Digitalizare. Elena Cristian: Ce facem cu mediul rural? Humelnicu: Există un decalaj foarte mare între mediul urban și rural

Autor: Dana Mihai
Data publicării:
Digitalizare. Elena Cristian: Ce facem cu mediul rural? Humelnicu: Există un decalaj foarte mare între mediul urban și rural
Digitalizare. Elena Cristian: Ce facem cu mediul rural? Humelnicu: Există un decalaj foarte mare între mediul urban și rural
EXCLUSIV
Elena Cristian l-a întrebat pe Marius Humelnicu, președinte în Comisia pentru comunicatii si tehnologia informației, dacă o să reușim să cheltuim banii din PNRR pentru a face o digitalizare corectă, pentru a nu ne mai plimba cu hârtiile de la o instituție la alta.

"Suntem obligaţi să atragem acei bani şi să digitalizam. V-am spus de legea interoperabilităţii. Principiul este: doar o singură dată am introdus aceste date în sistem. Trebuie să interoperabilizăm toate instituţiile. Un alt lucru important este cloud-ul guvernamental şi că avem bani din PNRR pentru a avea acest cloud guvernamental. Toată lumea se sperie: "Domnule, noi introducem datele, dar cine are acces la ele?". Haideţi să înțelegem că nu este vorba de a fura nişte date, că tot ceea ce discutăm este de securizare a datelor şi că fiecare va avea acces în funcţie de instituţie. Nimeni nu va avea acces la alt nivel decât cel de care are nevoie", a explicat Marius Humelnicu.

Elena Cristian a întrebat ce o să se întâmple în mediul rural cu această digitalizare.

"Să știți că într-adevăr este un decalaj, un ecart foarte mare între mediul urban și rural. De fiecare dată când noi, ca partid, dacă vreți, că suntem Social Democrat și suntem mai aproape de tot ce înseamnă rural, avem nevoie de dezvoltarea zonelor, pentru că toată lumea spune că dăm mulți bani în municipii, reședință de județ. Deci avem nevoie și de școala, și la grădinița din comuna respectivă, să putem să creăm condiții pentru ca copiii noștri să poată să învețe. Trebuie să investim, să știți prin Anghel Saligny, prin acest plan național de redresare și reziliență și prin tot ceea ce reușim și trebuie să reușim să interconectăm aceste informații, pentru că interoperabilitatea înseamnă că toate datele și toate bazele plecând de la sat, de la comună, de la oraș, de la municipiu, județ și tot ce înseamnă guvernare și instituții publice centrale vor avea acces la aceste date. Vreau să mai spun ceva, să nu uităm, de fiecare dată vorbim de acești bani, o himera. Sunt miliarde, șase miliarde de euro doar pentru pentru digitalizare.", a declarat Humelnicu.

"Vorbeam înainte de această conferință cu oamenii de afaceri, cu analiști care îmi spuneau că digitalizarea fără debirocratizare nu înseamnă nimic, că degeaba digitalizăm și că aici este nevoie de modificarea unor legi, poate de legislație nouă în anumite domenii. Cred că aici Parlamentul României are un rol important", a întrebat Elena Cristian. 

"Cu siguranță avem nevoie de debirocratizare. Cu această lege, cu digitalizarea României debirocratizăm tot ce înseamnă instituțiile publice. De ce? Pentru că o meargă accesul la aceste date, vom ști când am depus dosarul, cine pe cine l-a operat, când l-a operat, când a semnat electronic, ne-a transmis mai departe. Cum am spus mai devreme, o trasabilitate. Să știți că dacă noi, ca instituții publice publice, nu reușim să atragem acești bani, cu siguranță vor trebui transferați către mediul privat. De ce? Cred că au demonstrat de fiecare dată că știu să atragă și au un procent de 100% bani atrași din fonduri europene și nu numai", a mai spus Marius Humelnicu.

Youtube video image

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...

Cu mâna întinsă / FOTO: Wikipedia

pixel