acces la ele?". Haideţi să înțelegem că nu este vorba de a fura nişte date, că tot ceea ce discutăm este de securizare a datelor şi că fiecare va avea acces în funcţie de instituţie. Nimeni nu va avea acces la alt nivel decât cel de care are nevoie", a explicat Marius Humelnicu.

Elena Cristian a întrebat ce o să se întâmple în mediul rural cu această digitalizare.

"Să știți că într-adevăr este un decalaj, un ecart foarte mare între mediul urban și rural. De fiecare dată când noi, ca partid, dacă vreți, că suntem Social Democrat și suntem mai aproape de tot ce înseamnă rural, avem nevoie de dezvoltarea zonelor, pentru că toată lumea spune că dăm mulți bani în municipii, reședință de județ. Deci avem nevoie și de școala, și la grădinița din comuna respectivă, să putem să creăm condiții pentru ca copiii noștri să poată să învețe. Trebuie să investim, să știți prin Anghel Saligny, prin acest plan național de redresare și reziliență și prin tot ceea ce reușim și trebuie să reușim să interconectăm aceste informații, pentru că interoperabilitatea înseamnă că toate datele și toate bazele plecând de la sat, de la comună, de la oraș, de la municipiu, județ și tot ce înseamnă guvernare și instituții publice centrale vor avea acces la aceste date. Vreau să mai spun ceva, să nu uităm, de fiecare dată vorbim de acești bani, o himera. Sunt miliarde, șase miliarde de euro doar pentru pentru digitalizare.", a declarat Humelnicu.

"Vorbeam înainte de această conferință cu oamenii de afaceri, cu analiști care îmi spuneau că digitalizarea fără debirocratizare nu înseamnă nimic, că degeaba digitalizăm și că aici este nevoie de modificarea unor legi, poate de legislație nouă în anumite domenii. Cred că aici Parlamentul României are un rol important", a întrebat Elena Cristian. 

"Cu siguranță avem nevoie de debirocratizare. Cu această lege, cu digitalizarea României debirocratizăm tot ce înseamnă instituțiile publice. De ce? Pentru că o meargă accesul la aceste date, vom ști când am depus dosarul, cine pe cine l-a operat, când l-a operat, când a semnat electronic, ne-a transmis mai departe. Cum am spus mai devreme, o trasabilitate. Să știți că dacă noi, ca instituții publice publice, nu reușim să atragem acești bani, cu siguranță vor trebui transferați către mediul privat. De ce? Cred că au demonstrat de fiecare dată că știu să atragă și au un procent de 100% bani atrași din fonduri europene și nu numai", a mai spus Marius Humelnicu.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Euro coboară sub 1,02 dolari pentru prima dată din 200

Euro și-a continuat miercuri alunecarea în raport cu...

Prețul cuprului continuă să se prăbușească

Cuprul a coborât sub 7.500 de dolari pe tonă, în timp ce...

Crossuri externe