Directorul AIEA, îngrijorat de situația de la Cernobîl
Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA / Foto: AIEA
Rafael Mariano Grossi, directorul general AIEA / Foto: AIEA
Ucraina a comunicat duminică Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) că încă nu știe când ar putea avea loc următoarea rotație a personalului de la Centrala Nucleară (CNE) Chornobîl, la aproape o săptămână de la cea mai recentă rotație a personalului tehnic de la acest sit, a declarat directorul general Rafael Mariano Grossi.

Ultima rotație a avut loc la 20-21 martie, când o nouă tură de personal tehnic a sosit din orașul vecin Slavutich pentru a-i înlocui pe colegii care au lucrat la centrala nucleară de la Chornobîl de când armata rusă a preluat controlul asupra sitului, la 24 februarie.

Directorul general și-a reiterat îngrijorarea cu privire la condițiile dificile de muncă de la locul accidentului nuclear din 1986. Acesta a declarat că AIEA continuă să monitorizeze situația, în urma rapoartelor din mass-media privind activitățile forțelor militare rusești în Slavutich și în împrejurimi, unde locuiesc mulți dintre angajații centralei nucleare, din cauza impactului pe care l-ar putea avea asupra capacității acestora de a se deplasa la și de la locul de muncă.

Incendiu URIAȘ lângă Cernobîl. 10.000 de ha de pădure s-au făcut scrum

În orașul Harkov din nord-estul țării, Ucraina a informat sâmbătă seară agenția că o instalație de cercetare nucleară a fost din nou atacată cu focuri de armă, dar nu a fost încă posibilă evaluarea pagubelor. Instalația, care a mai fost lovită anterior, a fost utilizată pentru cercetare și dezvoltare și pentru producția de radioizotopi pentru aplicații medicale și industriale. Materialul său nuclear este subcritic, iar inventarul radioactiv este redus.

Din cele 15 reactoare operaționale din Ucraina, aflate în patru locații, autoritatea de reglementare a declarat că opt continuă să funcționeze, inclusiv două la centrala nucleară Zaporijia, controlată de Rusia, trei la Rivne, unul la Khmelnitski și două în Ucraina de Sud. Celelalte reactoare sunt oprite pentru întreținere periodică, a adăugat acesta.

În ceea ce privește garanțiile, agenția a precizat că situația a rămas neschimbată față de cea raportată anterior. Agenția încă nu primea transmisiuni de date de la distanță de la sistemele sale de monitorizare instalate la centrala nucleară de la Chornobîl, dar astfel de date erau transferate la sediul AIEA de la celelalte centrale nucleare din Ucraina.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...

De ce cumpără SUA milioane de barili de petrol. Analiză

Procedând ca atare, Statele Unite rezolvă, practic, două...

Vânzarea terenurilor extravilane. Se schimbă regulile

A fost depusă la Senat o propunere legislativă pentru...

Şomajul rămâne la un nivel îngrijorător în Franţa

Veştile nu sunt bune pentru cea de-a doua mare economie...

Date de ultimă oră privind cifra de afaceri din industrie

Informațiile vin de la Institutul Național de Statistică. 

Orezul va deveni mai scump, pe fondul fenomenelor meteo

Diferite probleme care țin, în mare parte, de fenomene...


pixel