Diplomație, sancțiuni și atacuri: Istoria tumultoasă a relațiilor SUA - Iran

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Reuters a realizat o cronologie a celor mai importante evenimente care au marcat istoria relaţiilor dintre SUA şi Iran, pe care o puteţi citi în rândurile de mai jos.

Relațiile dintre Iran și Statele Unite – cândva aliați apropiați – au fost adesea marcate de neîncredere și uneori de ostilitate deschisă după Revoluția Islamică din 1979, transmite Reuters.


Date-cheie:

1953 – Agenția Centrală de Informații a SUA (CIA) orchestrează răsturnarea prim-ministrului iranian Mohammed Mossadegh, popular în rândul populației, și reinstalează la putere șahul Mohammed Reza Pahlavi.

1967 – SUA furnizează Iranului un reactor nuclear și combustibil cu uraniu îmbogățit. Iranul semnează în 1968 Tratatul de Neproliferare Nucleară, permițându-i un program nuclear civil, dar nu unul militar.

1972 – Președintele american Richard Nixon vizitează Teheranul pentru a consolida relațiile de securitate dintre cele două țări, ca parte a strategiei de a folosi Iranul și Arabia Saudită drept „piloni gemeni” pentru a contracara influența sovietică în Orientul Mijlociu.

1979 – Revoluția Islamică din Iran îl obligă pe șah să fugă. Ayatollahul Ruhollah Khomeini revine din exil și devine Lider Suprem. Studenții iranieni iau cu asalt Ambasada SUA la Teheran și iau ostatici membrii personalului diplomatic.

1980 – SUA rup relațiile diplomatice cu Iranul, confiscă activele iraniene și impun sancțiuni comerciale. O misiune de salvare a ostaticilor, ordonată de președintele Jimmy Carter, eșuează. Ostaticii sunt eliberați la scurt timp după ce Carter părăsește funcția.

1983 – SUA acuză gruparea Hezbollah, susținută de Iran, de atacurile cu bombă asupra ambasadei americane și a unei baze de pușcași marini din Beirut, în urma cărora mor aproximativ 300 de persoane, majoritatea americani. Hezbollah susține că alte grupări sunt responsabile.

1984 – SUA restabilesc relațiile diplomatice cu Irak, oferindu-i sprijin în războiul împotriva Iranului.

1986 – Președintele american Ronald Reagan dezvăluie un acord secret de vânzare de arme către Iran, încălcând un embargo impus anterior.

1988 – Marina SUA distruge două platforme petroliere iraniene și scufundă o fregată iraniană ca represalii pentru avarierea unei nave americane de către o mină iraniană. O navă de război americană doboară din greșeală un avion de pasageri iranian, ucigând toate cele 290 de persoane aflate la bord.

2002 – Președintele George W. Bush include Iranul, Irakul și Coreea de Nord în ceea ce numește „axa răului”. SUA acuză Iranul că desfășoară un program nuclear secret.

2003 – După invazia americană în Irak, milițiile șiite sprijinite de Iran capătă influență și atacă trupele americane.

2011 – FBI susține că a descoperit un complot iranian pentru asasinarea ambasadorului saudit la Washington. Iranul neagă orice implicare.

2012 – SUA adoptă o lege care îi permite președintelui Barack Obama să sancționeze băncile străine care nu reduc semnificativ importurile de petrol iranian, ceea ce duce la o criză economică în Iran.

2013 – Hassan Rouhani este ales președintele Iranului cu promisiunea de a îmbunătăți relațiile externe și economia.

2015 – Iranul și șase puteri mondiale, inclusiv SUA, ajung la un acord nuclear prin care Iranul acceptă restricții asupra programului său nuclear în schimbul unei relaxări a sancțiunilor.

2016 – Iranul eliberează 10 marinari americani care pătrunseseră în apele teritoriale iraniene. SUA și Iranul fac un schimb de prizonieri.

2018 – Președintele Donald Trump retrage SUA din acordul nuclear și reimpune sancțiuni economice împotriva Iranului.

2019 – Atacuri asupra tancurilor petroliere în Golful Persic, în mai și iunie. SUA acuză Iranul, care neagă implicarea.

2020 – SUA îl ucid pe Qassem Soleimani, comandantul Forței Quds a Gardienilor Revoluției Islamice, într-un atac aerian în Irak. Iranul ripostează cu atacuri cu rachete asupra bazelor americane din Irak, rănind circa 100 de soldați americani.

2022 – Proteste masive izbucnesc în Iran. SUA impun sancțiuni împotriva entităților implicate în reprimarea acestora.

2023 – Iranul eliberează cinci cetățeni irano-americani deținuți în schimbul ridicării unor sancțiuni. Washingtonul eliberează cinci iranieni reținuți la câteva zile distanță.

7 octombrie 2023 – Gruparea palestiniană Hamas, susținută de Iran, atacă Israelul, ucigând 1.200 de persoane și luând aproximativ 250 de ostatici. Israelul lansează o campanie militară în Gaza, în care, potrivit autorităților palestiniene din domeniul sănătății, sunt ucise peste 50.000 de persoane.

2024 – Atacuri israeliene asupra personalului Gardienilor Revoluției în Siria și asasinarea liderului Hezbollah, Hassan Nasrallah, determină Iranul să lanseze două atacuri directe asupra Israelului. SUA intervin pentru a doborî rachete și drone iraniene.

2025 – Donald Trump amenință că va bombarda Iranul dacă Teheranul nu acceptă un nou acord nuclear. Liderul suprem iranian, ayatollahul Ali Khamenei, avertizează că orice atac american va fi urmat de „un răspuns dur”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Azomureș / FOTO: Site-ul oficial al Azomureș

Romgaz, în discuții pentru preluarea activelor Azomureș

Acest proiect ar putea avea un impact semnificativ...

România are aprobată prima tranșă
În bancă / FOTO: Freepik
Pesimism / FOTO: Freepik

Pregătiți-vă pentru un război comercial mondial!

Un avertisment lansat de un expert internațional.

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Nvidia
Foto: Freepik.com
Camioane
Valentin Lazea / Foto: Agerpres
50 de ani de existență
Frenezie / FOTO: Freepik
Susan Crawford
BNP Paribas, unul dintre actorii tranzacției / FOTO: Wikipedia

Belgia vrea să vândă acțiunile BNP Paribas pentru apărare

Acțiunile băncii franceze BNP Paribas au înregistrat o...

Fotografie de la cottonbro studio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/birou-masa-de-lucru-laptop-barba-i-6803551/
ANAF nefuncțional / Foto: DCBusiness
Petrotel Lukoil
Mugur Isărescu
Bursa / Foto: Freepik
Nord Stream 2

Germania nu vrea să mai audă de gazoductul Nord Stream 2

Şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock a exclus...

Platformă de extracție Trillion Energy
Foto: Freepik.com
Document / Foto: Freepik

Extras de carte funciară gratis. ANCPI face precizări

Proprietarii de imobile nu vor mai plăti taxa pentru...

Banca Naţională a României

pixel