Director FMI: Ne aşteptăm la o recesiune globală majoră
Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Pandemia cu noul coronavirus va avea "cele mai grave consecinţe economice de după Marea Depresiune"
Pandemia cu noul coronavirus va avea "cele mai grave consecinţe economice de după Marea Depresiune"
Pandemia de coronavirus a paralizat economia mondială şi a aruncat lumea într-o recesiune care va fi "mult mai gravă" decât criza financiară globală din urmă cu un deceniu, a declarat vineri seara directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, transmite Reuters.

Cu ocazia unei conferinţe de presă comune cu directorul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, Kristalina Georgieva a făcut un apel către economiile avansate să îşi extindă eforturile pentru a ajuta economiile emergente şi ţările în curs de dezvoltare să depăşească impactul economic şi sanitar al pandemiei. "Această criză este fără precedent. Am văzut cum economia mondială s-a oprit. Suntem acum într-o recesiune care este mult mai gravă decât criza financiară globală din 2008-2009" a declarat Kristalina Georgieva.

Noul şef al FMI vrea ”să repare acoperișul” înainte de furtună

Un mesaj similar a venit din partea preşedintelui Băncii Mondiale, David Malpass. "Dincolo de impactul sanitar al pandemiei de COVID-19, ne aşteptăm la o recesiune globală majoră" a spus David Malpass într-o postare pe reţeaua LinkedIn.

Pieţele emergente şi economiile în curs de dezvoltare au fost lovite de criza coronavirusului a subliniat Georgieva, precizând că investiţii de aproape 90 de miliarde de dolari au ieşit de pe pieţele emergente, mult mai mult decât în perioada crizei financiare din 2008. De asemenea unele state sunt afectate de scăderea dramatică a preţului materiilor prime. Georgieva a mai spus că 90 de ţări, adică aproape jumătate din cele 189 de stat membre ale FMI, au solicitat acordarea de finanţare de urgenţă de la FMI pentru a răspunde la pandemia de coronavirus.

Atât FMI cât şi OMS au făcut un apel pentru ca finanţarea de urgenţă să fie utilizată în principal pentru consolidarea sistemelor medicale, plata doctorilor şi asistentelor şi achiziţionarea de echipamente de protecţie. "Pe măsură ce finanţarea ajunge în ţările care au nevoie, rugămintea noastră este ca cheltuielile medicale să fie plasate în fruntea listei de priorităţi", au subliniat directorul FMI, Kristalina Georgieva şi directorul general al OMS, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

Potrivit calculelor Reuters, peste un milion de oameni sunt infectaţi cu COVID-19 şi peste 53.000 de persoane au decedat la nivel global.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel