Digitalizarea creşte valoarea de piaţă a unei companii.

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Aproape două treimi (64%) dintre companiile care activează în industria serviciilor profesionale au fost influenţate foarte mult de digitalizare, iar pentru 82% dintre acestea modelele de business digitale sunt componenta centrală a strategiei de dezvoltare, reiese din studiul 'Barometrul digitalizării în România'

Conform cercetării, 72% dintre companiile respondente spun că sunt încrezătoare şi au cunoştinţele necesare pentru a valorifica transformarea digitală. În acelaşi timp, doar 18% dintre acestea spun că sunt numai "oarecum" încrezătoare că vor valorifica această tendinţă.

Aproximativ jumătate (48%) dintre companiile industriei serviciilor profesionale declară că au dat responsabilitatea unui lider din top management pentru dezvoltarea digitală a afacerii, în timp ce 19% spun că au în vedere o astfel de abordare în următoarele 12 luni.

Pe de altă parte 67% dintre firmele chestionate au valorificat digitalizarea pentru a avea un avantaj competitiv, iar din perspectiva companiilor de servicii profesionale produsele/serviciile digitale cele mai relevante pe care plănuiesc să le adoptate ca să genereze cu 10% mai multe venituri în următorii cinci ani sunt: dispozitivele conectate la Internet (72%) şi sistemele inteligente de management operaţional (67%).

"Costurile prea mari, lipsa consumatorilor 'digitali' şi rezistenţa la schimbare (44% fiecare) sunt principalele trei obstacole care împiedică companiile de servicii profesionale să valorifice digitalizarea, în timp ce top 3 beneficii cumulate ale integrării digitalizării în următorii 5 ani sunt estimate a fi reducerea costurilor (72%), simplificarea proceselor (72%) şi eficienţa operaţională a companiei (39%)", se arată în studiul efectuat de compania de consultanţă de afaceri Valoria.

La nivel de previziuni, 41% dintre companiile industriei de servicii profesionale din România se aşteaptă ca, în următorii trei ani, digitalizarea să crească marja de profit a companiei cu 5 - 10%. Totodată, 58% anticipează o creştere a cifrei de afaceri între 5% şi 20%, iar 24% cred numărul de angajaţi se va majora cu până la 5%.

Peste o treime din companiile respondente (35%) se aşteaptă ca digitalizarea să contribuie la valoarea de piaţă totală a firmei între 10% şi 20%, se mai arată în cercetarea de specialitate.

"Companiile de servicii profesionale din România sunt 'obligate' de clienţii către care livrează servicii să se digitalizeze. Dacă nu o fac, credibilitatea lor e pusă în joc de noile modele de business digital din acest domeniu care încep să ofere servicii rapide şi mai bune la preţuri mai mici", atrag atenţia autorii lucrării.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

George-Sergiu Niculescu
Foto: Freepik.com
Banca Națională a României

Cât aur şi valută are Banca Naţională în rezerve

La 30 iunie 2025, rezervele valutare la Banca Naţională...

Foto: Facebook Finanțe Sed Lex
La birou / FOTO: Freepik
Bancnote
Emmanuel Macron / Foto: Banca Mondială / Flickr
Renault / FOTO: Unsplash

Guvernul prorogă RO e-Factura pentru două domenii economice

Guvernul a adoptat, prin Ordonanță de Urgență, abrogarea...

Freepik.com

ANAF intră şi în cimitire: Fraudă cu monumente funerare

ANAF informează că a identificat o fraudă de peste 1,3...

Strângere de mână / FOTO: Freepik

BBVA nu renunţă la preluarea Sabadell

Grupul bancar spaniol BBVA a anunţat luni că va merge...

Bursa / Foto: Freepik
Protest spontan al unor angajați ai ANAF din Cluj-Napoca
Dragoș Pîslaru
Gabriel Biriș
„Lo Storto” de la Zaha Hadid, afectat de temperaturi extreme în Italia
Energie / FOTO: Freepik
TVA mai mare, taxe în creștere, consum în picaj!
Președintele Nicușor Dan conduce ședința CSAT
Licitație ANAF pentru lucruri confiscate

OUG adoptată: fără restructurare ANAF pe județe

Guvernul a adoptat luni, 30 iunie 2025, o ordonanță de...

Semiconductori
Agricultură
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Oameni pe stradă
freepik.com
Curs valutar. Foto: Mihai Ciobanu

pixel