Digitalizarea avantajează economiile mai mici. România unul din marii câștigători
Autor: Ciprian Dumitrache
Data actualizării:
Data publicării:
Cresterea digitalizării în economia europeană ar avantaja economiile mai mici, precum cea a României, se arată în raportul realizat de Deloitte pentru Vodafone.

Potrivit raportului, o creștere cu cinci puncte a indicelui DESI pentru România ar majora PIB-ul țării noastre cu într-un procent mai mare decât media UE, România fiind pe locul doi în UE, ca țară beneficiară a digitalizării. 

În România "Creşterea scorului înregistrat în 2019 cu doar 5 puncte, de la 36,5 la 41,5, ar genera un avans al PIB-ului pe cap de locuitor de 0,89%", se arată în raport. Prin comparație, o creștere cu 5 puncte a indicelui DESI va genera în Germania o creștere potențială a PIB-ului de 0,64%, iar în Ungaria, o creștere de 0,77%.

Citește și: Gazele din Marea Neagră. Virgil Popescu: Romgaz are capacitatea

"Pentru o ţară precum România, cu unul dintre cele mai scăzute niveluri ale PIB pe cap de locuitor din Europa, raportul ne arată că digitalizarea accelerată în domenii cheie, inclusiv prin utilizarea eficientă a fondurilor UE alocate în planul naţional de redresare, ... va genera un progres economic semnificativ, cu o creştere de 16,48% a PIB-ului în următorii 6 ani. Această creştere plasează România pe locul doi ca ţară beneficiară dintre cele evidenţiate la nivelul UE. (n.r. după Grecia, cu o creștere potențială de 18,7%).  Un scor DESI de 90 din 100 pentru România este cu siguranţă o provocare imensă, dar cred cu tărie că printr-o strânsă colaborare între sectorul public şi cel privat putem atinge acest obiectiv şi putem transforma în realitate potenţialele beneficii ale digitalizării", a spus Murielle Lorilloux, CEO Vodafone România.

Indicele economiei şi societăţii digitale (DESI) a fost creat de UE pentru a monitoriza performanţa digitală globală la nivelul Europei şi pentru a urmări progresul ţărilor UE în ceea ce priveşte competitivitatea lor digitală. Acesta măsoară cinci aspecte importante ale digitalizării: conectivitatea, capitalul uman (competenţe digitale), utilizarea serviciilor de internet, integrarea tehnologiei digitale (concentrându-se pe afaceri) şi serviciile publice digitale. Scorurile UE şi ale ţărilor membre se situează pe o scară până la 100. Rapoartele DESI privind progresul digitalizării în UE sunt publicate anual.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cumpărături în weekend. Important este ce spune românul

Ce scandal, câteva discuții, dezbateri, câtă zarvă și...

China, campioană a energiilor regenerabile

Anul 2023 a stabilit un nou record în privința...

Valoarea Bitcoin revine la pragul de peste 70.000 dolari

Această veste vine după ce, la începutul acestei luni,...

Modificări privind plata suplimentelor pentru energie

Un nou proiect de lege înregistrat recent la Senat aduce...

S-a aprobat prelungirea plafonării tarifelor RCA

Guvernul a aprobat actul normativ prin care se...

Creştere a ratei şomajului la nivel naţional

Rata şomajului înregistrată în evidenţele ANOFM în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel