Din ce în ce mai multe țări își repatriază aurul

Autor: Matei Ion
Data actualizării:
Data publicării:
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Lingouri de aur / Foto: Arhivă
Un număr tot mai mare de țări își repatriază rezervele de aur ca protecție împotriva sancțiunilor impuse de Occident Rusiei, potrivit unui sondaj Invesco realizat în rândul băncilor centrale și al fondurilor suverane de investiții publicat luni.

Prăbușirea piețelor financiare de anul trecut a provocat pierderi pe scară largă pentru managerii de fonduri suverane care își regândesc "fundamental" strategiile, convinși fiind că inflația mai mare și tensiunile geopolitice nu vir dispărea prea curând.

Peste 85% din cele 85 de fonduri suverane și 57 de bănci centrale care au participat la studiul anual Invesco Global Sovereign Asset Management Study consideră că inflația va fi acum mai mare în următorul deceniu decât în ultimul.

Aurul și obligațiunile de pe piețele emergente sunt considerate pariuri bune în acest mediu, dar înghețarea anul trecut de către Occident a aproape jumătate din rezervele de aur și valută ale Rusiei, în valoare de 640 de miliarde de dolari, ca răspuns la invazia din Ucraina, pare să fi declanșat, de asemenea, o schimbare.

Sondajul a arătat că o "proporție substanțială" de bănci centrale era îngrijorată de precedentul creat. Aproape 60% dintre respondenți au declarat că acest lucru a făcut ca aurul să devină mai atractiv, în timp ce 68% dintre aceștia își păstrează rezervele acasă, față de 50% în 2020.

O bancă centrală, citată sub anonimat, a declarat: "Noi îl aveam (aurul) ținut la Londra... dar acum l-am transferat înapoi în propria țară pentru a-l păstra ca activ de refugiu și pentru a-l păstra în siguranță."

Rod Ringrow, șeful departamentului de instituții oficiale al Invesco, care a supervizat raportul, a declarat că aceasta este o opinie larg răspândită.

"'Dacă este aurul meu, atunci îl vreau în țara mea' (a fost) mantra pe care am văzut-o în ultimul an sau cam așa ceva", a spus el.

Diversificare

Preocupările geopolitice, combinate cu oportunitățile de pe piețele emergente, încurajează, de asemenea, unele bănci centrale să se diversifice dinspre dolar.

Un procent tot mai mare de 7% consideră că datoria americană în creștere este, de asemenea, un factor negativ pentru dolar, deși majoritatea încă nu văd nicio alternativă la acesta ca monedă de rezervă a lumii. Cei care văd yuanul chinezesc ca pe un potențial concurent au scăzut la 18%, de la 29% anul trecut.

Aproape 80% dintre cele 142 de instituții intervievate consideră că tensiunile geopolitice reprezintă cel mai mare risc pentru următorul deceniu, în timp ce 83% au citat inflația ca fiind un motiv de îngrijorare în următoarele 12 luni.

Infrastructura este văzută acum ca fiind cea mai atractivă clasă de active, în special acele proiecte care implică generarea de energie regenerabilă.

Îngrijorările legate de China înseamnă că India rămâne una dintre cele mai atractive țări pentru investiții pentru al doilea an consecutiv, în timp ce tendința de "near-shoring", în care companiile construiesc fabrici mai aproape de locul unde își vând produsele, stimulează țări precum Mexic, Indonezia și Brazilia.

La fel ca și China, Marea Britanie și Italia sunt considerate mai puțin atractive, în timp ce creșterea ratelor dobânzilor, împreună cu obiceiurile de a lucra de acasă și de a face cumpărături online, care au devenit realitate în timpul epidemiei COVID-19, au făcut ca proprietatea să fie acum cel mai puțin atractiv activ privat.

Ringrow a declarat că fondurile de investiții care au avut performanțe mai bune anul trecut au fost cele care au recunoscut riscurile reprezentate de prețurile umflate ale activelor și au fost dispuse să facă subscrieri.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms
Ola Kalenius / Foto: Mercedes

Șeful Mercedes cere investiții reciproce între UE și China

Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...

TikTok / sursa foto: Pexels.com / cottonbro studio

TikTok dispare din SUA. Google și Apple au șters aplicația

Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...

Microsoft ajunge pe locul trei în industria jocurilor video
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com

pixel