Digitalizare. Eugen Bunea (EximBank): ”Când dispar bani din contul tău, lucrurile iau altă turnură”

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ce înseamnă digitalizarea pentru sistemul financiar-bancar
Ce înseamnă digitalizarea pentru sistemul financiar-bancar
EXCLUSIV
Eugen Bunea, Director Executiv Divizia IT, EximBank, a vorbit, la dezbaterea orgnizată de DCMedia Group pe tema digitalizării despre se înseamnă pentru segmentul financiar-bancar această trecere la digitalizare.

Cum s-au adaptat băncile din punctul de vedere al transformării digitale. 

”Aș începe cu un clișeu și aș spune că orice criză oferă o grămadă de provocări, dar în același timp și foarte multe oportunități. Aș nuanța un pic conceptul în sensul că depinde și de tipul de criză, și de tipul de provocări, dar mai ales de oportunități. Dacă toate aceste trei lucruri le privim raportate la segmentul financiar-bancar, lucrurile devin mult mai interesante. Pentru că, pe de o parte, în momentul de față noi traversăm, pentru că nu am putea spune că am traversat, traversăm două evoluții interesante, le-am putea spune chiar și crize. Este vorba despre pandemia de COVID și de contextul geopolitic mondial, care, cu precădere în ceea ce privește segmentul financiar-bancar are un impact semnificativ, ținând cont de faptul că infrastructura finaciar-bancară trebuie să fie deosebit de rezilientă și, mai ales în astfel de condiții, trebuie să facă față. 

Revenind la ce fac băncile și ce înseamnă transformarea digitală pentru sistemul financiar-bancar. Aici au curs râuri de proză, de proză digitală și de proză de orice alt fel. Se discută despre transformarea digitală în sistemul finaciar-bancar de multe zeci de ani. Sigur, sunt anumiți campioni, sunt unii mulți mai inerțiali și care încă mai sălășluiesc în anumite zone mai rezervate ale clasamentului. Dar pe de altă parte, ceea ce trebuie foarte bine înțeles este faptul că segmentul financiar-bancar este un segment special din perspectiva modului în care digitizarea și digitalizarea ca și componente ale transformării digitale trebuie să fie percepute. 

Pentru că, mai mult decât oriunde, în această zonă singurul activ cel mai important este cel de încredere. De fapt, băncile nu oferă nimic altceva decât încredere. Și când discutăm despre deponenți, când discutăm despre bani, discutăm despre încredere. Dacă este să vorbim în termeni mai joviali, în momentul în care ți-ai pierdut parola sau ți-a dispărut contul de Facebook, într-adevăr poate fi o perioadă extrem de neplăcută. Supreviețuiești, te comporți într-un fel, își mai faci un cont, te decurci. În momentul în care dispar bani din contul tău, lucrurile capătă o cu totul altă turnură, iar psihic și nu numai, iar oamenii, și când mă refer la oameni mă refer și la persoane fizice și juridice, reacționează extrem de diferit. Tocmai din acest motiv, transformarea digitală este importantă. Băncile au trecut prin niște etape foarte interesante în ultimii zece ani, pentru că spectrul exploziv al componentelor de tehnologie care sunt în momentul de față disponibile oferă o zonă extrem de vastă de alegere”, a spus Eugen Bunea la dezbaterea ”Digitalizarea României: noile provocări ale transformării digitale”. 

Citește și Cum scăpăm de evaziune fiscală? Heiuș (ANAF): Sunt multe obstacole pe care trebuie să le depășim”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz

pixel